Temat: Internet jest, brak telewizji - INEA (nie iptv)

Cześć. Posiadam Internet + TV (światłowód) z INEA. Od dostawcy mam modem Nokii ONT + router Tilgin. Do routera podłączony switch niezarządzalny,a do niego pozostały sprzęt sieciowy (w tym dekodery TV). W takiej konfiguracji wszystko śmiga. Z racji braku zarządzalnośći oraz stabilności postanowiłem wymienić router na cudy WR3000. Zainstalowałem na nim OpenWRT. Zmieniłem na WAN adres MAC na taki jak miał router od dostawy. Niby wszystko cacy dostałem zewnętrzny adres IP, internet jest (na domyślnej konfiguracji 900Mb/s więc fajnie), strony się wczytują. Nie ma natomiast telewizji. Mam dwa dekodery na obu do samo. Z racji tego że nie jest to typowy iptv (jak w Orange) oparty na VLAN'ach (przypomnę że wszystko było podłączone do niezarządzalnego switcha), tylko jakiś streaming to wydaje się, że powinno to działać. Jednak z jakiegoś powodu telewizji brak. Czy ktoś ma jakieś pomysły co może być nie tak?

2

Odp: Internet jest, brak telewizji - INEA (nie iptv)

Jeżeli nie wiesz co lata na portach LANowych routera Tilgin to stwierdzenie że tam nie ma VLANów może być błędne.

A może na każdym porcie LAN Tilgina jest nietagowany Internet+ tagowana telewizja.
Komputer domyślnie odbiera nietagowane ramki a więc Internet jest.
Dekoder może ma w swoim sofcie ustawione odbieranie tagowanych ramek i jeżeli taką zobaczy to zaczyna się streaming TV.

Twój nowy router domyślnie puszcza tylko nietagowane ramki na portach LAN a więc dekoder nie widzi tych tagowanych i nie ma TV.

Xiaomi AX3000T @ Netgear R6220
* DVBT2 - T230C *

3

Strzelam (bo nie konfigurowałem nigdy) że potrzebujesz jakiś soft który robi forwarding jakiś multicastów z wan do lan. Nie wiem niestety jak to zbudowali i co tam biega, więc musisz poszukać czy ktoś nie robił konfiguracji dla inea lub samodzielnie np. uruchomić wiresharka i dowiedzieć się z tego tv chce korzystać.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

4 (edytowany przez kevin54 2023-10-03 16:31:00)

A czy jest na stronie jakiś poradnik jak podsłuchać transmisje i na co zwrócić uwagę? Przepraszam, ale jestem nowy jeśli chodzi o openwrt. Próbowałem także wyciągnąć jakies informacje od INEI (niby nawet dział techniczny), ale tam jak zdarta płyta "my takiej konfiguracji nie wspieramy, dekodery należy podłączyć bezpośrednio do naszego routera inaczej (np przez switcha) nie będą działać lub bedą działać czasowo" - choć od dwóch lat mam podłączone przez switcha i działają. Więc pewnie jest tak jak mówi Cezary, na tym Tilginie sa podefiniowane jakieś reguły który ten ruch forwardują. Z tego co widzę w konfiguracji wszystkie porty routera są nietagowane
.

5 (edytowany przez Cezary 2023-10-03 16:52:42)

Poradnika zbytnio nie ma. Po prostu ruchom tcpdump z logowaniem do pliku, później uruchom tv, zrób coś na nim, szukanie epg itp jakieś kilka minut. Później bierzesz plik i oglądasz np. pod wiresharkiem co tam jest. Może będą vlany może coś innego - i to właśnie musisz znaleźć "co". Będzie dużo różnego ruchu, dużo śmieci i nic nie znaczących pakietów.

PS. To będzie ciężkie jeżeli nie znasz zasad ruchu sieciowego, protokołów i takich różnych spraw sieciowych.

6

A DNS-y od Inea masz ustawione? Bo zdaje się, że TV działa tylko z DNS-ami Inea.

7

Próbowałem iść tropem DNS bo kojarzę jak kiedyś pytałem instalatora Inea o własny router i TV to powiedział, że powinno działać tylko DNS musza być z Inea. Z tym, że z tego co widzę w Luci to  dostaje DNS od dostawcy więc domniemam że są to ich DNS'y. Wprawdzie na tej stronie https://www.top10vpn.com/tools/what-is-my-dns-server/ pokazuje inny DNS (też z Inea) ale pewnie jest to związane z jakąs segmentacją sieci i serwerami DNS na różnych poziomach. W każdym razie próbowałem na interfejsie WAN ustawiać to co pokazuje mi ta stronka, ale nadal TV nie działała. Być może powinienem to zrobić jakoś inaczej albo użyć jakiegoś innego DNS (choć nie wiem skąd go wziąć sad ) ?

8

DNS Inea wprowadź w dekoderze, a nie routerze.
I później odłącz wszystko od prądu na około 3 min.

9 (edytowany przez kevin54 2023-10-04 11:24:40)

Ok spróbuje. Mam jeszcze inną ciekawostkę. Mam drugi taki sam router, ale nie instalowałem na nim jeszcze OpenWrt. Podłączyłem i na oprogramowaniu (choć to pod spodem tez jest chyba jakieś OpenWrt) producenta (sklonowąłem tylko MAC na wanie) wszystko śmiga. Telewizje mam włączoną dłuższą chwilę i działa. Tak więc wygląda, że OpenWRT domyślnie nie otwiera czegoś co jest dostępne na innym oprogramowaniu (jakiś czas temu podłączałem też jakiegoś tp-linka też na domyślnym sofcie i też TV śmigała), macie pomysły co to może być?

10

Jak byśmy wiedzieli to byś już dawno to wiedział i sobie "otworzył"....

11

Najlepiej chyba będzie jak zrobisz zgłoszenie w Inea do działu technicznego, że chcesz podłączyć swój własny router z pominięciem ich routera i jak masz to skonfigurować aby działała telewizja. Nic nie pisz o OpenWrt, tylko że masz swój router z nazwą i modelem tego routera.
Jak uzyskasz odpowiedź to wróć i napisz jaka była odpowiedź.
Bo teraz to wróżenie.

Mi tylko chodziło o te DNS-y aby były ustawione od Inea.
Możesz też zadzwonić na infolinię i zapytać jakie mają DNS-y, bramę, maskę do prawidłowego działania TV w Twojej lokalizacji.

12

Próbowałem zapytać się w Inea jaka byłaby konfiguracja żeby zastąpić ich router własnym (nie wspominałem o OpenWrt), ale tam jest beton. Mówią, że nie wspierają takiej konfiguracji i koniec kropka. Nie mogę nic od nich wyciągnąć. 

W dekoderze próbowałem też wpisać ręczną konfigurację podając DNSy taki jak dostaje na routerze, ale nic to nie dało.

Zastanawia mnie też czym różni się domyślna konfiguracja OpenWrt od tej od Cudy...że z oryginalną działa.

13

A wyłączyłeś wszystkie podłączone urządzenia na 3 min?

14

A w zakładce firewall coś zmieniałes?

Dom : router https://i.imgur.com/IuB6Zwy.png | TP-LINK T1700G-28TQ |Zyxel XGS-1210-12 | 6x Ruckus r310 unleashed  + Ruckus icx7150-c12p | Truenas scale 124TB 25Gb| Xpenology 12TB | apc smart ups 750 lcd smile 100Mb/s - 25Gb/s
Podróżne : GL.Inet MT3000  +1TB hdd
Działka : rb260gs 1j wdm 1Gb+ ruckus r310 + nb m5 + kilka kamer ip  + panel 285Wp + lifepo4 12v 60Ah .

15 (edytowany przez kevin54 2023-10-04 15:15:08)

Nic, wszystko domyślne (zmieniłem tylko adres MAC na wanie). Próbowałem wymusić ustawinie DNS na klientach poprzez regułę https://openwrt.org/docs/guide-user/fir … structions ale bez skutku. Sprawdzę jeszcze opcję wyżej.

16

Na forum satkurier ktoś pisze, że w Inea internet jest na vlan60, a TV na vlan350 ale nie wiem, czy to dotyczy tego co piszesz.
Nawet nie śledzę tamtego wątku, więc trzeba by to jakoś zweryfikować i może dopytać na tamtym forum co i jak.
Źródło: https://forum.satkurier.pl/topic/36920- … 91621_menu

17 (edytowany przez mar_w 2023-10-04 17:49:37)

@kevin54
a jeżeli sugestia Cezarego https://eko.one.pl/forum/viewtopic.php? … 10#p290410 ma zastosowanie to zobacz podobny wątek poniżej:

https://forum.openwrt.org/t/solved-mult … -wan/12040

PS. Kiedyś na oryginalnym sofcie tp-linka jeden z userów tutaj na forum miał normalnie TV, a jak zmienił soft na Openwrt to mu TV przestała działać i też musiał kombinować. Oryginalne softy nie blokują z WAN do LAN pewnych "wewnętrznych" spraw.

Xiaomi AX3000T @ Netgear R6220
* DVBT2 - T230C *

18

salceson napisał/a:

może wymuszenie dns-ów na klientach pomoże łatwiej zdiagnozować?

config dhcp 'lan'
    option interface 'lan'
    option start '100'
    option limit '150'
    option leasetime '12h'
    option dhcpv4 'server'
    option force '1'
    list dhcp_option '6,1.1.1.1,1.0.0.1'

zamiast 1.1.1.1 i 1.0.0.1 wstawiasz dns od inea

Ustawienie list dhcp_option '6,62.21.99.94,62.21.99.95' pomogło (te adresy to te które dostaje automatycznie na WAN). Telewizja jest. Więc można pwoiedzieć, że to kwestia DNS. Nie rozwiało jednak to moich wątpliwości. Bez tej opcji rozsyłania DNS klientom, DNS ustawiane na klientach ustawiane jest na router - powiedzmy 192.168.1.1. No i teraz jeśli dostaje na WAN adresy DNS to one powinny być użyte tak? Myślałem, że tą kwestie rozwiąże także reguła, która wymusi przekierowanie DNS na router

config redirect
    option target 'DNAT'
    option name 'Force dns'
    option src 'lan'
    option proto 'tcp udp'
    option src_dport '53'
    option dest_port '53'

ale nie działa. Podumowując do tej pory działająca opcją jest tylko list dhcp_option '6,62.21.99.94,62.21.99.95' . Natomiast na oryginalnym sofcie na dekoderach także jako DNS jest adres router'a i TV jest. Może to przekierowanie zrobiłem źle?

19

Wywal tą opcję, zrestartuj wszystko jeszcze raz i zobacz czy czasami nie masz w logread informacji że klient pyta się o domenę i dostaje adres lokalny a nie publiczny. W takim przypadku dnsmasq w openwrt. Wtedy musisz włączyć rebind_domain oraz rebind_protection

20 (edytowany przez kevin54 2023-10-06 15:10:04)

Ok zalogowałem coś takiego (192.168.1.201) to adres jaki dostał dekoder.

Fri Oct  6 14:55:04 2023 daemon.info dnsmasq[1]: 998 192.168.1.201/4637 query[A] video-lb.dtv.inea.pl.lan from 192.168.1.201
Fri Oct  6 14:55:04 2023 daemon.info dnsmasq[1]: 998 192.168.1.201/4637 config video-lb.dtv.inea.pl.lan is NXDOMAIN
Fri Oct  6 14:55:04 2023 daemon.info dnsmasq[1]: 999 192.168.1.201/17576 query[A] video-lb.dtv.inea.pl from 192.168.1.201
Fri Oct  6 14:55:04 2023 daemon.info dnsmasq[1]: 999 192.168.1.201/17576 forwarded video-lb.dtv.inea.pl to 62.21.99.94
Fri Oct  6 14:55:04 2023 daemon.warn dnsmasq[1]: possible DNS-rebind attack detected: video-lb.dtv.inea.pl
Fri Oct  6 14:55:04 2023 daemon.info dnsmasq[1]: 1000 192.168.1.201/13 query[A] video-lb.dtv.inea.pl.lan from 192.168.1.201
Fri Oct  6 14:55:04 2023 daemon.info dnsmasq[1]: 1000 192.168.1.201/13 config video-lb.dtv.inea.pl.lan is NXDOMAIN
Fri Oct  6 14:55:04 2023 daemon.info dnsmasq[1]: 1001 192.168.1.201/43849 query[A] api.dtv.inea.pl from 192.168.1.201
Fri Oct  6 14:55:04 2023 daemon.info dnsmasq[1]: 1001 192.168.1.201/43849 forwarded api.dtv.inea.pl to 62.21.99.94
Fri Oct  6 14:55:04 2023 daemon.warn dnsmasq[1]: possible DNS-rebind attack detected: api.dtv.inea.pl
Fri Oct  6 14:55:04 2023 daemon.info dnsmasq[1]: 1002 192.168.1.201/44045 query[A] api.dtv.inea.pl.lan from 192.168.1.201
Fri Oct  6 14:55:04 2023 daemon.info dnsmasq[1]: 1002 192.168.1.201/44045 config api.dtv.inea.pl.lan is NXDOMAIN

klient się pyta i dla niektórych zapytań dostaje NXDOMAIN. Adblock domyślny

config adblock 'global'
    option adb_debug '0'
    option adb_forcedns '0'
    option adb_safesearch '0'
    option adb_dnsfilereset '0'
    option adb_mail '0'
    option adb_report '0'
    option adb_backup '1'
    list adb_sources 'adaway'
    list adb_sources 'adguard'
    list adb_sources 'disconnect'
    list adb_sources 'yoyo'
    option adb_enabled '0'
    option adb_dns 'dnsmasq'
    option adb_fetchutil 'uclient-fetch'

21

possible DNS-rebind attack detected: video-lb.dtv.inea.pl

To jest dokładnie to co pisałem. Dodaj tą domenę

uci set dhcp.@dnsmasq[0].rebind_protection=1
uci add_list dhcp.@dnsmasq[0].rebind_domain=video-lb.dtv.inea.pl
uci commit
/etc/init.d/dnsmasq restart

22

Ok po tym dodałem jeszcze kilka domen z inea które wyskoczyły i DZIAŁA smile Ostatnie pytanie. Czemu dnsmasq uznaje te ineowe domeny jako potencjalnie niebezpieczne i je blokuje?

23

Napisałem ci to już - jeżeli domena zwraca adres prywatny a nie publiczny to dnsmasq domyślnie odmawia obsługi takiej domeny, bo to jest  możliwy wektor ataku (DNS-rebind) który używany jest do podszywania się pod domeny.
Teraz właśnie to wyłączyłeś dla tych określonych domen i nawet jak przyjdzie adres lokalny dla nich to dnsmasq to teraz obsłuży.

24

Ok rozumiem. Brakuje mi podstawowej wiedzy więc nie do końca zrozumiałem to co napisałeś wcześniej (chodziło o te adresy 62.31.* które nie są faktycznie publiczne). W każdym razie dziękuje Panowie za pomoc. Na innych forach dostałbym odpowiedź typu "weź spadaj i naucz się podstaw" - także dzięki smile

25 (edytowany przez DragoDu 2025-06-20 21:05:45)

Hej
Pytanie, przystawka TV (na bazie Androida) od INEI dostała ostatnio aktualizację, ja w międzyczasie zakupiłem router z OpenWRT (24.10). Nie mogę wymusić na przystawce adresów DNS Ineii, przystawka uparcie ustawia sobie DNSy takie same jak brama czyli 10.0.0.1. Bez DNSów ISP nie ma TV. Próbowałem tak:

# cat /etc/config/dhcp
config host
    option name 'tv-inea'
    option mac 'xx:xx:xx:xx:xx:xx'
    option ip '10.0.0.80'
    option dhcp_option '6, 62.21.xx.xx, 62.21.xx.xx'
    option leasetime 'infinite'

# cat /etc/config/network
config host
    option name 'tv-inea'
    option mac 'xx:xx:xx:xx:xx:xx'
    option ip '10.0.0.80'
    list dns '62.21.xx.xx'
    list dns '62.21.xx.xx'

Dodane mam oczywiście domeny do konfiguracji

list rebind_domain 'api.dtv.inea.pl'

(i "100" innych wink)

Po ustawieniu wszystkiego na sztywno w przystawce/dekoderze telewizja działa. Jednak wolałbym robić wszystko z poziomu routera a nie na urządzeniach. Gdzieś wyczytałem, że przystawki z Androidem wymuszają DNS taki sam jak bramę sieciową, ale może coś źle robię.