1 (edytowany przez austin 2023-10-07 21:38:12)

Temat: Minimalna kompilacja pod klienta UPC Wi-Free 16MB RAM,16MB Flash

Wygrzebałem starego Tplinka WR702. Wymieniłem mu flasha na 16MB, ale został RAM 16MB. Wgrałem boot od Pepe2K  i BBr43286 od 703N  bez GUI. Wykopaliska i rzeźba - wiem. Ma być energooszczędny i mały. Działać jako klient UPC Wi-Free i po skrętce łączyć się z routerem głównym jako WAN.

Próbowałem mu wgrać gotowca Zuzi pod 740 (ten sam soc, bardzo podobne), ale porażka. Po aktualizacji nie wstaje. Pewnie mało RAM albo coś innego.

Próbowałem do obecnej kompilacji dograć/usunąć paczki wg procedury Zuzi. Loguję się poprawnie przez telnet i po nadaniu hasła przez Putty (ssh). Z żadnego z nich nie mogę pobrać opkg update. Z linku pobiera się w przeglądarce. Może jakoś lokalnie można wskazać paczkę. Siedzę drugi dzień i odkrywam Amerykę.

Bardzo broniłem się przed kompilowaniem ale skończy się chyba jednak na własnej kompilacji hmm Absolutny golas tj praca jako klient UPC Free Wifi i dalej po skrętce do routera.
Gdyby cudem weszło GUI, byłoby wygodniej.

Nie mam żadnego środowiska linuxowego i wiedzy. Czy trzeba takie środowisko tworzyć do kompilacji czy jest np możliwość online? Co jest niezbędne + ew jakiś watchdog do restartu po utraceniu połączenia. Które wydanie polecacie? Ma być lekko i minimalistycznie żeby może ew gui weszło w te 16MB RAM, bo flash nie jest ograniczeniem

2

Odp: Minimalna kompilacja pod klienta UPC Wi-Free 16MB RAM,16MB Flash

To może wymień mu ram jeszcze - co?

Dom : router https://i.imgur.com/IuB6Zwy.png | TP-LINK T1700G-28TQ |Zyxel XGS-1210-12 | 6x Ruckus r310 unleashed  + Ruckus icx7150-c12p | Truenas scale 124TB 25Gb| Xpenology 12TB | apc smart ups 750 lcd smile 100Mb/s - 25Gb/s
Podróżne : GL.Inet MT3000  +1TB hdd
Działka : rb260gs 1j wdm 1Gb+ ruckus r310 + nb m5 + kilka kamer ip  + panel 285Wp + lifepo4 12v 60Ah .

3

Za mało ramu. Zmień na min 32 to cokolwiek ma szansę zadziałać.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

4 (edytowany przez austin 2023-10-08 10:12:26)

Panowie, dzięki za info, ale zmuszony jestem skompilować na wyraźnie wskazaną platformę. Nie mam dawcy RAM. Te DDR które mam, mają inną organizację pamięci niż obecna. Chyba ,ze ktoś z Kolegów z Waw byłby uprzejmy podzielić się kością lub kawałkiem PCB z odpowiednią kością.
1. Chyba,że u-boot PEPE2K rozpozna i poprawnie obsłuży RAM DDR1 hy5du12822ctp-d43 o organizacji 64Mx8 (WIKI wskazuje na działające są kości Hynix HY5DU121622CTP-D43 o organizacji 32Mx16). Przelutowanie kości nawet hotairem bez sukcesu byłoby smutnym wysiłkiem. Ktoś wie na 100% i podpowie?
2.Co mnie, nowego w temacie u-boota Pepe2K zdziwiło,że na tego dziadka pobrany u-boot ma 64KB, a o ile dobrze przeczytałem bieżące wersja ma 123KB. Albo słabo szukałem, albo pod 703N są tylko te starsze wydania u-BOOT. Programowałem kość flash programatorem.
3. Kompilacja która wstała, wyglada, że działa. Pytanie czy gdybym pousuwał niepotrzebne pakiety i doinstalaował co potrzeba zmieściłbym się chociaż bez GUI. GUI byłoby wygodne do zmiany danych UPC-Free w razie czego, ale gdyby działało bez Gui też byłby sukces.
4. Gdzie znajdę repozytorium skompilowanych u-boot Pepe2K pod wspierane routery? (do modyfikacji wsadu do programowania kości poza routerem). W szczególności TL-MR3420 i opisywany TL-MR703n v1. Nie znalazłem na https://github.com/pepe2k/u-boot_mod . Tylko oryginały. Może to już zmęczenie tematem;)

5

Ram. Serio. Router będzie działał na 16M ale zaraz ci się wykrzaczy z braku ramu, a ty musisz tam uruchomić klienta AP z EAP'em. Cokolwiek robisz to przed kompilacją zacznij od wymiany ram, inaczej cała twoja praca będzie zmarnowana.

Na 16MB dobrze działały wersje softu sprzed 10 - 15lat, ale na nich pewnie bez aktualizacji już nie uruchomisz obecnego openssl ani hostapd.

6

Dzięki za wyjaśnienie @Cezary. Mógłbyś odnieść się do pyt 1. (Ram o innej organizacji  i rozpoznawanie przez u-boot Pepe2K) i 4. (repozytoria TL-MR3420v2 i TL-MR703n v1 u-boot Pepe2k).  Nie mogę znaleźć.

7

Nie ma. Musisz sobie skompilować jak chcesz tych źródeł używać.

O ramie o innej organizacji zapewne możesz zapomnieć, nie ruszą. W ogóle to jest tyle różnych routerów, które możesz kupić jako używki za bezcen, czemu akurat ten który wymaga takiego nakładu pracy?

8

1.Czy u-boot od 703nv1 nada się do 3420v2? Kompiluje się pod konkretny Soc czy kompilacja nada się do wszystkich wspieranych?
2. Miałem na stanie ten 702n, jest mały, ma czuły i selektywny stopień wejściowy, oraz ma baaardzo małe zapotrzebowanie na energię. Będzie blisko anteny. Co jest istotne dla mnie w przypadku urządzeń pracujących non stop. Fakt , pracy dużo.

9

1. W większości przypadków każdy router ma inne gpio, diody, pamięci itd. Kompiluje się pod określony router.

10 (edytowany przez austin 2023-10-08 15:47:31)

Dzięki, pomogłeś mi.
Mam nadzieję ,że ostatnie pytania. Chodzi o zmianę pamięci flash w TL-MR3420v2.2 z obecnej 4MB na 16MB.
1.Czy jak na początku nowego wsadu 16MB zapiszę oryginalny u-bot(64KB) i na końcu oryginalny ART (+ ew dla bezpieczeństwa jeszcze ART na końcu 4MB pamieci 16MB) to MR3420 zobaczy mi całe 16MB czy tylko 4MB?
2. Czy z oryginalnym RAM 32MB odpalę klienta pod UPC Free z GUi czy ciągle mało?

11

To zależy jakiego firmware użyjesz. Jeżeli starszego bazującego na ar71xx to tak. Jak nowszego ath79 bazującego na DTSie to nie, bez przeróbki DTSu nie zobaczy.