2,351

Odp: ZTE MF286D - Openwrt

Zwykły pin na karcie. Ok, więc ew flashuj całość.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

2,352

Flashuję go z B03 na B06. Komendy at+fotactr zwracają poprawne wyniki .
Po wydaniu komendu do aktualizacji at+fotactr=2 modem się restartuje i wraca po chwili , ale jak sprawdzam stan aktualizacji
poprzez AT+FOTACTR=3
to mam 1 , że update się nie wykonał .

2,353

Nie oto chodzi. To tylko przyrostowe podbicie softu. Jak będziesz to robił frameworkem to wywali wszystko i wgra soft do modemu B02, ale całkowicie od nowa.

2,354

Dobra to poproszę o podpowiedź gdzie jest opis jak to zrobić za pomocą framework ?

2,355

To co w linku - przywróć oryginał a potem uruchom ten framework i go przeflashuj. Link do frameworka jest m.in w pierwszym poście tego wątku.

2,356 (edytowany przez smereka 2023-10-15 10:13:04)

A jak tamto nie pomoże to lecisz z tym:

https://eko.one.pl/forum/viewtopic.php?id=21790

Ale UWAGA!  Jest to metoda dość inwazyjna i tylko w ostateczności!!!

2,357

Cezary jeśli tak metoda przywróci go do życia to można by drążyć gdzie był wspólny mianownik tego co zrobili kristoferson897 i wizar5789. Bo samo się to nie zrobiło. Na jakimś etapie zmieniania czegoś to się wydarzyło. Najlepiej jakby jeden i drugi opisali co robili po kolei ze swoją sztuką...

Przypuszczam że problem ten będzie wracał...

2,358

MF286D męczymy w sumie już ze trzy lata, ludzie tego w dziesiątki flashowali, sam chyba ze 20 sztuk już zrobiłem. I dziwne że to dopiero teraz się objawiło takie coś i nikt o tym wcześniej nie wspominał.
Chyba że w/w modele pochodzą z jakiś nowych dostaw i po prostu jest coś o czym jeszcze nie wiedzieliśmy.

2,359

Przywróciłem oryginał z wersją B02, bo nie miałem kopii swojego oryginału.

Jak próbuję go teraz zaktualizować framework to mam komunikat "invalid selected version".

2,360

Mam przypuszczenia, że aktualizacja tmobile/play której wcześniej nie było coś powoduje. Mozę specjalnie coś namieszali żeby ludzie nie przechodzili na inny soft...

2,361

kristoferson897 napisał/a:

Jak próbuję go teraz zaktualizować framework to mam komunikat "invalid selected version".

Robisz to na kompie z windows jakim?

2,362

smereka napisał/a:

Robisz to na kompie z windows jakim?

Windows 10 Pro 22H2 x64

2,363 (edytowany przez wizar5789 2023-10-15 10:40:27)

smereka napisał/a:

Cezary jeśli tak metoda przywróci go do życia to można by drążyć gdzie był wspólny mianownik tego co zrobili kristoferson897 i wizar5789. Bo samo się to nie zrobiło. Na jakimś etapie zmieniania czegoś to się wydarzyło. Najlepiej jakby jeden i drugi opisali co robili po kolei ze swoją sztuką...

Przypuszczam że problem ten będzie wracał...

Tak jak rozmawialiśmy na żywo jedyne co zrobiłem po odbiorze routera to podłączenie go na stockowym sofcie sprawdzenie że firmware modemu jest tmoplv1.0.1B01, weryfikacja czy modem łączy się z lte i próba aktualizacji (nie było nowszej wersji). Następnie rozebrałem router podłączyłem się serialem zrobiłem backup partycji mtd8 i mtd9 na live openwrt i potem flash przez sysupgrade, od tamtego momentu modem przestał poprawnie działać (3 strony wątku debugowania z Cezarym). Dziwna rzecz po flashu openwrt - firmware modemu objawił się jako nttplv1.0.0B03. Istotne informacje router dostarczony jako nowy w lipcu 2023 do poprzedniego właściciela, w moim posiadaniu od września 2023 przyszedł zaplombowany od poprzedniego właściciela więc istnieje nikła szansa że poprzedni właściciel coś w nim grzebał.

2,364

Żeby wykluczyć że mój IMEI jest jakoś zblokowany przez operatora zmieniełem IMEI na stocku poprzez
nv set imei=866754040397xxxx

i nadal nic. Karta przyjęła PIN a do netu nie łączy .

2,365 (edytowany przez smereka 2023-10-15 11:00:50)

No to robisz według moje opisu co dał linka Cezary a jak to nie pomoże no to wyjęcie modemu wsadzenie do adaptera i inwazyjne działania...

2,366

smereka napisał/a:

No to robisz według moje opisu co dał linka Cezary a jak to nie pomoże no to wyjęcie modemu wsadzenie do adaptera i inwazyjne działania...

OK, spróbuję i dam znać później jaki wynik.

2,367

Akurat takie ustawienie dla operatora nic nie znaczy ( t odziała tylko przy OTA i ma znaczenie dla serwera ZTE).
Z drugiej strony , nikt nie widział jeszcze zablokowanego modemu po IMEI... (operatorzy blokują co najwyżej flagowe telefony , ale to też działa inaczej).
Jakąś inną kartę ( choćby bez pinu ) próbowałeś ?

2,368

A próbowałeś frameworkiem z jednego i drugiego folderu? Ogólnie za wiele Ci nie pomogę, bo nie jestem biegły, ale z pomocą Kolegów ogarnąłem router swój i mojej mamy. W mamy routerze był Play z B02. Najpierw poszło frameworkiem Play to Nordic. Później musiałem wrócić do ori i jak kolejny raz robiłem frameworkiem to ten już mi nie poszedł. Miałem identyczny komunikat jak Kolega. Poszedł za to framework Nordic to Nordic. Zapewne coś wcześniej się już zaktualizowało/zmieniło. Nie umiem wytłumaczyć wszystkich mechanizmów jak tutaj pozostali Koledzy ale postanowiłem się z Tobą tym podzielić, bo może taka prosta rzecz Cię spotkała.

PS CP2102 ogarnął sprawę. Mam hasło i z Play B02 zamieniłem mamie na Nordic B12. Dziękuję raz jeszcze za pomoc każdemu, kto cierpliwie znosił mój brak kompetencji.

2,369

Próbuję wg https://eko.one.pl/forum/viewtopic.php?id=21790
Brak w pobranych plikach ZTEDrvSetup.
QPST ładuję soft i dochodzę do momentu gdzie należy zainstalować sterowniki softem Snappy driver installer i utknąłem.

Oprogramowanie pokazuje na czerwono , że należy zainstalować "ZTE Technologies MSM"
ale informuje , że drivery nie znajdują się w paczce.

Miał ktoś taki problem ?
System Windows 7 x64.

2,370

Robiłem to właśnie na x64 windows 7 i u mnie szło ale nie wykluczam, że już miałem wcześniej zainstalowane te drivery. Podczas ratowania tego modemu przez mój komputer przewinęło się mnóstwo sterowników. To była ostra walka i różne alpejskie kombinacje. Szukaj ewentualnie w necie tych 3 sterowników. Bym pomógł i przemaglował to u siebie ale nie mam już na stanie tego modemu...

2,371

Czy ma ktoś może oraz partycji/softu oryginalnego do tej wersji BD_MF286DMODULEV1.0.0B03 ?
Pliki mtd8 i mtd9

Tutaj nie znalazłem https://dl.eko.one.pl/orig/zte_mf286d/

2,372

Zrobiłem wszystko wg instrukcji z linku.

Pokonałem w końcu sterowniki.
Po montażu modemu w routerze objawy te same.
W luci openwrt interfejs lte qmi błąd:
Nieznany błąd (NETWORK_REGISTRATION_FAILED)

Próba aktualizacji framework kończy się komunikatem incorrect version.

Nawet zmieniłem kartę operatora na Orange i to samo :-(

Coś jeszcze można spróbować zrobić ?

2,373

Piszesz o luci i openwrt, więc frameworkiem już niczego nie zaktualizujesz.
Zobacz jeszcze czy na  proto 3g działa.

2,374

Wgrałem ponownie oryginalny soft. Potem próbowałem go podnieść frameworkiem.
Jak pokazuje invalid version, należy wybrać guzikiem SW_PATH odpowiedni katalog Update.
Framework startuje aktualizację , zaczyna ją wykonywać i nic się nie dzieje.

Jak patrzę w oryginalnym GUI 4G CPE, to jest komunikat Limited service , i nie pokazuje zasięgu.
Może w modem ma uszkodzony tor nadawczo /odbiorczy i dlatego nie chce się zalogować do sieci ?

2,375

Focus napisał/a:

Piszesz o luci i openwrt, więc frameworkiem już niczego nie zaktualizujesz.
Zobacz jeszcze czy na  proto 3g działa.

Na proto3g nie działa. Już próbowałem.
K