Temat: Problem z instalacją WPA2-EAP/ PEAP MSCH , operwrt 19.07
Zainstalowałem czyste OpenWrt 19.07 Snapshot r11430 z repozytorium Cezarego na Tp linku MR3420 (32MB RAM, 64MB Flash).
Podłączyłem się Putty. Podpiąłem net do WWAN routera.
wykonałem
upkg update (pobrało się częściowo ale - failed to download base,freifunk,luci,packages,routing, telephony).
Część się pobrało, część nie. Nie wiem czy wynika to z faktu,ze jest to shapshot? Spróbowałem pobrać w przeglądarce jedną paczkę z linku i też się nie pobiera. Część paczek pobrało się, więc net jest w routerze.
Ruszyłem po kolei z wpisu Zuzi.
Usunąłem wpad mini tj wszystko co było wpad* . Pomyślnie
Próbowałem doinstalować opkg install wpad-openssl libopenssl ca-bundle
Tylko ca-bundle z sukcesem.
O ile dobrze przeczytałem wolfopenssl jest nieaktualny i pobieramy openssl. Próbowałem go pobrać (wolf) i porażka. Stąd openssl.
Kolejny kierunek
install libopenssl
install openssl-util
install libustream-openssl
-sukces
Doinstalowałem luci z konsoli, włączyłem , wystartowałem. Na końcu instalacji wygenerował się jakiś certyfikat. Luci jest dostępne.
Szyfrowanie Wifi: dostępne jest tylko WEP ;/
Wątek UPC Wi-Free, Eduroam jest dość stary i nie wiem w końcu co jest aktualne i które pakiety należy instalować, które nie bo są wyparte przez inne, usunięte z reopozytorium, zastąpione innymi o innej nazwie. W jakim stopniu poradnik jest aktualny na dziś.
Zderzyłem się ze ścianą.
Próbowałem to samo wcześniej na openwrt 18.06, bo chyba jest lżejsze na te 32MB ramu. Myslałem,że to problem starej wersji 18.06 ale na 19.07 to samo.
Na te 32MB ramu użyć 18.06 czy zostawić 19.07? Router ma być tylko łączyć się z UPC Free. Dalej LANen do właćciwego routera.