slimax napisał/a:Witam,
czy robił ktoś może testy ile urządzeń typy IoT może stabilnie pracować na routerze przykładowo wr1043nd?
Zastanawiam się na czym zrobić coś ala smart home i skłaniam się póki co do esp8266 itp pracujących na sieci WIFI.
Odpowiem Ci, jak jest u mojego syna w akademiku. Pokoik 12 m², tylko 12 żarówek Wi-Fi. Router NetGear R7000 z DD-WRT obsługujący w paśmie 2,4 tylko te żarówki. Po każdym restarcie routera losowo wypada z routera jedna/dwie żarówki. Nie podłączają się pod WiFi routera. Dzięki tradycyjnemu pstryczkowi wystarczy odciąć im prąd i za chwilę są wszystkie podłączone pod router. Dla syna jest to irytujące i się mu nie dziwię. Pomyśl, jak by się restartowało żarówkę, gdyby nie było tradycyjnego, odcinającego prąd, włącznika. Z drugiej strony nie po to inwestujemy w SmartHome, by tradycyjne włączniki instalować. We własnym mieszkaniu mam ponad 50 rzeczy smart, ale na zigbee, i drugi rok wszystko działa prawie idealnie, czyli tylko wymieniam ewentualnie baterie. Wielokrotnie restartuję bramki, router i kilka razy elektryka domowa się wyłączyła. Wszystko do tej pory działa bez zarzutu.
Osobiście odradzam Wi-Fi.
Xiaomi Mi Router AX9000 ver. EU + OpenWrt 25.12.0
NETGEAR Nighthawk X4S R7800 + OpenWRT 25.12.0
Netgear Nighthawk R7000 & 6400 v2 + FreshTomato
TP-Link TL-WR842ndv1 + DD-WRT