1 (edytowany przez Sebol2934 2023-10-25 08:35:53)

Temat: Połączenie wifi z tv jest bardzo słabej jakości

Hej, zmieniłem internet z T-mobile na Orange i mam teraz problemy z działaniem internetu na tv.

Moja konfiguracja to B525 - D-link z Openwrt 23. Internet w mojej lokalizacji działa z prędkością około 60mbps, jednak na dwóch tv działa tak, że YouTube na najniższej jakości dalej się co jakiś czas zawiesza. Na wszystkich innych urządzeniach internet działa ok.

Pisze tutaj ponieważ podłączając się po wifi bezpośrednio do b525, internet na tv działa ok. Problem pojawia się dopiero po podłączeniu do dlnika(Openwrt). Oprócz wymiany karty SIM z T-Mobile na Orange i restarcie routerów nic nie zmieniałem.

2

Odp: Połączenie wifi z tv jest bardzo słabej jakości

Podsumowujmy - nic nie zmieniłeś po za karta i zrobiło się źle. Przy bezpośrednim połączeniu jest dobrze, przy połączeniu przez openwrt jest źle. Wniosek - coś się dzieje na styku openwrt a b525, z jakiegoś powodu router z orange źle robi transmisję jak masz dołączony kolejny router. I teraz musisz znaleźć przyczynę, co orange sobie z internetem że to źle działa.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Jest dokładnie tak jak piszesz:
- rozmawiałem w Orange, zrobili zgłoszenie,
- szukałem w necie, zmieniłem APN z IPv6 na IPv4.

Skończyły mi się pomysły, tym bardziej, że internet źle chodzi tylko na telewizorach. Na laptopie, komórce działa super.

4

Właśnie, weź całkowicie wyłącz ipv6 wszędzie gdzie da - na openwrt, na b525, apn na internet. Choć wątpliwe żeby to właśnie było to.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

5 (edytowany przez Focus 2023-10-25 12:09:00)

U mnie w Orange nie doświadczyłem problemów z YouTube, pomimo że TV tymczasowo podłączony jest przez Wi-Fi do starego MR3420v2, a ten znowu przez Wi-Fi jako STA do innego routera z LTE.

Edit.
Według deklaracji Orange zalecana prędkość internetu do oglądania filmów na YouTube to:
w jakości SD (360p) – 0,7 Mb/s
w jakości SD (480p) – 1,1 Mb/s
w jakości HD (720p) – 2,5 Mb/s
w jakości HD (1080p) – 5 Mb/s
w jakości 4K – 20 Mb/s.
Źródło: https://www.orange.pl/poradnik/twoj-int … aco-dobra/

6

@Cezary
1. Postanowiłem zrestartować do ustawień początkowych OpenWRT - nic nie dało.
2. Odhaczyłem "Delegowanie prefiksów IPv6" w Interfejsy » lan - działa, dzięki za pomoc.

Temat można zamknąć.

7

Hej, jednak się trochę myliłem, działanie się rzeczywiście poprawiło ale nie całkowicie. Na jednym tv prędkości pobierania wzrosła z 1 do 7, natomiast na drugim tv, po kablu działa ok, przez wifi bardzo wolno.

Szczerze mówiąc nie mam pojęcia o co chodzi, włączyłem więc wifi na b525 i tv ma podłączone do niego.

8

sofciki na tv zaktualizowane do najnowszych  ? miałem podobny problem na mieszkaniu jakiś czas temu, zakłóceń w paśmie 2.4GHz za dużo, podłączyłem repeater w pokoju  a z niego ethernetem do mojego routerka i dalej do tv z niego kablem, jak ręką odjął , plus mam vpn do sieci domowej i moge sobie z odmu ogladac z serwera plików .

Dom : router https://i.imgur.com/IuB6Zwy.png | TP-LINK T1700G-28TQ |Zyxel XGS-1210-12 | 6x Ruckus r310 unleashed  + Ruckus icx7150-c12p | Truenas scale 124TB 25Gb| Xpenology 12TB | apc smart ups 750 lcd smile 100Mb/s - 25Gb/s
Podróżne : GL.Inet MT3000  +1TB hdd
Działka : rb260gs 1j wdm 1Gb+ ruckus r310 + nb m5 + kilka kamer ip  + panel 285Wp + lifepo4 12v 60Ah .

9

Tak, programowanie jest aktualne i problem występuje na dwóch telewizorach Philips z Android TV i LG z WebOS. Mieszkam na wsi, innych sieci w okolicy brak.