51

Odp: Xiaomi Mi Router AX9000

Tx konwertera do rx płyty, rx konwertera do tx płyty, gnd do gnd? I vcc się nie podłącza, router ma mieć swoje własne zasilanie.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

52 (edytowany przez marek445 2023-11-05 15:17:49)

Mam podłączone tx konwerter do tx płyty, RX konwerter do RX płyty gnd do gnd. Vcc nie podłączone
Czy rozumiem że mam podłączyc to na odwrót jak napisałeś?.

53

marek445 napisał/a:

Mam podłączone tx konwerter do tx płyty, RX konwerter do RX płyty gnd do gnd. Vcc nie podłączone.

Więc masz źle. Linię nadawczą łączy się z odbiorczą, nie nadawczą z nadawczą. Podstawy fizyki w sumie. Obyś właśnie nie popalił sobie routera lub konwertera.

54

Cezary napisał/a:
marek445 napisał/a:

Mam podłączone tx konwerter do tx płyty, RX konwerter do RX płyty gnd do gnd. Vcc nie podłączone.

Więc masz źle. Linię nadawczą łączy się z odbiorczą, nie nadawczą z nadawczą. Podstawy fizyki w sumie.

Ok rozumiem zaraz sprawdzę

55

Coś ruszyło ale jak wpisuje komendę setenv ipaddr 192.168.1.1 mam komunikat /bin/ash: setenv: not found

56

Nie przerwałeś ładowania bootloadera. To jest polecenie bootloadera, nie systemu operacyjnego.

57

Cezary napisał/a:

Nie przerwałeś ładowania bootloadera. To jest polecenie bootloadera, nie systemu operacyjnego.

Jak przerwać ładowanie bootloadera?

58

Nawet na ekranie Ci to wypisał:

Hit any key to stop autoboot:  0 

Dowolny klawisz jak to będzie wyświetlał.

59 (edytowany przez marek445 2023-11-05 15:55:09)

Długo trwa to ładowanie tego pliku z rozszerzeniem itb ? Bo mi już z jakieś 5 min idzie. Jak ładuje to mam takie znaki #####. Na zamianę z T T T T T. Tak ma być?

60

TTT oznacza timeout i są to kłopoty z połączeniem. Sam plik powinien się załadować w kilka sekund ale jak masz timeouty to nie widaomo ile to będzie trwało. Trzeba było wyłączyć inne sieci, antywirusy, firewalle i co tam jeszcze masz ciekawego.

61

Cezary napisał/a:

TTT oznacza timeout i są to kłopoty z połączeniem. Sam plik powinien się załadować w kilka sekund ale jak masz timeouty to nie widaomo ile to będzie trwało. Trzeba było wyłączyć inne sieci, antywirusy, firewalle i co tam jeszcze masz ciekawego.

Wyłączyłem wifi i poszło od razu.

62 (edytowany przez marek445 2023-11-05 16:12:21)

Teraz mam problem z skopiowaniem  pliku sysupgrade.bin do katalogu /tmp. Używam winscp ale nie mogę się połączyć. Do terminala telnet SSH normalnie się łączę pod adresem 192.168.1.1 a w winscp nie mogę sobie poradzic

63

Po wgraniu pliku masz zrobić bootm i NIE RESETOWAĆ routera. OpenWrt nie ma telnetu a skoro się łączysz telnetem to znaczy że uruchomiłeś znów orygonalny soft. Jeszcze raz wszystko od początku rób, od poleceń w bootloaderze.

64

Jest zainstalowane openwrt. Połączyłem się terminalem SSH i jest root@openwrt: ale za nic nie mogę skopiować pliku sysupgrade.bin bo nie mogę się połączyć winscp

65

Wpisz przez ssh

cat /etc/openwrt_release

I pokaż co wyszło - sam tekst, nie obrazek.

66

DISTRIB_ID='OpenWrt'
DISTRIB_RELEASE='23.05-SNAPSHOT'
DISTRIB_REVISION='r23551-5368066e9b'
DISTRIB_TARGET='ipq807x/generic'
DISTRIB_ARCH='aarch64_cortex-a53'
DISTRIB_DESCRIPTION='OpenWrt 23.05-SNAPSHOT r23551-5368066e9b'
DISTRIB_TAINTS=''

67

Ok, to nie możesz mieć telnetu. Tam nie ma telnetu.

Zrób ifconfig zobacz czy masz adres 192.168.1.1. Jeżeli tak to zobacz czy z poziomu komputera możesz ten adres pingować.

68

Jak próbuję się połączyć winscp żeby skopiować plik sysupgrade.bin to wyskakuje mi taki błąd:

Połączenie zerwano niespodziewanie
Serwer wysłał kod wykonania polecenia 127

Nie można zainicjować protokołu sftp. Czy na hoście dzialaserwer sftp?

69

Cezary napisał/a:

Ok, to nie możesz mieć telnetu. Tam nie ma telnetu.

Zrób ifconfig zobacz czy masz adres 192.168.1.1. Jeżeli tak to zobacz czy z poziomu komputera możesz ten adres pingować.

Łączę się do SSH adresem 192.168.1.1 czyli router jest na adresie 192.168.1.1

70

Komputer pinguje.mi adres 192.168.1.1

71

Więc masz ssh, co kręcisz że przez telnet się łączysz. Bzdury piszesz.

Winscp wybierz protokół scp a nie sftp jak jest domyślnie. Skoro połączyłeś się przez ssh to i winscp musi działać.

72

Udało mi się skopiować ten plik, w SSH robie:

cd /tmp
sysupgrade -n sysupgrade.bin

I wyskakuje mi coś takiego:

Sat Oct 28 09:22:02 CEST 2023 upgrade: Commencing upgrade. Closing all Shell sessions.
Command failed: Connection failed

73

Tak ma być. Jak wszystko poszło ok, to za chwilę się zresetuje z openwrt na pokładzie.

74

Ok dziękuję ślicznie za pomoc. Wszystko jest tak jak powinno być. Wgrałem twoją kompilacje z luci. Mam webif, wszystko gra tak jak należy. Jeszcze raz dziękuję ślicznie.

75

Wszystko śmiga super ale nie mogę się połączyć z radiem3. Czy mógłby ktoś podesłać mi konfigurację radiów która chodzi najlepiej? U mnie radio0 ma bardzo słaby zasięg. Na początku jak się łączy to mam transfer 433 mb/s ale po sekundzie zasięg mi spada i jest tylko 50 mb. Najlepszy zasięg mam na radiu2 i działa najstabilniej ale z prędkością 144 mb/s. Jest jakaś rada na to?