1

Temat: Cudy WR3000 jako AP Client - wolny download, ale szybki upload

Cudy WR3000 z OpenWrt 23.05 ustawiłem na szybko jako AP Client (wyklikałem w LuCI).
Od razu połączył się z głównym routerem (Dasan H660GM ac/wifi5, optyk 300/300 Mbps),
ale niestety mam bardzo wolny download i nie wiem jak to "naprawić" (upload jest ok).

RX/TX na 5 GHz:
60.0 Mbit/s, 40 MHz, MCS 9, Krótki GI
780.0 Mbit/s, 80 MHz, VHT-MCS 9, VHT-NSS 2
Speedtest: 48/280 Mbps

RX/TX na 2.4 GHz:
54.0 Mbit/s, 40 MHz, MCS 9
270.0 Mbit/s, 40 MHz, MCS 15
Speedtest: 40/150 Mbps

Kanał wifi pusty, komp z Dasanem wyciąga max RX/TX, komp z Cudy jako AP też wyciąga max RX/TX.
Jedyne co przychodzi mi do głowy to cofnąć się do stockowego firmware, ale jak tam będzie szybki download to co wtedy?

2

Odp: Cudy WR3000 jako AP Client - wolny download, ale szybki upload

Zgłosić informacje do openwrt że w trybie sta to kiepsko chodzi.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Cezary napisał/a:

Zgłosić informacje do openwrt że w trybie sta to kiepsko chodzi.

Zainstalowałem najnowsze oficjalne oprogramowanie na WR3000 i jest dokładnie to samo co na OpenWrt.
Spróbuję jeszcze z innym routerem, ew. postawię AP na lapku, ale jak będzie to samo to leci ticket.

PS
Ma ktoś mesha na Cudy WR3000? Jak tam wygląda download/upload?
Tryb mesh jest wspierany/obsługiwany sprzętowo czy software'owo?

4

@jakson udało się rozwiązać problem? Pojawił się dzisiaj ten router na pepperku w jeszcze lepszej cenie.

5 (edytowany przez MiG25 2024-01-03 11:48:50)

Może do innych routerów łączy się szybciej ?

No i w ogóle , czy taki tryb jest komuś konieczny.... Jako AP jest ok.

6

Dzisiaj przyszedł do mnie ten routerek i jak na razie po dwóch godzinach testów jest fajnie.
Nie mam żadnych problemów z prędkością na 5g - całe łącze 160/50 na HE80
I wydaje mi się, że wreszcie chyba rozwiązał się problem z urządzeniami na ESP. Nie ma ciągłych MQTT re-connections jakie miałem na Archerach C6 i C7.
Mam tylko jedno pytanie: Na poddaszu mam jeszcze jeden AP i działa na tym samym kanale 36 z tym samym ssid'em. Zostawić tak czy kombinować z przestawieniem?

7

5GHz ma mały zasięg, możliwe że nawet sobie nie przeszkadzają.

8

Mieszkam 300 metrów od najsłynniejszego lotniska w Polsce więc nawet nie mam za bardzo alternatyw. Bo pewnie są na nim jakieś radary. Na razie zostawiam.

9

Zobacz czy z poziomu Cudy widzisz w skanach tego drugiego i ew jakim poziomem sygnału.

10

Hej,
Mam pytanko, dlaczego przy roamingu spada mi prędkość download'u. Mam 2 ustawione jako AP i MESH:ruter potem switch
i po kablach 2x WR3000 jako AP/MESH.  Pod AP1 mam download 700 Mbit a chwilę dalej pod MESH mam tylko 430 Mbit. Upload bez zmian a nawet lepiej. Wracam pod AP1 i mam dalej 430 Mbit. Wł/wył wifi na fonie, znowu mam 700Mbit. Dlaczego zaniża mi download ?

Sprawdziłem różne ustawienia AP+MESH, Router+MESH, AP+AP (smart connect wspólny SSID/hasło . Cały czas zaniża down i trzyma do czasu aż nie zresetuje wifi na fonie. Soft narazie jest stockowy 2.0.0. Nie mam kompletnie na to pomysłu.

11

bazyl napisał/a:

Hej,
Mam pytanko, dlaczego przy roamingu spada mi prędkość download'u. Mam 2 ustawione jako AP i MESH:ruter potem switch
i po kablach 2x WR3000 jako AP/MESH.  Pod AP1 mam download 700 Mbit a chwilę dalej pod MESH mam tylko 430 Mbit. Upload bez zmian a nawet lepiej. Wracam pod AP1 i mam dalej 430 Mbit. Wł/wył wifi na fonie, znowu mam 700Mbit. Dlaczego zaniża mi download ?

Sprawdziłem różne ustawienia AP+MESH, Router+MESH, AP+AP (smart connect wspólny SSID/hasło . Cały czas zaniża down i trzyma do czasu aż nie zresetuje wifi na fonie. Soft narazie jest stockowy 2.0.0. Nie mam kompletnie na to pomysłu.

Piszesz o problemach z Mesh, a z treści wynika, że masz switch, AP, oraz Mesh.
Poza tym w Mesh chodzi o ciągłość połączenia, a nie o to, że jakieś urządzenie nie pracuje na najwyższych obrotach.
No i dochodzi jeszcze aspekt, że to urządzenie-klient decyduje o tym, czy i kiedy się przełączy.

Uwzględniając powyższe, możliwe że to twoje urządzenie-klient sprawia problem.

12

Mnie cały czas zastanawia, po co jest robiony jakiś mesh przy dwóch ap połączonych kablem. Co to ma na celu?

13

Generalnie nie działa tu poprawnie fast roming czy jak zwał, to przełączanie między routerami ze słabego sygnału na mocniejszy na fabrycznym sofcie. Odznaczyłem mesh przy obu,  teraz jeden jako AP drugi jako Router. Przy wł fast connect jeden SSID jedno hasło, inicjuje przy AP 700 Mbit dalej przy Ruterze zaniża bez powodu do 430 Mbit i tak trzyma po powrocie do AP. Oczywiście to samo przy Ruterze najpierw 700 a potem 430 przy AP. Przy  wył fast connect w ogóle nie przepina się między sobą trzyma się cały czas pierwszego AP/Rutera. Dno dna w tym aspekcie. Jak mam się bawić w ręczne wł i wył przy każdym AP to nie potrzebuje 2 szt wr3000  to w moim zastosowaniu lepiej kupić jakiś tani AP AX nawet różnych firm do każdego pomieszczenia jako AP po kablu i sobie ręcznie na fonie odpalać max łącza. Po co kupować to coś w wielo sztukach i zaniżać sobie prędkości w powyższymi scenariuszu.

14

Wiesz że to telefon samodzielnie się przełącza? AP nie ma możliwości powiedzenia żeby klient się przełączył, może co najwyżej wywalić ze swojej sieci jak np. signał będzie dość niski, ale nie ma wpływu na co do czego i czy ponownie się klient połączy.

Fast roaming nie służy do przełączania klientów pomiędzy routerami. Służy do szybkiej autoryzacji klienta. Ty piszesz o całkiem innej  funkcjonalności co pod OpenWrt uzyskuje się przez instalację usteer lub DAWN.

Którą wersję OpenWrt? Bo mam wrażenie że masz cały czas oryginalny soft Cudy.

15

Cały czas pisze że na stockowym sofcie operuje 2.0.0. DE Co do roming i złej nomenklatury to napisałem o co mi chodziło. Dla mnie to niepojęte, przy każdej szt. W wifiman mam 160Mhz utylizację 1% -20 dBm. Exelent  Skoro sam fon zestawia początkowo na 700 to resztę przejmują rutery i powinny się tak dogadywać i trzymać łącze aby szło po max przynajmniej do czasu aż na fonie i zerwę podłączenia. Niestety w tym ruterze ta opcja działa nieprawidłowo na sofcie producenta. Czy po update do open wrt z tymi funkcjami przywrócę fabryczny soft ?

16

Wg cudy jest to możliwe: https://www.cudy.com/pl/blogs/faq/how-t … l-firmware tylko że plik nie jest dostępny. Więc najpierw musisz z nimi pogadać.

17 (edytowany przez rnn831 2024-09-28 21:40:48)

Podczepiam się pod podobny wątek, który rozpocząłem tutaj: https://eko.one.pl/forum/viewtopic.php?id=24164.

Słuchajcie, doszło do tego, że z chatgpt przestudiowałem Openwrt na poziomie, o którym nawet sami twórcy chyba nie myśleli. Rozłożyłem każdą opcję na atomy, poukrywane funkcje, których w Luc nie widać Przerobiłem wszystko — najnowsze snapshoty, wersje stabilne, beta, alfa, omega, zmieniłem kable z Cat 5e na Cat 7, a nawet Cat 8. Zasilacz? Oczywiście, nowy! Pasta termoprzewodząca? Pewnie, wymieniona! Styki anten ipą, ludzie, przerobiłem tyle, że brakowało tylko wymiany routera na nowy… ale przecież OpenWRT to OpenWRT, walczyłem do końca.

I co? Transfery Były o ile trzymałem laptopa 30 cm od routera. Gdy tylko zrobiłem krok w tył, to jakby radio z cpu dostawało amnezji - transfery głupiały. Zaczynałem podejrzewać, że to może sąsiedzi montują jakieś anty-WiFi zakłócacze, ale nieee…!

Po wielu nieprzespanych nocach (i kilku kubkach kawy za dużo) wróciłem wg poradnika do oryginalnego softu. I wiecie co? Nagle problem zniknął jak ręką odjął. Pięć minut, dosłownie pięć minut i WiFi lata na maksa z drugiego pokoju, zero przycinek.

A teraz, kiedy już oficjalnie pogodziłem się z brakiem OpenWRT w moim życiu, nagle widzę, że Cezary wypuścił nowe kompilacje. I teraz co? Testować czy nie testować? Życie..

18

Teraz jeszcze dla spokoju wył na obu 2 4ghz. Na obu wył fast connect, ręcznie nadałem ten sam SSID i hasło. I dalej to samo ap 700 rozłancza przy -70 dBm przy ruterze załącza przy -20 dBm i mamy 430b Mbit. Co za szrot. Jak kolega pisze stabilniej działa na fabrycznym.Wiec update na open wrt to  ostateczność. Ktoś miał okazję przetestować te opcje  usteer lub DAWN jak i czy stabilnie ? Ciekawe jakby się przełączał taki ax3pro albo ax3000t.

19

Kilka wątków obok były opisy tego i przykładowe konfigi.

O oryginalnym oprogramowaniu tu nie dyskutujemy. Leży to poza tematyką forum i wsparcie producenta jest bardziej odpowiednim miejscem. Chcesz sprawdzić to naucz się przywracać oryginał najpierw, później wgraj openwrt i zobacz jak to działa. Jeżeli stwierdzisz że to nie dla ciebie to wrócisz do oryginału dzięki wcześniej zdobytej wiedzy.

OpenWrt nie jest cudownym panaceum na wszystko, ma także swoje problemu i bolączki, ale daje szeroką możliwość konfiguracji i ustawienia tego wg własnych wymagań. Więc jak chcesz to testuj, może ci się spodoba.