26

Odp: Próby wgrania Open WRT do MF268A z dystrybucji TELE2

Tego się nie kompiluje, są skompilowane. Podejrzyj sobie w /etc/opkg/* jakie dodatkowe repo masz w D oraz przez opkg list-installed | grep luci-app jakie dodatkowe aplikacje masz zainstalowane na D.

Dodaj to samo repo do A, zrób opkg update i zainstaluj te dodatkowe pakiety, będziesz miał podgląd siły sygnału, smsy i inne takie.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

27

Właśnie dokładnie miałem o to zapytać a nie widziałem że już napisałeś
Z racji że utknąłem z 3info i modemband a serial podpięty wgrałem Gargole z ciekawości Przyznam że bardziej mi się podoba ten interfejs Jest prostszy do obsługi, ma dość rozbudowaną funkcję monitorowania i przydziału neta dla innych itp
Jednak i tu utknąłem na skonfigurowaniu połączenia więc nie wiele mogłem sprawdzić Fakt że było już późno i zostawiłem to na dziś

Skoro wgrywanie mam opanowane to wrócę do OpenWRT i jeśli tu się nie wyłożę na skonfigurowaniu połączenia to doinstaluje tylko 3ginfo i modemband i router trafi na strych na testy sieci W pokoju mam spore tłumienie sygnału GSM
Przy okazji sprawdzę sugesitie z innego forum o zamianie przewodów antenowych
https://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php? … 10#p592164

Czy jak zmienię IP pacjenta A i podłączę do niego działający D tak żebym mian neta to przestaną mi się interfejsy graficzne ?
Na jednym adresie to co kilkanaście sek musiałem logować się do A lub do D ale net działał normalnie

28

Ma działać normalnie.

29

Dawca neta czyli D do złącza wan routera A a z niego z portu lan kabelek bo laptopa ?
Taki mi działa ale lepiej zapytać

Konfiuracja połączenia taka sama jest w Gargole? Chodzi o interfejsy choć w Gargole inaczej to wygląda graficznie

30

Generalnie podłączyłeś lan to lanu to jeden z nich nie może mieć 192.168.1.1 jeżeli drugi też tak ma.

31

No wiem wiem Dlatego się gryzły routery a dokładniej interfejsy

Dawca neta był do pierwszego gniazda czyli wan routera A a z niego do laptopa już z któregoś gniazda lan

Gargole to tylko inny interfejs czy może na innych plikach systemowych się opiera?

Może by wszystkie interfejsy sprawdzić Laminat leży z serialem to jest okazja
Ewentualnie złożę go w całość a piny seriala wyprowadze do miejsca na baterie ....

Jako AP w domu to lepszy będzie mf 286 A czy może Huawej B315?
Chodzi o sygnał WiFi
Z drugiej strony mając open WRT to mogę trochę przyciąć neta dzieciom czy ilość danych
Do B315 można wgrać Open WRT? Jakoś nie trafiłem na niego na tym forum

32

Do b315 nie możesz wgrać openwrt.

gargoyle opiera się o openwrt ale ma swoje dołożone elementy których nigdy nie było w openwrt.

W MF286A nie ma wanu wydzielonego (mimo że gniazdko nazywa się wan/lan), wszystkie są lanami.

33

Cezary napisał/a:

.

gargoyle opiera się o openwrt ale ma swoje dołożone elementy których nigdy nie było w openwrt.

.

Właśnie zauważyłem choć jeszcze nie uruchomiłem go na Gargole (problem z zestawieniem połączenia ale chwilowo co inne robię)

34

Bardzo podoba mi się Gargoyle bo ma dużo funkcji związanych z zarządzaniem i monitorowaniem siecią domową
Niestety pomimo opisów funkcji tu potrzebna jest już wiedza
Długo nie mogłem zestawić połączenia na karcie Aero2 bo nie było APNu właściwego i myliły mnie porty modemu
Po wielu próbach udało się i net zaczął działać

Włożyłem kartę Orange i poległem Porty modemu jak były tak zostały
APN podawałem różny w menu jak i w pliku konfiguracyjnym i nie dało rady połączy się z netem
Na koniec wpisałem APN jak jest w pliku w wersji D i też nic
Pewnie będzie trzeba wgrać wersję z LuCI i zapisać zawartość pliku config żeby porównać go z zawartością pliku od Gargoyle

W którym miejscu jest plik z zapisanymi domyślnie wszystkim APN?

Na stronie orange jest info żeby w  APN wpisać  "internetipv6" a na routerze D net działa przy wpisie "internet" To jak to wreszcie jest?

35

Pisałem - masz ustawić ręcznie apn. Ty odpisałeś - "spoko, umiem, ustawię". Więc jednak nie umiesz ustawić.. I znów trzeba w kółko tłumaczyć coś co już miałeś i nie przeczytałeś.

Dostałeś już linka - https://eko.one.pl/?p=openwrt-3g#obsugamodemwwtrybieqmi tam jest jak ustawić apn ręcznie. W konfigu tez ustawiasz, ale ręcznie też musisz.

APN dla orange ustaw "internet". Teoretycznie orange powinno działać także na ipv6 i apnie internetipv6, ale w większości przypadków nie działa, więc ustaw "internet". I ręcznie, i w pliku network.

36

Oj uwierz mi że wiele kombinacji robiłem z APN
Na aero2 udało się a po zmianie kart sim świeci zielona dioda i ani myśli zacząć migac na niebiesko
Całą procedurę jaka jest w podanej stronie  ma w notatniku
Zastanawia mnie tylko to że pewne zmiany przyjmuje po kilku sek a pewne mieli kilka minut i końca nie widać W tym czasie dioda od trybu sieci potrafi zmienić się na czerwoną i wrac do zielonej
Domyślam się że tu coś jest nie tak tzn nie pasują mu
Mając połączenie przez aero doinstalowałem trzy pakiety Możliwe że po restarcie i wymianie kart coś się gryzie i dlatego jest problem
Zaraz będę przy laptopie to zrobię rest ustawień lub od nowa wgram Garygole i wtedy będę próbował z kartą orange

Można wyłączyć hasło do logowania się w panelu? Trochę to przeszkadza przy takich kombinacjach
Niby ustawiłem logowanie bez hasła ale i tak muszę wpisywać WinScp też nie chce zapamiętać tylko muszę ręcznie wpisać tak jak i w konsoli putty

37

Winscp bez problemu zapamiętuje hasła.

38

W wersji D modem olewa APN ustawiony w OpenWrt i trzeba ręcznie wpisać APN do modemu.
Zazwyczaj wszyscy mają APN internet,więc zmiana karty SIM na innego operatora, który również ma taki sam APN to nie trzeba nic robić i działa z tym samym APN.
Z tego co wyczytałem zmieniłeś APN na ten od Aero2.
Nie wiem czy komendy z wersji D działają z wersją A ale jeżeli tak można by najpierw sprawdzić jaki jest APN w modemie.

39

A możliwe że w modemie jest inny APN

Zrobiłem sysupgrade czyli od nowa konfiguracja i to samo na karcie orange
Później włóżę aero2 z ciekawości

Wrócę do domu to sprawdzę

40

Jest na pewno skoro łączył się z aero2. Ustaw ręcznie apn. Po prostu zrób to i problem będziesz z głowy.

41

Cezary napisał/a:

Ustaw ręcznie apn.

Od wczoraj to robię smile

Po zmianie karty na aero2 brak kontrolek na routerze i brak modemu w logach w putty

Tym razem wgram luci

42

Pokaż screenshot z tego co wpisujesz.

43

Jak wgrasz OpenWrt z LuCi lub bez to APN w modemie pozostanie taki sam jaki był wcześniej.
Pokaż jakich komend używasz do sprawdzania i ustawiania APN w modemie.

44 (edytowany przez piratee 2023-11-25 21:53:48)

Andrzejz78 napisał/a:

Oj uwierz mi że wiele kombinacji robiłem z APN
Na aero2 udało się a po zmianie kart sim świeci zielona dioda i ani myśli zacząć migac na niebiesko

Mam dwa routery ZTE MF 286 R z Areo2.
Jak zaczyna mimigac zielona dioda robię w LUCI przywróć ustawienia default a następnie znowu do agregacji ustawiam dwa pasma. (Modem-preferowane pasma)

ZTE MF 286D OpenWrt 23.05-SNAPSHOT r23484-b742216dc8
Zyxel EX5601-T0 ubootmod OpenWrt 24.10-SNAPSHOT, r28432-7609571dcd
TP-LINK Archer C7 v5 - 1.14.0.2 (Built 20231226-1035 git@8e210b77)

45

R nie ma ma modemu z qmi  w którym to występuje. Nie dotyczy tego problemu.

46

Tak wiem, ale można sprawdzić czy pomoże?

47

piratee napisał/a:

Mam dwa routery ZTE MF 286 R z Areo2.
Jak zaczyna mimigac zielona dioda robię w LUCI przywróć ustawienia default a następnie znowu do agregacji ustawiam dwa pasma. (Modem-preferowane pasma)

I tak za każdym razem robisz przywracanie ustawień i od nowa wszystko ustawiasz?
A reset interfejsu np. "ifup wan" nie zadziała?

48

Nie , już Cezary pisał komendy AT i nie działało.
W/w sposób działa.

49 (edytowany przez Focus 2023-11-25 23:51:39)

ifup wan to nie jest komenda AT, więc jak to działa to można spróbować zresetować wan, a nie robić go na nowo.
Tylko nie wiadomo teraz, czy zielona dioda to jest zrzucenie połączenia do 3G, czy brak internetu?
Trzeba by pingować jak będzie zielona dioda i zobaczyć, czy pingi przechodzą.

Edit. Jesteś na tym forum nie od dziś i może wiesz, ale napiszę w razie co, żeby nie było niedomówień, pingi robimy z poziomu routera, a nie komputera, smartfona itd. i najlepiej od razu oba np. 8.8.8.8 i google,com, bo to niby to samo ale to nie jest to samo.
Najlepiej poczekaj aż router będzie migał na zielono, zrób pingi i sprawdź czy ifup wan przywróci połączenie internetowe.
Jeżeli działa ifup wan i przywróci połączenie to robisz skrypt.

50

Jak zaświeci zielona dioda to mam połączenie z internetem. (Nie muszę się nawet do routera logować bo z lapka mam net - tylko wolniej)
Jest to zapewne 3G jak piszesz. Interfejs wan jest podniesiony wtedy.