1

Temat: Rozdzielenie jednego portu ethernet 1gb, na 2 100mb

Czy takie coś jest możliwe na openwrt? Ogólnie chodzi mi o to, że mam dwa urządzenia, którym 100mb wystarczy aż nadto, i tak sobie pomyślałem, że jak odpowiednio zarobie kabelek, to normalnie mogą na nim działać 2 urządzenia na 100mb, tylko normalnie, jakbym chciał to podłączyć do zwykłego routera, to muszę podłączać to do dwóch portów, żeby oba urządzenia mogły działać równocześnie, ale z racji że brakuje mi portów na routerze i chciałbym uniknąć kupowania kolejnego switcha, to się zastanawiałem, czy może na openwrt jest jakiś sposób żeby to zadziałało na jednym porcie?

2

Odp: Rozdzielenie jednego portu ethernet 1gb, na 2 100mb

Zwykły splitter?

https://lasiszm.files.wordpress.com/2018/01/eth-splitter.png?w=800

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3 (edytowany przez Kebap 2023-11-23 15:30:40)

Tak, o to mi właśnie chodzi, tylko zanim zacznę zarabiać końcówki i marnować kable i tracić czasu, chciałem się po prostu dowiedzieć czy to zadziała, bo normalnie to musi wyglądać w ten sposób z tego co ja rozumiem

https://i.imgur.com/EWpWwYv.png

Czyli mam rozumieć że na jednym porcie w routerze z openwrt to zadziała bez problemu?

4

To co pokazałeś to coś innego - z dwóch portów leci na jeden kabel, że później znów rozdzielić na dwa porty.

A ja pisałem o takich samoróbkach: https://www.instructables.com/How-to-ma … litter%22/ które robiło się jak człowiek się uczył co to sieć w ogóle. Ja bym jednak kupił switcha, ale jak chcesz to zrób i sprawdź.

5

ale na tym obrazku właśnie jest ta sama zasada działania pokazana jak do tego co ja wrzuciłem, po prostu to znalazłem jak szukałem informacji na ten temat
https://content.instructables.com/FQP/430D/O1NEP27ZK4R/FQP430DO1NEP27ZK4R.jpg
rozdzielanie 2 kompów na tym dolnym i potem podłączanie do dwóch portów na switchu

jedyna różnica że to gotowe rozwiązanie jest ładnie zapakowane, a to co sam bym zrobił, tak ładnie by nie wyglądało

6

Więc rób.

7 (edytowany przez MiG25 2023-11-23 16:04:10)

Jak masz czas to komplet 2szt: https://pl.aliexpress.com/item/40012180 … pt=glo2pol

Sam kiedyś korzystałem dokładnie z tych , teraz gdzieś leżą na strychu.

8

MiG25 napisał/a:

Jak masz czas https://pl.aliexpress.com/item/40012180 … pt=glo2pol

Sam kiedyś korzystałem dokładnie z tych , teraz gdzieś leżą na strychu.

no tylko mi chodzi o to żeby właśnie do routera podłączyć do jednego portu, ale tak chyba się nie da, jak po prostu podłączam kabelek rozdzielony po jednej stronie, to jedno urządzenie ma internet, a drugie nie, a w routerze, jeśli by był w stanie to obsłużyć, to niestety nie wiem jakie ustawienia pozmieniać żeby załapało, a na tym by mi właśnie zależało, inaczej takie rozwiązanie mi się nie przyda i będę musiał kolejny switch podłączać

9 (edytowany przez MiG25 2023-11-23 16:24:35)

No samego jednego portu 1Gbit w routerze nie da się rozdzielić na dwa 100Mbit , trzeba fizycznie użyć dwóch portów...

10

MiG25 napisał/a:

No samego jednego portu 1Gbit w routerze nie da się rozdzielić na dwa 100Mbit , trzeba fizycznie użyć dwóch portów...

Dokładnie tak jest, nie da się. Dwa splitery muszą być na końcach kabla. Oszczędzamy na kablu, płacimy za splitery i otrzymujemy 10x niższe transfery. Switche 1Gbsp są tanie stosunkowo, niektóre można nawet zasilić z portu USB (5V). Sam mam 3 szt. Mercusys 5p MS105G zasilane z USB i sobie chwalę. Do urządzeń 100Mbps są bardzo przydatne.

Xiaomi Mi Router AX9000 ver. EU + OpenWrt 25.12.0
NETGEAR Nighthawk X4S R7800 + OpenWRT 25.12.0
Netgear Nighthawk R7000 & 6400 v2 + FreshTomato
TP-Link TL-WR842ndv1 + DD-WRT

11 (edytowany przez Kebap 2023-11-23 17:13:54)

No ok, o to tylko mi chodziło, czy da się to jakoś rozwiązać w openwrt, żeby nie marnować wtyczek itp jeśli się nie da...

Btw tutaj nie chodzi o cenę switcha, tylko o to że trzeba by wcisnąć, małe bo małe, ale kolejne urządzenie, do tego zasilanie właśnie, czyli dodatkowy kabel

12 (edytowany przez ZbiG 2023-11-23 17:41:29)

Kebap napisał/a:

No ok, o to tylko mi chodziło, czy da się to jakoś rozwiązać w openwrt, żeby nie marnować wtyczek itp jeśli się nie da...

Btw tutaj nie chodzi o cenę switcha, tylko o to że trzeba by wcisnąć, małe bo małe, ale kolejne urządzenie, do tego zasilanie właśnie, czyli dodatkowy kabel

Jeśli masz kłopot z miejscem, to pomyśl o innej organizacji/umiejscowieniu urządzeń. Sam lubię wpychać w jedno miejsce dużo sprzętu, ale czasami łatwiej i oszczędniej jest rozmieścić końcowe urządzenia w innych pomieszczeniach/lokalizacjach. Switch może być wtedy po drodze kabli, w dowolnym miejscu.
Edit: Może w routerze masz wolny port USB, wtedy karta sieciowa na USB mogłaby załatwić problem.

Xiaomi Mi Router AX9000 ver. EU + OpenWrt 25.12.0
NETGEAR Nighthawk X4S R7800 + OpenWRT 25.12.0
Netgear Nighthawk R7000 & 6400 v2 + FreshTomato
TP-Link TL-WR842ndv1 + DD-WRT

13 (edytowany przez Kebap 2023-11-23 18:06:35)

ZbiG napisał/a:

Edit: Może w routerze masz wolny port USB, wtedy karta sieciowa na USB mogłaby załatwić problem.

Port usb już zajęty przez kartę, ale chyba znalazłem rozwiązanie, stary kabel telefoniczny, na 4 przewody akurat jest poprowadzony z miejsca do którego potrzebuję, a drugi koniec jest niedaleko innego switcha który akurat ma wolny port tongue