Nie są niezbędne (choć są genialne) filmy. Po prostu najedzony nigdy nie zrozumie głodnego.
Być może gdybyś chciał zajmować się tym co mi przychodzi z łatwością prosiłbyś i mnie o filmiki. Nie wydaje mi się, że znasz się na wszystkim najlepiej choć szacunek za to, że znasz się właśnie na tej dziedzinie. I super jest to, że dzielisz się wiedzą. Jeśli sprawia Ci to radość - rób to. Świat będzie lepszy, bo świat budują ludzie mądrzy, umiejący dzielić się wiedzą. Ważne jest też to, że zawsze można pojechać nowemu, że nie kmini, ale wiedzę też trzeba umieć przekazać. Więc jeśli coś powtarzasz setny raz, to zastanów się też nad tym czy we właściwy sposób tłumaczysz. Kolega zmienił opis i po Jego zmianie zdecydowałem się działać. To forum jest genialne. Jest tu kopalnia wiedzy i ludzie ją mający. Wydaje mi się tylko, że brakuje właśnie instrukcji dla takich żuczków. Choć z drugiej strony może nie chcecie trafiać do takich i to też zrozumiałe, bo przecież nikt nie zabroni Wam podjąć taką decyzję.
Zrobione. Dla potomnych mających tak małą wiedzę jak ja:
System > Oprogra mowanie > Skonfiguruj opkg
W polu /etc/opkg/customfeeds.conf dodajemy na dole kolejną linię:
src/gz IceG_repo https://github.com/4IceG/Modem-extras/raw/main/myrepo
Klikamy "zapisz"
Uruchamiamy PuTTy (może być LAN lub Wi-Fi)
Jeśli nic nie było zmieniane, to łączymy się wpisując
192.168.1.1
Port 22
Typ połączenia SSH
Klikamy "Open"
W nowym oknie
user: root
password: (takie jak ustanowiliśmy po instalacji Openwrt)
następnie wklejamy:
wget https://github.com/4IceG/Modem-extras/raw/main/myrepo/IceG-repo.pub -O /tmp/IceG-repo.pub
opkg-key add /tmp/IceG-repo.pub
i na koniec:
Teraz przechodzimy do przeglądarki i w interfejsie LuCi
System > Oprogramowanie
W polu "pobierz i zainstaluj pakiet" wpisujemy:
luci-app-3ginfo-lite
instalujemy
Następnie wpisujemy w tym samym miejscu:
luci-app-modemband
i też instalujemy
Pozycja "Modem" w menu nie pojawia się tak jakby się tego oczekiwało, czyli zaraz po zainstalowaniu, ale wystarczy kliknąć w inną pozycję menu na górnej belce, to pojawi się zakładka od modemu.
Mam nadzieję, że komuś pomogłem.
Dziękuję też ze swojej strony za pomoc, bo mój opis to nie wynik mojej wiedzy, a zlepek z pomocy innych i mojego próbowania, bo niby to proste, ale jak się nie ma wiedzy, to człowiek może na drobnostkach się wyłożyć.
Powodzenia następnym!