Temat: Upgrade WNDR4300 z Gargoyle 1.13.0.2 do 14

Ostatnio aktualizowałem jeden z 3 posiadanych WNDR4300 jak  w temacie, przez interfejs www plikiem "sysupgrade", bez zachowania konfigu i pokazywało niezgodność pliku, wymuszona aktualizacja skończyła się ucegleniem. Czytałem że nie jestem jedyny. Co prawda Netgear już żyje, ale chciałbym zaktualizować pozostałe. Więcej jak uniknąć bricka?

2

Odp: Upgrade WNDR4300 z Gargoyle 1.13.0.2 do 14

Wgrać od nowa factory metodą określoną dla danego modelu. Robisz aktualizację starego openwrt nowszym, w niektórych modelach zmienia się nazwa wewnętrzna urządzenia, rozmiar partycji na kernel i inne rzeczy. Więc wgraj tak jak byś wgrywał na czysto.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Będę zgadywał, przez konsolę władować plik squashfs-factory? Podpowiedz proszę Cezary, co bym nie uwalił.

4

Nie, dla netgeara soft factory wczytuje się przez tftp, prawda? Bo musiałeś tak zrobić za pierwszym razem.

5

Hm. Zależy co masz na myśli "pierwszy raz" Teraz cegłę postawiłem wgrywając fabryczny soft przez TFTP, po czym przez interface zainstalowałem Gargulca. To może z innej beczki, jak uruchomić upgrade przez TFTP bez użycia przycisku reset?

6

Nie da się? Ew przez bootloader jak masz serial podłączony.

nmrpflash też ponoć obługuje ten router. Jeżeli masz też inne netgeary to możesz  to robić w sposób który zrobiłeś lub bezpośrednio mu wczytywać plik factory przez tftp.