Temat: Modem LTE z OpenWRT na działkę

Witam, poszukuję jakiegoś zestawu na ktorym pójdzie OpenWRT

Działka ok 4-5km od BTSa. Planuję kupić ofertę od nju mobile. BTS Orange nadaje na
GSM900 LTE1800 LTE2100 LTE2600 LTE800 UMTS2100 UMTS900

LTE w telefonie łapie średnio więc zastanawiam się nad anteną kierunkową.

Celuję w download 50Mb/s + LTE-Advanced. W domu chciałbym sieć na WIFI 6.

Co lepiej zrobić: 
Kupić modem LTE/router LTE + router wifi czy kupić router LTE z porządnym Wifi?
Jak na szybko popatrzyłem to chyba bardziej opłaca się coś co sensownie odbierze LTE i jakiś router z dobrym Wifi niż kupować all-in-one. Łatwiej też w tym zastawie coś wymienić w przyszłości.

Czy możecie polecić jakiś modem LTE na którym sesownie zadziała OpenWRT?

2

Odp: Modem LTE z OpenWRT na działkę

ZTE MF286D, cat12, możesz podłączyć antenę zewnętrzną a po małej modyfikacji możesz tych anten mieć ile chcesz.
Działa tam OpenWrt, kosztuje sensowne pieniążki na allegro, wifi jest ok. Da się go zasilić z odpowiedniego powerbanka w razie czego.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Jeśli to ponad 4km to bez anten kierunkowych ( i to w przypadku MF286D nie dwoch ,a nawet trzech ) może być ciężko.
Można próbować tez z umieszczeniem routera w puszce hermetycznej i przykręcić do komina.Ale w tym wypadku o wifi z niego w domu można zapomnieć,trzeba drugi router do niego w domu.

4

Cezary napisał/a:

ZTE MF286D, cat12, możesz podłączyć antenę zewnętrzną a po małej modyfikacji możesz tych anten mieć ile chcesz.
Działa tam OpenWrt, kosztuje sensowne pieniążki na allegro, wifi jest ok. Da się go zasilić z odpowiedniego powerbanka w razie czego.

Antenę LTE podpina się tych portów SMA czy one są może pod wifi?
Warto twoim zdaniem dopłacać do MF286D względem MF286?

5 (edytowany przez MiG25 2022-08-15 16:17:04)

Tak ,anteny lte podpina się pod te złącza, ale modem mf286d ma 5 anten wewnętrznych (a tylko dwa wyprowadzone) , w tym  jedna specjalnie tylko pod czestotliwosc 2600Mhz.

MF286D to LTE cat.12 a MF286 i jego odmiany A to tylko cat.6 ( R cat.7)
Główna różnica to ,ze MF286D agreguje 3 pasma , MF286 tylko dwa.
Dodatkowo MF286D to możliwość MIMO4x4 i QAM256 ,ale z tego się raczej nie skorzysta przy takiej odległości.

6 (edytowany przez matsta19 2022-08-15 16:32:29)

Ok, a jaką w miarę tanią antenę byście do tego polecili? Czy wystarczy jedna?
Zwykła antena kierunkowa Signaflex Tajfun będzie ok?

7

Ja nie znam się na antenach (do nadajnika mam 1.2km i to wystarcza ,żeby wystawiać modemy na zewnątrz do hermetycznych skrzynek bez anten),ale na bez-kabli.pl uchodzą za tłumiki ,i tam tylko cybertech dla częstotliwości 1800-2600Mhz...

8

Ja na wyjazdy biorę huawei b525s z modowanym softem i antenali zewnetrznymi.

9

W kwestii anteny kierunkowej mogę polecić antenę Dipola ATK-LOG ALP LTE MIMO. Zastosowałem je w kilku lokalizacjach i znacząco poprawiają sygnał. Stosowałem je nawet w jednej lokalizacji, w której telefony nie miały zasięgu, a router HUAWEI z anteną ustawioną na BTS miał internet. Oczywiście przewody do anteny należy dobrać jak najkrótsze tylko się da (by jak najmniej tłumiły sygnał) i samą antenę zamontować na odpowiednim maszcie/rurce zgodnie z instrukcją producenta.
Przykładowy link do oferty na alledrogo LINK

10 (edytowany przez smereka 2022-08-16 09:06:57)

Mf286d bez żadnych dodatkowych anten -  karta Plusa agregacja 900 i 1800 odległość od BTS dokładnie 18km według btsearch na podstawie LAC i CID. Po drodze same lasy. Router umieszczony pod dachem w oknie w stronę BTS-a bez widoczności optycznej.Pobieranie 30/4 mb/s.

11

Witam, wracam do tematu po roku, bo opóźnił mi sie remont domu.
Mam zakupiony ten modem, czy dalej nejlepszym wyborem do tego modemu będzie "Antena ATK-LOG ALP LTE MIMO 2x2" ?