Temat: wireguard połączenie dwóch routerów z openwrt, ale jeden jako klient
Cześć,
chciałbym połączyć dwie sieci ze sobą w taki sposób, aby urządzenia w obu sieciach ze sobą rozmawiały. Obie sieci mają taką samą strukturę - jak na schemacie: modemorouter od dostawcy, router dla LAN i klienty łączące się do tegoż LANu. Jedyna różnica jest taka, że sieć od multimedii nie ma zewnętrznego IP, dlatego chciałbym, aby
- tplink był klientem wireguarda dla linksysa, a klienty tplinka miały dostęp do klientów linksysa i w drugą stronę,
- aby klienty linksysa miały dostęp do klientów tplinka, przy czym, chciałbym,
- aby klienty tplinka nie miały tunelowanego ruchu internetowego przez linksysa, a korzystały z internetu multimedii.
Tunel juz uruchomiłem na linksysie według poradnika Cezarego: https://eko.one.pl/?p=openwrt-wireguard i wszystko działa; np. na thinkpadzie 2 mogę zamontować udziały KSMBD z linksysa, mogę się przez przeglądarkę dobrać to luci linksysa, a internet dostarcza mi multimedia.
Co powinienem zrobić na linksysie i tplinku, żeby spiąc w ten sposób te dwie sieci i móc komunikować ze sobą wszystkie urządzenia w obie strony?
PS. widziałem poradnik o MIKR.USie, ale nie chciałbym komplikować sieci włączając w to jeszcze dodatkowo VPS.