szymek napisał/a:w tabeli mają błąd, bo wg tego co piszą na www producenta są dwa porty 2,5Gbps, @ZbiG, w stopce masz wymieniony ten sprzęt, realnie w odniesieniu do R7800 widać różnice w działaniu czy muleniu jako router? Ponadto czy openwrt także obsłuży 2,5Gbps lub 10Gbps? jeśli sprzęt na to pozwala?
Oba routery na OpenWRT pracują ciut wolniej niż na softach producentów, ale to zrozumiałe, bo i dodatków mam o wiele więcej, niż producenci oferują. R7800 wisi u syna na łączu 100/100 Mbps i to jest optymalne dla tego modelu, choć w rzeczywistości poradzi sobie nawet z 3x szybszymi transferami. AX9000 jest u mnie w domu na łączu 1000/300 Mbps z PPPoE od Orange i oczywiście nie ma kłopotu z transferami rzędu 1Gbps. Zastąpił wcześniej używanego R7800. Port 2,5 Gbps podłączyłem do swojego komputera z portem 2,5 GBps, zaś jeden z portów 1 Gbps routera przeznaczyłem na WAN. Na swoim komputerze mam serwer plików, dzięki temu inne komputery w domowej sieci mogą te 2,5 Gbps zutylizować w tym samym czasie, tzn. jednocześnie może kilka osób oglądać film UltraHD z mojego komputera, a ja mam jeszcze zapas na pobieranie plików z Internetu. 2,5 Gbps po kablu to transfer prawie 300 MBps w obie strony ! Switch, WiFi, procesory (4 x 2,2 GHz) routera sobie radzą bardzo dobrze z takim obciążeniem, ale zdarzyło to się u mnie tylko raz podczas testów.
Jedyny mankamenty tej maszyny w tej chwili, to wyłączony wentylator i brak możliwości (nie do końca) powieszenia na ścianie. Z wentylatorem poradziłem sobie tak, że ustawiłem go na starej nieużywanej podkładce chłodzącej od laptopa. Hałasuje nieco, ale w przedpokoju. Zupełnie nie słychać tego w innych pomieszczenia. Bez podkładki, w ciepłe dni zdarzał mu się sporadyczny reboot. W tej chwili nie działa mi jeszcze jedno radio WiFi. Nie mam czasu i wiedzy na jego uruchomienie. Pewnie za jakiś czas poproszę kolegów o podpowiedzi. Ogólnie jestem coraz bardziej zadowolony z maszyny i z kolejnych coraz lepszych, stabilniejszych wersji OpenWRT na niej.
Xiaomi Mi Router AX9000 ver. EU + OpenWrt 25.12.0
NETGEAR Nighthawk X4S R7800 + OpenWRT 25.12.0
Netgear Nighthawk R7000 & 6400 v2 + FreshTomato
TP-Link TL-WR842ndv1 + DD-WRT