851

Odp: Xiaomi AX3600

Mam listę, dzięki smile

Jeszcze jedno pytanko się pojawiło - mogę wkleić wygenerowane pakiety jeden pod drugim czy muszę zamieniać na spacje i czy mogą być duplikaty na liście?

PunBB bbcode test

852

Odpowiem inaczej - a możesz po prostu kliknąć żeby sprawdzić czy to zrobi czy nie?

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

853

Tak też zrobiłem big_smile Już zaktualizowane, działa wszystko. Jestem niemalże pewny, że nie jestem jedyny w tej sytuacji.
Ale wolałem dopytać, by potem nie konfigurować przez swój błąd ponownie urządzenia smile

854

Witam wszystkich. Dobry dzień

Czy ktoś testował już OpenWRT 23.05.0 ? Czy są jeszcze jakieś problemy oraz, czy działa MESH jak by spiąć dwa AX3600 ? Czekam już na finalną wersję - nie chce mi się ciągle aktualizować.

Z góry dzięki za wszelkie info.

855

Przecież to jest właśnie wersja finalna.

Tak, testował, działają, możesz używać. I żeby złączyć dwa ze sobą to nie potrzebujesz mesha, nie do tego się mesha stosuje.

856

Cezary napisał/a:

Przecież to jest właśnie wersja finalna.

nie do tego się mesha stosuje.

Czyli to już ostateczna i nie będzie żadnych aktualizacji i poprawek (co najwyżej zabezpieczeń)? Sory za głupie pytanie świeży w to jestem, i niestety przyswajam wiedze jak dziecko zeby czegoś nie zwalić.

Teraz mam spięty w MESH i tak da się inaczej ale chce w MESH  a nie AP, dlatego chce wiedzieć czy dwa urządzenia z tym samym openwrt widzą się bezproblemowo w MESH po antenach.

857

Oczywiście że będzie. Teraz się robi 23.05.1, zawierające właśnie poprawki bezpieczeństwa. A mniej więcej za rok - następne wydanie. I tak do końca świata.

Tak, widzą się. Tylko spinanie dwóch urządzeń w mesh mija się z celem (bo masz tyko 2 urządzenia).

858

Cezary napisał/a:

(bo masz tyko 2 urządzenia).

Teraz mam Global ROM zmodowany z mocą anten do 1000mW. I główny router jest w skrajnym pomieszczeniu (nie dało się inaczej) co sprawia, że po przeciwnej stronie domu jest słabo. Dlatego dodałem drugi po przeciwnej stronie i teraz jest pokrycie na cały dom. Wiec ma to trochę sensu. Wiem że są inne rozwiazania mesh od xiaomi ale dwa ax3600 spokojnie dają rade na mocy anten 500mW.

A swoja drogo jakie w tym OpenWRT są zakresy mocy anten ? Max. moc ?

859

Takie jak przewiduje producent w danych kalibracyjnych radia lub takie jakie wynikają z ograniczenia narzuconego przez ustawiony kraj. Zależy co jest mniejsze.

860

Cezary napisał/a:

Zależy co jest mniejsze.

To slabo.
2.4 GHz w Polsce, moc anteny nie może przekraczać 100 mW, a dla pasma 5 GHz - 200 mW

861

A jak nie ustawisz polski to masz inne limity. Ale łamiesz prawo.

862

OK rozumiem - czyli trzeba CHINY od razu ustawiać tongue Nie no żart tongue To nielegalne tongue

863 (edytowany przez Cezary 2023-11-13 18:10:30)

U nas w kraju tak. Co prawda nie słyszałem żeby komuś prywatnemu do domu wjechali, ale po firmach łazili jak ktoś narzekał że w danym miejscu są zakłócenia.

864

Ok trzeba będzie popróbować.

865 (edytowany przez zonee 2023-11-14 08:27:12)

Tak patrzę na instrukcję - SSH mam dostęp: https://openwrt.org/toh/xiaomi/ax3600#p … imitations

1 - Które najlepiej instalować: czyste OpenWRT czy snapshot ? Oba to pełnowartościowe ROM-y ? O co chodzi z tymi "wygenerowanymi pakietami" coś się jeszcze dogrywa do tych ROM-ów ?

2 - W instrukcji sprawdza sie partycje - czy to znaczy że na urządzeniu będą dwa systemy Global/China, OpenWRT? Czy łączy partycje w jedną ?

3 - Instrukcja Debricking pozwala przywrócić oryginalny OEM ROM ?

866

1. wersja rozwojowa nie ma luci. W praktyce zawsze chce się coś dograć. Zainstaluj normalne wydanie stabilne, dla zwykłego użytkownika ono własnie jest przeznaczone
2. OpenWrt stara się nie ruszać oryginalnego podziału partycji i dla tego konkretnego modelu tak - będziesz miał i openwrt i oryginalny system na drugich partycjach. Nawet sobie będziesz mógł przełączyć który ma wystartować.
3. j/w, ale tak, zawsze jest jakiś mniej lub bardziej skompilowany sposób na przywrócenie oryginału.

867

1 - wersja rozwojowa to - snapshot  ?
2 - co to ta Luci ? W Stable rozumiem jest.
3 - Podczas uruchamiania urządzenia pyta, który ROM ma wystartować ? Czy trzeba z poleceniami kombinować ?

868

1. Snapshot. Ale nie 23.05-snapshot - to coś innego
2. Interfejs graficzny, czytaj faq na górze tej strony
3. Nie. z luci się klika lub przez ssh odpowiednimi poleceniami

869

Jakiś czas temu wgrałem sobie stabilne wydanie OpenWRT i zauważyłem, że w stabilnym najprawdopodobniej ograniczyli moc nadawania anten do wartości UE / danego kraju (200mW). Jak mogę zwiększyć moc nadawania w stabilnym wydaniu OpenWRT do 1000mW?

PS. Czy ktoś może interesował się jak wygląda kwestia zdrowotna zwiększenia nadawania do mocy 1000mW? Wpływa to jakoś negatywnie na zdrowie?

870

pimpelunek napisał/a:

negatywnie na zdrowie?

Mnie trochę łeb napie... boli czasami, ale idzie przeżyć tongue
Moc anten jedynie chyba po zmianach regionów np. na CN, ale nie wiem dokładnie jakie tam mają ustawione wartości.
Podpinam się pod pytanie jak zwiększyć moc anten w stable.

871

Cóż, mocy mikrofalówki toto nie ma, ale w długim czasie pewnie podobne działanie.

Z pliku /etc/config/wireless usuń opcję country jeżeli jest dodana, z każdej z trzech sekcji. Będziesz miał tyle ile dane kalibracyjne radia mówią. Oczywiście restart po tym, a później co jest na którym kanale sprawdzisz poleceniem

iw list

872 (edytowany przez pimpelunek 2023-11-16 18:05:50)

Działa idealnie po usunięciu opcji country smile Teraz nadawanie WiFi ma pełną moc. Dzięki!

Tak mnie nachodzi rozmyślanie, że my tu na eko.one.pl mamy lepsze wsparcie od Cezarego niż na forum OpenWRT big_smile

873

pimpelunek napisał/a:

Działa idealnie

Zobacz ile.masz mocy mW na 2.4, 5.

874

zonee napisał/a:
pimpelunek napisał/a:

Działa idealnie

Zobacz ile.masz mocy mW na 2.4, 5.

U siebie widzę, że jak wcześniej miałem na radio2 200mW max tak teraz mam pełne 1000mW. Na radio1 również mam 1000mW wink

875

Czyli reasumując:
1. instalowałeś STABLE z tego pliku? openwrt-23.05.0-ipq807x-generic-xiaomi_ax3600-initramfs-factory.ubi
z tej strony: https://openwrt.org/toh/xiaomi/ax3600

Bo jest jeszcze taka strona z wersją 23.05.2  https://firmware-selector.openwrt.org/? … omi_ax3600

2. zrobiłeś wszystkie 10 punktów z instrukcji: https://openwrt.org/toh/xiaomi/ax3600 i śmiga jak szalone.
I masz NAPEWNO oba systemy na dwóch partycjach OEM i OpenWRT ?