Temat: WireGuard site to site i DNSy w LANach.
Zachciało mi się spinać moje trzy domowe sieci WireGuardem by mieć dostęp do wszystkich urządzeń w tych lokalizacjach. Schemat jest stosunkowo prosty. Każda sieć ma tylko jeden router z OpenWRT i z publicznym, dynamicznym adresem IP. Dostęp z zewnątrz jest poprzez DDNS. Dwie sieci 192.168.1.0/27 i 192.168.3.1/27 spiąłem już i działa to stabilnie. Trzecia sieć 192.168.2.0/28 czeka na spięcie z pozostałymi i nie powinno to mi sprawić większego kłopotu. Odwoływanie się do maszyn w każdej podsieci przez adres IP działa idealnie tzn. ping wywołany na końcówce LAN1 (np. 192.168.1.2) dociera do końcówki LAN2 (np. 192.168.3.2). Muszę skonfigurować sobie to samo tylko na DNSach, bo już nie ogarniam wszystkich istotnych adresów IP. Czytałem jak to zrobić w poprzedni weekend, czytałem cały dzisiejszy dzień i nic. Jedna wielka pustka w głowie. Za dużo dla mnie tych wszystkich kombinacji, artykułów, problemów. Po prostu zgłupiałem i nie wiem od czego zacząć, który artykuł, porada, będzie najlepsza dla mnie, by uzyskać dostęp po DNS. Na domiar złego sieci LAN1 i LAN2 są oddalone od siebie o 1200km. Jak coś spieprzę w tej oddalonej to będzie nie fajnie, bo przemieszczam się pomiędzy nimi raz na kilka miesięcy. Podpowiedzcie na początek, za co się zabrać na początku, z jakiego artykułu skorzystać? Już w samym Luci jest dla mnie za dużo opcji DNSowych.
NETGEAR Nighthawk X4S R7800 + OpenWRT 25.12.0
Netgear Nighthawk R7000 & 6400 v2 + FreshTomato
TP-Link TL-WR842ndv1 + DD-WRT