Odp: Skrypt /sbin/sysinfo.sh
Który twój skrypt, z jakiego pastebin?
Skrypt czasami z meminfo nie bierze wolnej pamięci jako free + buffers + cached? Zależy jak to interpretować.
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → Skrypt /sbin/sysinfo.sh
Strony Poprzednia 1 … 7 8 9
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Który twój skrypt, z jakiego pastebin?
Skrypt czasami z meminfo nie bierze wolnej pamięci jako free + buffers + cached? Zależy jak to interpretować.
Kilka postów wyżej jest link do skryptu który kiedyś umieściłem na pastebin.com:
https://eko.one.pl/forum/viewtopic.php? … 40#p171040
To jest dokładnie tak jak napisałem. Kwestia interpretacji co uważasz za wolną pamięć.
Edytowałem mój poprzedni post ale napiszę jeszcze raz bo chyba nie czytałeś.
Wczoraj za Twoją poradą zmieniłem montowanie pendrive'a w RAM /tmp/extstor aby w razie problemów z montowaniem motion zapisywał do RAM i nie wiem czy napisałem prawdę w tym poście https://eko.one.pl/forum/viewtopic.php? … 15#p292415, że motion może zapisać wtedy około 1000 plików .jpg w RAM gdy skrypt sysinfo.sh pokazuje free około 30MB
/tmp montowany w ramfs może zająć max połowę pamięci, więc jak masz 64MB ramu to powiedzmy że te 30MB jesteś w stanie zapisać. Więc jak motion ci produkuje pliki po 30KB to sporo możesz tego włożyć...
No dobra rozumiem iż folder /tmp to ramdysk wielkości 30MB ale dlaczego df -h pokazuje iż tylko około połowa tego jest wolna a skrypt sysinfo.sh że wolnego 31.3MB czyli ponad połowa ?
| Memory: total: 59.8MB, used: 28.5MB, 47.7%, free: 31.3MB |tmpfs 29.9M 16.5M 13.4M 55% /tmpi co w takim razie pokazują polecenia top czy mem w kolumnie free?
Teraz zauważyłem iż to nie są stałe wartości i się zmieniają.
Teraz np. df -h pokazuje iż prawie całe 30MB wolne (1% zajęte):
tmpfs 29.9M 240.0K 29.7M 1% /tmpa skrypt sysinfo.sh tak:
| Memory: total: 59.8MB, used: 24.2MB, 40.5%, free: 35.6MB |Napisałem już... Skrypt sysinfo czyta bezpośrednio /proc/meminfo, wyświetlana wartość to jest total memory minus suma trzech rzeczy (free/cached/buffers).
Poszukaj w internecie co właściwie pokazuje df i jak się to ma to /proc/meminfo.
Strony Poprzednia 1 … 7 8 9
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → Skrypt /sbin/sysinfo.sh
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc