Temat: Uwalony d-link dir-300

Witam,

Dostałem do reanimacji uwalonego d-link'a.
Nie paliły się wogóle ledy więc dałem inny zasilacz, dioda power zaświeciła się, pozostałe ledy martwe.
Zacząłem próbować dostać się do redboota przez telneta ale nic, po wsadzeniu kabla ethernetowego diodki w kompie się nie zaświeciły.
Logowanie do redboota robiłem tak jak jest w instrukcji na stronce http://wiki.openwrt.org/toh/d-link/dir-300.
Następnie podlutowałem się pod rs'a też głucho.
Elementy na płytce wydają się być chłodne jedynie chipek od switch'a ethernetowego jest gorący( ale można na nim przez chwile potrzymać palca więc chyba bez tragedii).

Czy coś mogę jeszcze zrobić żeby go wskrześić? Czy to już koniec tego routerka i można przeznaczyć go na dawce elementów:)

pozdrox
Stachu

2

Odp: Uwalony d-link dir-300

Nie pamiętam jak w dir-300 - sprawdź czy na płytce nie ma czegoś co jest bezpiecznikiem. Jeżeli napięcie dochodzi do elementów a po rsie się nie zgłasza - albo bawisz się ze flashem albo przeznaczasz go na dawcę.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Witam.... podepnę się do tematu...
Posiadam uwalonego DIR-300 wersja A1 który też nie odpowiada na pingi testowałem snifferem diody też nie świeca się po wpięciu lanu. Jedyna dioda która świeci to od zasilania
Wlutowałem się po rsie (mam nadzieje ze w dobre miejsce)
http://www.dd-wrt.com/wiki/index.php/D- … -300_rev_A     ostatni obrazek
lecz nie mogę się do niego dostać po putty COMy prędkości  ustawione prawidło ale niestety ciągle czarny terminal w putty
Czy jest możliwość że nie odpowie po rsie czy może ja coś złe robię?

4

Jeżeli nie odpowiada po rs (a na 100% jesteś pewien że dobrze masz podłączone) to mój sam sprzęt po prostu zostać uszkodzony lub bootloader i nie ma co się uruchomić.

Sprawdź dla pewności jeszcze raz połączenia, zamień rx/tx miejscami itd.

5

Kurcze zmieniałem już rx/tx miejscami ale jeszcze raz polutuję, a jeśli bootloader uszkodzony to tylko Jtag może go uratować ?

6

Tak, lub wylutowanie i flash samej pamięci.