1

Temat: TLMR3020 v3 nie mogę wgrać firmware z interfejsem graficznym

Podczas eksperymentów wgrałem obraz z oficjalnego OpeWrt, nie mogę otworzyć int. graficznego.
Próbuję wgrać obraz przez sysuprage, chyba wszystko robię ok w/g poradnika, zmieniam adr. karty na 192.168.1.2, wgrywam do tmp a.bin, przez putty wysyłam: sysupgrade -n /tmp/a.bin. W konsoli dostaję coś takiego:

root@OpenWrt:~# sysupgrade -n /tmp/4.bin
Image metadata not found
Use sysupgrade -F to override this check when downgrading or flashing to vendor firmware
Image check failed.
root@OpenWrt:~# sysupgrade -F /tmp/4.bin
Image metadata not found
Image check failed but --force given - will update anyway!
Saving config files...
Commencing upgrade. Closing all shell sessions.

Co robię źle?

2 (edytowany przez Cezary 2023-11-27 15:45:48)

Odp: TLMR3020 v3 nie mogę wgrać firmware z interfejsem graficznym

Czym jest 4.bin? Powinno być obrazem sysupgrade z openwrt.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3 (edytowany przez elman 2023-11-27 18:14:57)

Trochę chaotycznie to napisałem. Powinno być wszędzie 4.bin, jest to plik sysupgrade zmieniony na krótką.

4

Już sobie poradziłem, źle wprowadziłem go w tryb failsafe.

5 (edytowany przez elman 2023-11-28 07:18:15)

Generalnie chodzi mi o to że Wireguard działa z połową prędkości na OpenWrt 21.02, natomiast na 19.07 działa z pełną prędkością. Czy jest możliwość podmiany modułu Wireguard w 21.021 tak żeby uzyskać pełną prędkość? Offloading włączyłem, ale to zwiększa minimalnie prędkość.

6

Jeżeli sam kompilujesz to możesz zrobić co chcesz. Tak normalnie to nie, bo wireguard to jest moduł kernela, więc to z 21.xx nie będzie pasował do 19.xx

7

Rozumiem. Właściwie to odwrotnie, Wireguard z 19 działa dobrze, ma pełną prędkość, ale zrywa niemiłosiernie Wifi (ap i sta na jednym radiu). Natomiast na 21 WiFi działa super natomiast Wireguard na połowie prędkości. Ot taka zagwostka. I tak myślę co by tu jeszcze można było wgrać w ramach testu. Jeszcze z MiFi chcę poeksperymentować. A czy configi od Luci będą pasować do MiFi?

8

Dobrze napisałem, 21.xx ma inny kernel niż 19.xxx więc nie będzie pasowało jedno do drugiego. Jeżeli chcesz coś bezpośrednio wgrać z kernela 19 do 21 to nie zadziała bo to nie ten kernel. Jak sobie przeportujesz i skompilujesz to będziesz miał.

Configi luci nie mają nic wspólnego z mifi, mifi nie używa niczego z luci. Za to używa zwykłych konfigów openwrt bo to jest zwykłe openwrt jeżeli to pytałeś.

9

Wiesz, nie dam rady skompilować. Natomiast interesuje mnie temat jak działa VPN na poszczególnych wersjach OpenWrt oraz poszczególnych routerach. Może zamieszczę temat, gdzie by osoby korzystające napisały jak to u nich działa.