2,401

Odp: ZTE MF286D - Openwrt

Udało mi się cofnąć do oryginalnego firmware, modem tak jak w poprzednim przypadku nie łączy się. Próbuje teraz przejść frameworkiem na nordic, natomiast po odpaleniu ZTE Terminal software update framework mam pokazany port USB_0 ale nie chce się połączyć, status connect state jest cały czas disconnected

2,402

Co do frameworka to masz do wyboru Play to Nordic lub Nordic to Nordic, więc jak nie działa jeden to zobacz drugi.
Jak dalej nie łączy to zazwyczaj antywirus lub firewall blokują program i trzeba zezwolić na działanie.
Co do modemu skoro na oryginale też nie działa to jest coś nie tak.
No chyba, że karta SIM ma PIN?

2,403 (edytowany przez aycaramba 2023-10-22 02:21:52)

Dobra, mamy połowiczny sukces. Udało mi się przejść na nordic i internet działa jak należy, nie wiem jakie jest hasło do strony konfiguracyjnej, z tego co gdzieś widziałem da się je odczytać przez serial? Teraz upgrade na nordic B12 przez framework czy instalować openWRT?

Edit:
No Panowie, wiszę wam piwo wink Po aktualizacji do B12 router bez problemu łączy się z siecią.

2,404 (edytowany przez smereka 2023-10-25 14:01:44)

kristoferson897 napisał/a:

OK, a czy można do środka spróbować wsadzić inny modem jeśli będzie openwrt na pokładzie ?
Będzie pasował z modelu MF286 lub MF286R?
Jaki ewentualnie modem proponujecie ?

Włożyłem do Twojej płyty modem od Dlinka dwr-921 model na tabliczce ma nazwę BroadMobi- MB806U-E1 - bo tylko taki posiadam i niestety płyta nawet nie startuje. Po jego wyjęciu startuje. Generalnie proponowałbym stworzyć nowy watek np . Modemy współpracujące z płyta mf286d. Ktoś tam wyżej twierdził, że od mf289f działa. Pewnie dlatego, że to ten sam producent. W moich testach jak widać jednak ten co testowałem nie działa a do tego całkowicie blokuję płytę.

Odnośnie Twojego modemu z mf286d. Wydaje mi się, że faktycznie uszkodzone są tory radiowe. Zrobiłem pomiary i zdjęcia. Jak ktoś może niech sprawdzi u siebie ile ma omów. Wstawiłem to w wątku od modemu od mf286d, żeby już tu nie zaśmiecać. Zapraszam tutaj

https://eko.one.pl/forum/viewtopic.php? … 95#p291495

2,405 (edytowany przez happycamper 2023-10-30 15:54:24)

Hello,
I hope writing in English is not bad form, but I couldn't find any other place to ask a few questions.
I recently acquired a ZTE mf286D modem and before tinkering with it I thought of clearing a few doubts I have:

* What are the various partitions in addition to mtd8 and mtd9?
  * Does the modem have a separate firmware depending on the stock image? 
  * I currently have a B11 firmware: does it make any difference upgrading it before switching to openwrt?
  * What is the difference between Play and Nordic?
  * What is a "Framework" in this context?

Thanks

2,406

happycamper napisał/a:

* What are the various partitions in addition to mtd8 and mtd9?

System partition: bootloader, bootloder enviromemt, partition required by platorm (ip40xx) etc

* Does the modem have a separate firmware depending on the stock image?

Yes - own operating system

* I currently have a B11 firmware: does it make any difference upgrading it before switching to openwrt?

Not really. You won't see any major differences.

* What is the difference between Play and Nordic?

Play is our Polish operator. Nordic is from Telia (Sweden, Norway etc)

* What is a "Framework" in this context?

Just windows app to reflash/recovery ZTE devices.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

2,407

@Cezary, thanks for the prompt reply.
Would you also recommend using third-party add-ons for openwrt (LuCI plugins, from what I understand) to better manage the modem connection?

I saw a few, but being quite new to the whole matter, I'm a bit confused.

Thanks

2,408

For luci see:
https://github.com/4IceG/luci-app-3ginfo-lite
https://github.com/4IceG/luci-app-sms-tool-js
https://github.com/4IceG/luci-app-modemband

2,409

They're exactly the ones I meant.
Do you know why they weren't upstreamed?

Also is there a way, using openwrt, to have some sort of bridge mode?
I don't need direct access to the modem, but I would like to see the public IP on a different router WAN interface and be able to raise/lower the connection from that machine.
Do you see this feasible with openwrt or should I stick with Nordic?

Thanks

2,410

happycamper napisał/a:

And why should they be?

Also is there a way, using openwrt, to have some sort of bridge mode?

No. There is no such mode in openwrt.

2,411

Planuje MF286D wynieść wysoko nad dach
Net na podwórko po wifi a do domu kablem LAN

Pozostaje kwestia zasilania Gdzieś ktoś pisał (tylko nie wiem gdzie to czytałem) że ten model jest wrażliwy na zmianę napięcia zasilania
12V po 25m kabla lan odpada bo za małe są przekroje żył żeby nie było spadków napięcia
1. Czy ktoś wie w jakich granicach napięcia może poprawnie pracować ten router?
Mam kilka pomysłów na zasilanie ale od powyższego pytania muszę zacząć

2. A i chyba podstawowe pytanie czy może on być w sąsiedztwie linek energetycznych?
Będzie on na własnym "maszcie" dokręconym do rury nośnej dla linek tylko w odleglości 0.5m w poziomie a w pionie to ile kabla starczy ale załóżmy że na tej samej wysokości Chodzi mi tu o zakłócenia elektromagnetyczne
Mogę częściowo puszkę zaekranować ale nie zbyt dużo bo tam gdzie chcę nie będzie wifi
Co do linek to pewnie dopiero na wiosnę je zlikwiduje więc na razie musi tak być Od razu informuje że linki są za licznikiem więc PGE nie ma nic do moich kombinacji

2,412

Może warto zasilić po PoE (48V)? Injector i spliter 1Gbps można tanio kupić.

2,413

Tą opcję rozważałem ale napięcie zbyt wysokie Nawet dla człowieka DC to max 24V (chyba że normy zmienili )
Złączki, przetwornica DC-DC down, itp to wydatek i połączenia styków po drodze sygnału a właśnie tego chcę uniknąć

A jaki prąd max może router pobierać? Zasilacz mogę dać na strychu tylko kilka m kabla bym dał do samego routera

Tak w ogóle to powinienem kupić taki kabel żeby puścić nim zasilanie a wtyczki sobie zaprawić na pozostałych żyłach
Ale polak mądry po fakcie Kupiłem 25m 26AWG i lipa

2,414

ZTE MF286D przy normalnych warunkach pracuje spokojnie na zasilaczu 1.5A. choć jeżeli warunki będzie miał żłe to pewnie 2.5A też mu nie zaszkodzi. Przy 14V i wyżej  potrafi się zawiesić  - potrzebujesz ok 12V żeby działał. W/w natężenie prądu to właśnie przy 12v

2,415 (edytowany przez MiG25 2023-11-03 08:34:39)

MF286D na zasilaczu 9V działał bardzo dobrze , więc nie wiem skąd taka informacja , że jest wrażliwy na napięcie. Wg mnie spokojnie możesz dać drugi pzewód 2x0,75mm2 i przedłużyć to 12V .
Natomiast nie da go się zasilić z samochodu ( chyba , żę na postoju , bez ładującego alternatora) , bo tak jak Cezary pisał , powyżej 13,6V przetwornica ma zabezpieczenie i go wyłączy.

No i puszki nie ekranuj , bo wpływasz na zasięg LTE ,  tak samo te linie raczej będą działać jak ekran ,niż przez nie sprzęt nie będzie działał.

2,416 (edytowany przez Andrzejz78 2023-11-03 14:07:56)

MiG25 napisał/a:

No i puszki nie ekranuj , bo wpływasz na zasięg LTE ,  tak samo te linie raczej będą działać jak ekran ,niż przez nie sprzęt nie będzie działał.

Nie dokładnie opisałem warunki i miejsce montażu routera
Linki będę z tyłu rutera a BTS  akurat od przodu
Ekran by odizolowal zakłucenia sieci z linek tylko nie wiem jak by to miało się do odbić fal GSM i WiFi
Jak siądę do laptopa to wrzucę rysunek bo tak to można pisać....

A info o tej wrażliwości na napięcie zasilania znalazłem chyba na bez-kabli.pl tylko nie zwracałem zbytnio uwagi na to bo nie miałem wtedy jeszcze tego routera

2,417

Hej, dawno tu nie zaglądałem. Obecnie moje 286D stoi na openwrt ale na modemie mam firmware Play. Czy da sie podnieść w tej sytuacji modem na Nordiv B12 bez powrotu na oryginał?

2,418

Przez wyciągnięcie modemu z urządzenia i reflash odpowiednimi programami?

2,419

Cezary napisał/a:
happycamper napisał/a:

And why should they be?

Dunno, ease of installation? Users would rely on a single repository that way.
Not criticising, just curious.

Anyway I've finally managed to back up everything via serial and I noticed a "usb boot" option in the boot loader: do you think that's something that can be made semi-permanent for testing purposes?

Again, thanks for your patience.

2,420 (edytowany przez smereka 2023-11-04 18:38:55)

pawol napisał/a:

Hej, dawno tu nie zaglądałem. Obecnie moje 286D stoi na openwrt ale na modemie mam firmware Play. Czy da sie podnieść w tej sytuacji modem na Nordiv B12 bez powrotu na oryginał?

PiotrekK napisał/a:

Instrukcja aktualizacji firmware'u modemu MDM9250 wbudowanego w ruter MF286D z zainstalowanym OpenWRT, od wersji np.: B02 do B12.
    (sprawdzone na OpenWrt 22.03-SNAPSHOT r20165-ce32068bf2)

=======================================================================
    Potrzebne i przydatne pakiety oraz programy:

PuTTY - program na PC, optymalnie połączony po LAN, potrzebny do otwarcia sesji terminalowej SSH z ruterem (root@openwrt:~#)

WinSCP - program na PC, optymalnie połączony po LAN, do przesyłania pobranych plików do rutera

picocom - pakiet zainstalowany na OpenWRT, uruchamiany w sesji terminalowej SSH w linii komend terminala (root@openwrt:~#)

adb-enablemodem - pakiet zainstalowany na OpenWRT

iperf3 - pakiet zainstalowany na OpenWRT

UWAGA:
    Wymagana zimna krew i umiejętność czytania ze zrozumieniem. Instrukcja pisana jest krok po kroku. Ale robisz to na własną odpowiedzialność. Jeżeli sam zainstalowałeś i skonfigurowałeś OpenWRT w oparciu o to forum, to będzie to dla Ciebie proste. Jeżeli nie czujesz się na siłach, może nie warto zaczynać.
    Na tym forum są dwie nierozłączne i szanujące się grupy: czytelnicy i praktykujący ryzykanci.
    Nic na siłę.

Ruter może być cały czas włączony aż do ostatniego etapu i nie trzeba go ciągle uruchamiać ponownie po każdej aktualizacji. Karta SIM też może być cały czas włożona.

Jeżeli jesteś ciekaw jaka będzie różnica w szybkości łącza (o ile będzie, może warto sprawdzić), to sprawdź przed aktualizacją:

root@openwrt:~# iperf3 -c speedtest.serverius.net -p 5002 -R --get-server-output

Aby się dowiedzieć jaka jest wersja aktualnie na modemie należy użyć instrukcji

root@openwrt:~# picocom -b 115200 /dev/ttyUSB2

ttyUSBx w zależności od tego, na którym porcie USB jest podłączony modem
    a następnie wpisać w tym samym terminalu komendę:

ATI

W efekcie otrzymamy:

Manufacturer: ZTE CORPORATION
    Model: MF286DMODULE
    Revision: BD_TELIAMF286DV1.0.0B02
    SVN: 01
    IMEI: ............................................
    +GCAP: +CGSM

BD_TELIAMF286DV1.0.0B02 w tym przypadku oznacza, że modem ma wersję B02.

Potrzebne pliki różnicowe dla Nordic są w katalogu Nordic Modem Update (up to B12)
    link:
    https://mega.nz/folder/exQHlRKA#Dv9sxWFdUgd_Omy9UjOPkA

Instrukcja w j.angielskim jest w pliku update_modem_with_openwrt.txt

Poniżej dla celów m.in. archiwalnych po polsku.

PROCEDURA:

Aktualizacja powinna być wykonywana jedna po drugiej, więc jeśli twój modem ma B03, musisz zaktualizować do B04, następnie B05 i tak dalej.

Wyodrębnij na PC każdy plik o nazwie imageB0XnaB0Y (gdzie X to bieżąca kompilacja, a Y to wersja docelowa). Jeśli twój modem jest w wersji 1.0.0B03, powinieneś użyć plików wewnątrz imageB03naB06 i tak dalej. Skopiuj (WinSCP) dwa pliki o nazwach „delta.package” i „delta.signature” do folderu /tmp routera OpenWRT (powinieneś mieć również zainstalowany pakiet "adb-enablemodem")

SSH (PuTTY) do routera, a następnie skopiuj te dwa pliki do folderu /cache modemu za pomocą:

root@openwrt:~# adb push /tmp/delta.package /cache/
    root@openwrt:~# adb push /tmp/delta.signature /cache/

Następnie otwórz ponownie sesję z modemem "picocom":

oot@openwrt:~# picocom -b 115200 /dev/ttyUSB2 

i użyj poniższych poleceń:

at+fotactr=0
    +FOTACTR: 0,0 <-- jeśli 0, to modem widzi pakiet aktualizacji

at+fotactr=1
    +FOTACTR: 1,0 <-- jeśli 0, walidacja poprawna, 1 walidacja niepoprawna, 2 oczekiwanie

at+fotactr=5

+FOTACTR: 5,486202 <-- ta ostatnia liczba wskazuje rozmiar pakietu aktualizacyjnego w bajtach (tutaj jest to 486kB dla B11)

!!!! PONIŻSZA KOMENDA at+fotactr=8 POWINNA BYĆ UŻYTA PRZY KAŻDEJ AKTUALIZACJI !!!!

at+fotactr=8

+FOTACTR: 8,0 <-- jeśli 0, to OK, usunie stary plik *.flg z katalogu /cache (może się wyświetlić także +FOTACTR: 8,-1)

Jeśli wszystko jest w porządku (brak komunikatów o błędach), wydanie poniższego polecenia rozpocznie aktualizację

at+fotactr=2

Pojawi się po chwili komunikat sugerujący trwającą procedurę restartu modemu

FATAL: read zero bytes from port
    term_exitfunc: reset failed for dev UNKNOWN: Not a tty

Po chwili modem zrestartuje się i ponownie uruchomi.
    (trzeba równolegle obserwować np. web panel LuCI gdzie widać czas pracy modemu "uptime", jak pokaże się wyzerowany licznik, oznacza, że modem wznowił działanie. Jak nie, to odczekać ok. 5 minut pomiędzy aktualizacjami)

(powtarzamy PROCEDURA dla kolejnych wersji)

Na koniec, po wykonaniu docelowej, ostatniej aktualizacji, czyli po B12, konieczne jest wykonanie „reboot” rutera
    (komenda terminalowa:  root@openwrt:~# reboot), który zaktualizuje dane wyjściowe „ATI” i wyczyści pliki tymczasowe.

Po restarcie rutera i wykonaniu komendy ATI (patrz: picocom) otrzymamy:

Manufacturer: ZTE CORPORATION
    Model: MF286DMODULE
    Revision: BD_TELIAMF286DV1.0.0B12
    SVN: 12
    IMEI: ............................................
    +GCAP: +CGSM

BD_TELIAMF286DV1.0.0B12 w tym przypadku oznacza, że modem ma już wersję B12.

Po zakończonej aktualizacji, warto także sprawdzić aktualizacje pakietów OpenWRT z poziomu panelu web LuCI lub terminala (root@OpenWrt:~# opkg list-upgradable
    ). W moim wypadku się pojawiły.

Po aktualizacji uaktywniła się Agregacja uplinku. AT+ZULCA? wskazuje, że AT+ZULCA=1

Jeżeli ktoś zauważył więcej zmian lub ma uwagi do opisu procedury, to proszę o info.

Działa leciałem na openwrt z 3-4 razy i jest B12 na modemie. Start był z B02. Próbuj. Jak Ci się nie uda to wówczas mój opis z ratowaniem uwalonego modemu - też działa. Przedwczoraj maglowałem jeden modem z 5-6 razy dla sportu i testów.

2,421

Może głupie pytania zadam ale lepiej zapytać niż czytać na innych forach i robić  cokolwiek opierając się tylko o to co tam napisane bez dopytania o szczegóły

Co daje realnie fw nordic w tym routerze?
Chciałem takie wgrać do wersji A ale co inne wpakowałem i na razie router czeka aż trochę zdobę wiedz żeby go do ładu doprowadzić

Czy aktualizacja fw z podstawowego do najwyższego numeru  daje jakieś wymierne korzyści w przypadku nordica?

Pytam o takie rzeczy bo chciałbym się trochę nauczyć na wersji A bo nie chciałbym tego robić na obecnym wersji D

Co do samego modemu i  obojętnie czy to z wersji A czy D to czy można go wyjąć i  "grzebać" w nim przejściówce m-pcie na USB bezpośrednio na komputerze?

2,422

Andrzejz78 napisał/a:

Może głupie pytania zadam ale lepiej zapytać niż czytać na innych forach i robić  cokolwiek opierając się tylko o to co tam napisane bez dopytania o szczegóły

Co daje realnie fw nordic w tym routerze?

Np. większe możliwości konfiguracji, wybór pasm. Ale to niie temat na to forum, tu gadamy o openwrt

Czy aktualizacja fw z podstawowego do najwyższego numeru  daje jakieś wymierne korzyści w przypadku nordica?

Tak, np. nowe wersje nordca dawały agregację pasm na UL jak potrzebujesz (kosztem agregacji DL)/

Co do samego modemu i  obojętnie czy to z wersji A czy D to czy można go wyjąć i  "grzebać" w nim przejściówce m-pcie na USB bezpośrednio na komputerze?

Tak, możesz.

2,423

Cezary napisał/a:

. Ale to niie temat na to forum, tu gadamy o openwrt
.

Wiem wiem ale tu dostaję pomoc/poradę czy tam instrukcję bardzo szybko a na innych forach to różnie bywa
Np na bez-kabli.pl prośba o pomoc przy zmianie fw lub wgraniu wisiała z mieśiąc bez odp i dopiero na PW matek skierował mnie tu i tu od razu nawet jako nowy zacząłęm od razy otrzymywać porady
Dobra koniec OT wink

2,424

Panowie,
Pilna pomoc potrzebna,
Próbowałem frameworka ale mi nie poszedł (w celu przejscia z Play na Nordic i update modemu)

Framework niestety nie zadziałął bo ciągne miałem initializing update...

Z gui modemu z softem Play pokusiło mnie o wykonanie update z B01 na B02
od tego czasu po powrocie na openwrt nie działa QMI. Wgrywając Mifi i dając auto rozpoznanie modemu wykrywa mi RAS
iinternet działa. Pytanie za 100 punktów jakich pakietów brakuje w openwrt dla trybu RAS

w mifi w /etc/network pkazało się:
config interface 'wan'
    option apn 'internet'
    option device '/dev/ttyUSB1'
    option proto '3g'

i to działa. Kwestia ogarniecia czystego openwrt

2,425

comgt oraz kmod-usb-serial-option