1

Temat: Ap klient z wireguard - jak najlepiej to zrobić?

Sytuacja wygląda tak:
W domu mam publiczne IP i serwer WG i chcę podłączyć  TV w innej lokalizacji by cały ruch szedł z TV przez mój publiczny IP.
Dotychczas ten TV łączył się po wifi, a teraz chcę zrobić dać tam router TP-Link 1043nd v1 który będzie działał jako AP klient i z niego już kablem LAN do TV by cały ruch szedł przez mój tunel WG.
Czyli jak myślę muszę:
Skonfigurować AP klienta by łączył się  przez WWAN
Skonfigurować WG i dać w allowed IPs 0.0.0.0/1
Dobrze kombinuję?

2

Odp: Ap klient z wireguard - jak najlepiej to zrobić?

0.0.0.0/0

Śmiało, działaj.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Ok. Działam smile

4

Na razie testowałem dając jako wifi hotspota z telefonu Android 9. No i wszystko działa na routerze - kliencie który pobiera WAN z hotspota.
Mogę pingować wszystko. Tunel też działa, ale nie działa już z komputera podłączonego po LANie. Nie ma w ogóle internetu. Nic nie da się zapingować tak jakby nie było routingu. Czy to dlatego, że to są jakieś ograniczenia hotspota czy czegoś więcej potrzeba? Np dodania jakieś route?

5

Nie zrobiłeś firewalla, strefy firewalla związanej z wg, nie zrobiłeś maskaarady na tej strefie i nie zezwoliłeś na forwarding lan<>wg. Po prostu nie skonfigurowałeś tego do końca.

6

Racja. Zapomniałem, że router to nie urządzenie końcowe. Na skróty pomyślałem, że jak tylko ma działać jedno połączenie to nic nie trzeba więcej.  Późno było smile Już działa.

7

Czasami potrafi się siedzieć kilka godzin nad czymś i się nie widzi problemu, przechodzi ktoś obok i w trzy sekundy mówi gdzie jest problem, a później człowiek się zastanawia jak tego nie widział...