26

Odp: Xiaomi Mi Router AX9000

Dziękuję za odpowiedź. Czy na dzień dzisiejszy jest sens przechodzić z oryginału na openwrt, czy lepiej poczekać na bardziej dopracowaną wersję openwrt?

27

OpenWrt cały czas się rozwija. Jak będziesz tak czekać to router stanie sie złomem technologicznym.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

28

marek445 napisał/a:

Dziękuję za odpowiedź. Czy na dzień dzisiejszy jest sens przechodzić z oryginału na openwrt, czy lepiej poczekać na bardziej dopracowaną wersję openwrt?

To oryginalne oprogramowanie ja określiłbym anoryktycznym w stosunku do innych modeli routerów. Oczywiście zależy, czego oczekujesz od routera, ja potrzebowałem bardzo dużo możliwości zmian. Kupiłem prawie rok temu i do sierpnia leżał prawie nie używany, czekał na fachowca i odpowiednią, działającą wersję OpenWRT. To oczekiwanie się opłaciło. Od dwóch miesięcy śmiga, aż miło. Oczywiście ma swoje braki wieku dziecięcego, ale dla mnie są one stosunkowo nieistotne albo poradziłem sobie z nimi w inny sposób. Do domu polecam jak najbardziej, do fabryki, kombinatu, zakładu niekoniecznie.

Xiaomi Mi Router AX9000 ver. EU + OpenWrt 25.12.0
NETGEAR Nighthawk X4S R7800 + OpenWRT 25.12.0
Netgear Nighthawk R7000 & 6400 v2 + FreshTomato
TP-Link TL-WR842ndv1 + DD-WRT

29

Cezary napisał/a:

OpenWrt cały czas się rozwija. Jak będziesz tak czekać to router stanie sie złomem technologicznym.

Witam ponownie. Pomoglbyś mi z przejściem na openwrt? Mój angielski jest bardzo słaby i nie wszystkie instrukcje rozumiem. Z tego co zrozumiałem to muszę najpierw uruchomić SSH, a dopiero potem wykonać to z tego linku https://forum.openwrt.org/t/openwrt-sup … 98908/1123
Z tego wynika że muszę posiadać adapter uart, którego na dzień dzisiejszy nie mam.
Dodam że mam międzynarodową wersję, fw wgrane oryginalne w wersji 3.0.40

Dziękuję za wszystkie wskazówki.

30 (edytowany przez ZbiG 2023-10-31 10:15:37)

marek445 napisał/a:
Cezary napisał/a:

Witam ponownie. Pomoglbyś mi z przejściem na openwrt? Mój angielski jest bardzo słaby i nie wszystkie instrukcje rozumiem. Z tego co zrozumiałem to muszę najpierw uruchomić SSH, a dopiero potem wykonać to z tego linku https://forum.openwrt.org/t/openwrt-sup … 98908/1123
Z tego wynika że muszę posiadać adapter uart, którego na dzień dzisiejszy nie mam.

Ja niestety nie potrafiłę jeszcze tego zrobić. Zleciłem wykonanie innej osobie za odpłatnością. To jedyna rzecz o którą boję się w tym routerze, gdy jakaś aktualizacji OpenWRT mi nie pójdzie, choć odpowiedni adapter już kupiłem sobie, ale wolałbym go nie używać.
Reszta info poszła na priv.

31

ZbiG napisał/a:
marek445 napisał/a:
Cezary napisał/a:

Ja niestety nie potrafiłę jeszcze tego zrobić. Zleciłem wykonanie innej osobie za odpłatnością. To jedyna rzecz o którą boję się w tym routerze, gdy jakaś aktualizacji OpenWRT mi nie pójdzie, choć odpowiedni adapter już kupiłem sobie, ale wolałbym go nie używać.

Dzięki za wszystko. Będę próbował sam to jakoś ogarnąć. Lubię wyzwania i czuję satysfakcję jak coś mi pójdzie zgodnie z planem. Jak byś mógł podpowiedzieć mi jaki adapter uart kupić żeby był kompatybilny z ax9000 to będę wdzięczny. Jedyne co wiem to napięć musi być 1.8 v. Jeszcze raz dziękuję.

32 (edytowany przez artur_n 2023-10-31 21:44:57)

marek445 napisał/a:
ZbiG napisał/a:
marek445 napisał/a:

Dzięki za wszystko. Będę próbował sam to jakoś ogarnąć. Lubię wyzwania i czuję satysfakcję jak coś mi pójdzie zgodnie z planem. Jak byś mógł podpowiedzieć mi jaki adapter uart kupić żeby był kompatybilny z ax9000 to będę wdzięczny. Jedyne co wiem to napięć musi być 1.8 v. Jeszcze raz dziękuję.

Z czym potrzebujesz pomocy. Ja swój ogarnąłem to i Tobie postaram się pomóc.

Dawno temu kupiłem taki:
https://pl.aliexpress.com/item/10050038 … pt=glo2pol

Dał radę z UART w AX9000.

GL.iNet GL-MT6000 + 2x AP_Xiaomi AX3000T

33

marek445 napisał/a:

Jak byś mógł podpowiedzieć mi jaki adapter uart kupić żeby był kompatybilny z ax9000 to będę wdzięczny. Jedyne co wiem to napięć musi być 1.8 v. Jeszcze raz dziękuję.

Wydaje mi się, że każdy sprawny na 1.8V ogarnie, ale niestety żadnego nie testowałem.

34 (edytowany przez marek445 2023-10-31 22:51:22)

Jak na razie to chce skompletować wszystko.co jest potrzebne do przejścia z oryginalnego fw na openwrt. Brakuje mi jedynie tego adaptera uart. Jak się zaopatrze w odpowiednie narzędzia to wtedy dopiero będę się brał za robotę. Jutro może spróbuję chociaż odpalić SSH. A jak przyjdzie adapter uart to będę szedł dalej i podejmę próbę wgrania najnowszego openwrt z luci od cezara. Myślę że to dobry plan? A tak poza tym to jak możecie podeslijcie jakieś linki do adaptera uart 1.8 v który można kupić w Polsce. Dzięki

35 (edytowany przez marek445 2023-11-01 15:46:04)

Witam. Zacząłem zabawę z tym sprzętem wygenerowało mi trzy pliki .bin podczas wysyłania po kolei wyskoczył błąd o zbyt małej ilości pamięć ale router się po każdym z 3 plików bin zrestartował. Więc wygenerowalem haslo po numerze seryjnym. Telnet mi się łączy na porcie 23 a nie 21 tak jak jest napisane ale mam problem bo woła login i hasło. Hasło wiem jakie jest bo je wygenerowalem po numerze seryjnym ale jaki jest login to nie mam pojęcia. Wie ktoś coś na ten temat? Jaki może być login? Z góry dziękuję.

36

@marek445 sprawdzałeś "root"?

37

frutis napisał/a:

@marek445 sprawdzałeś "root"?

Sprawdzałem wyskakuje:
Login incorrect

38 (edytowany przez sebastan 2023-11-01 18:28:57)

Wg instrukcji stąd:

https://openwrt.org/toh/xiaomi/ax9000 

podobno często spotykane jest:

On this model and similar ones (AX3600, e.g.), there is often a glitch: after factory reset the default password is not accepted and the router needs to be reset again. 

i wtedy robi się ponowny factory reset:

Try to connect via telnet (IP: 192.168.31.1, port: 21). If it says the password is wrong, you can also repeat the “factory reset” step and forward, until it works. 

39

Robiłem to według instrukcji jak wyżej. Robiłem factory reset z 5 razy i nic nie pomogło. Dalej jest login incorrect i nie mogę się zalogować.

40

Podobno trzeba próbować do skutku smile

41

Jaki masz soft?

GL.iNet GL-MT6000 + 2x AP_Xiaomi AX3000T

42

Soft mam 3.0.40. Ale już wszystko jest ok. Za którymś razem ruszyło z kopyta. Teraz tylko czekam na adapter uart i będę kontynuował. Dzięki za wszystkie cenne wskazówki. Pozdrawiam.

43

Witam ponownie. Mam już adapter uart, będę kontynuował zabawę tylko zastanawiam się który plik mam przesłać do routera przechodząc z oryginalnego oprogramowania.
Czy flashowac plikiem sysupgrade.bin czy initramfs-factory.ubi ?
Dziękuję za odp.

44

initramfs służy do uruchomienia systemu w ramie, później robisz sysupgrade. https://forum.openwrt.org/t/openwrt-sup … 98908/1123

45

Witam. Mam problem z połączeniem się z serialem. Tzn niby się łącze ale nic nie mogę wpisać ani wkleić polecenia do terminalu.. Co może być nie tak?

46

Nie podłączona linia tx konwertera, złe napięcia konwertera, uszkodzony konweter, pomylone piny na płycie, brak elementów na płycie, brak jakiejś zworki i pewnie z setka innych możliwości.

Widzisz w ogóle poprawne komunikaty startowe?

47

Jakiego używacie serial terminal ?

48

Windows: putty, linux: picocom/minicom, choć w tym zakresie jest pełna dowolność.

49

Podłączone jest zgodnie z instrukcją na Wiki lewy pin TX drugi od lewej GND trzeci od lewej RX. Napięcie 1.8 v

50

Właśnie używam putty. Wpisuje port adaptera w moim przypadku com3 i prędkość na 115200 i się łącze ale tylko jest kursor i nie idzie nic wpisać ani wkleić.