Odp: ASRock G10 - wsparcie
A mi on się wizualnie podoba ![]()
Da się wyłączyć diody.
Niestety bez kombinacji nic nie zrobisz.
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
eko.one.pl → Sprzęt / Hardware → ASRock G10 - wsparcie
Strony Poprzednia 1 … 8 9 10 11 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
A mi on się wizualnie podoba ![]()
Da się wyłączyć diody.
Niestety bez kombinacji nic nie zrobisz.
A jaki masz transfer bezpośrednio do tego G10
odpalasz `iperf3 -s` na G10 i z kompa puszczasz na niego iperf3 -c IP_routera
Bo może on się dławi jak robi NAT czyli przepycha z eth0 -> eth1
Jak normalnie leci do niego 600-700Mbps to bym kupił tego brzydala ![]()
Tą nokię ac400i odpuszczam bo za mało ma eth ja na starcie potrzebuje 3 (wan + 2 lan)
A jaki masz transfer bezpośrednio do tego G10
odpalasz `iperf3 -s` na G10 i z kompa puszczasz na niego iperf3 -c IP_routera
Bo może on się dławi jak robi NAT czyli przepycha z eth0 -> eth1Jak normalnie leci do niego 600-700Mbps to bym kupił tego brzydala
Tą nokię ac400i odpuszczam bo za mało ma eth ja na starcie potrzebuje 3 (wan + 2 lan)
Aa no tak ,to apek sufitowy to temu tak ma. Zasieg ma swietny jak cos.
To jest test z minta uruchomionego na proxmoxie.
G10 podłączony do ONT z orange. Jak widać ładnie przekłamuje ![]()

Tu kolejny.
https://www.speedtest.pl/wynik/362514718
Na proxmoxie mam serwer plików i po sambie laptop połączony po wifi wrzuca i podbiera pliki z dysku z prędkością 65MB.
Z tego co pamiętam to w czuwaniu jakieś 8W pobiera. W stresie też mierzyłem ale niestety nie pamiętam. Mam jeden z openwrt i jak mnie z domu wypuszczą to mogę dokładnie sprawdzić.
udało się wyjść?
Jakbyś miał wolne moce przerobowe sprawdziłbyś jaki apetyt na waty to to ma?
Tak, wyszedłem a newet wróciłem ![]()
Obecnie openwrt mam na proxmoxie a za wifi robi nanoHD. Teraz giga przez wifi daje radę.
Jak podłączę go to mogę sprawdzić.
Pozdro
Tak.
Trybu failsafe próbowałeś? https://eko.one.pl/?p=openwrt-failsafe
Jak nie działa failsafe to szukaj konwertera.
Wgrywałem do niego obraz niezliczoną ilość razy i jeśli coś źle kompilowałem to router wracał do ori softu. Mam 2 sztuki i jeszcze nie udało mi się ubić (raz chyba musiałem go otwierać co później okazało się niepotrzebne) Przechodziłem z obrazów Cezarego na te z nss i później na własne. Nawet jak zachowałem konfigurację to router wstawał. Dziwna sprawa. Szczerze to gdy kiedyś się bardziej nim interesowałem to nigdzie nie widziałem komentarzy, że one mają jakieś problemy z wgrywaniem openwrt.
Sprawdź czy jak się uruchomi to czy nie masz przypadkiem sieci wifi z nazwą AsRock ![]()
Zanim go reanimujesz to zobacz na konsoli co się pojawia - czy dzała czy się wykrzacza. Powinieneś tez móc się dostać do systemu jeżeli on działa i możesz sprawdzić co z siecią.
Cezary napisał/a:Zanim go reanimujesz to zobacz na konsoli co się pojawia - czy dzała czy się wykrzacza. Powinieneś tez móc się dostać do systemu jeżeli on działa i możesz sprawdzić co z siecią.
tak zrobię. Jeszcze tu pewnie będę prosił o pomoc. Po diodach i reakcji na reset i przyciski, to wygląda jakby system "prawie działał", reset działa nawet tryb failsafe chyba działa. Tylko dostać się nie ma jak.
przynajmniej humor mi się poprawił ja natrafiłem na temat cegły G10 na forum dd-wrt.
"Meharis wrote:
This is not a job for your grandmother . Just read the earlier posts. Everything is there.it's bad, I'll visit her only in the summer. She lives in the city of Khatanga, until june, it can only be reached by helicopter."
Chatanga - to rzeczywiście kawał drogi.
Oopsie :E
Zrób ifconfig i zobacz czy interfejsy masz podniesione.
Możesz włączyć wifi i powinieneś się móc dostać do routera i ew zrobić aktualizację.
Ty nie masz adresu ipv4 na interfejsie. Albo coś ci nie wstało albo masz - delikatnie mówiąc - zepsuty config.
Zobacz sobie w /etc/config/network czy wszystko wygląda normalnie. uci show network zrób w ogóle.
eth1 ci nie wstało. I nie ma śladu w logach po nim.
Możesz sobie przerobić go jako lan, zmień po prostu device bridge i reboot.
Jest tylko jeden sposób a nie 100
network.@device[0]=device
network.@device[0].name='br-lan'
network.@device[0].type='bridge'
network.@device[0].ports='eth0.2'
network.lan=interface
network.lan.device='br-lan'
network.lan.proto='static'
network.lan.ipaddr='192.168.1.1'
network.lan.netmask='255.255.255.0'
network.lan.ip6assign='60'
network.wan=interface
network.wan.device=''
network.wan.proto='dhcp'
network.wan6=interface
network.wan6.device=''
network.wan6.proto='dhcpv6'
network.@switch[0]=switch
network.@switch[0].name='switch0'
network.@switch[0].reset='1'
network.@switch[0].enable_vlan='1'
network.@switch_vlan[0]=switch_vlan
network.@switch_vlan[0].device='switch0'
network.@switch_vlan[0].vlan='1'
network.@switch_vlan[0].ports='2 3 4 5 6t'
network.@switch_vlan[1]=switch_vlan
network.@switch_vlan[1].device='switch0'
network.@switch_vlan[1].vlan='2'
network.@switch_vlan[1].ports='1 0t'
Reboot, i podłączasz się kablem do portu WAN a nie lanów.
Dodaj do bridge option bridge_empty 1, zrestartuj, włącz wifi, podłącz się przez wifi i wgraj sobie nowy soft.
Już wiem co tutaj się stało, bo właśnie przerobiliśmy to na biurku. Soft z NSS od gościa z forum głownego ma zwalone wydanie 23.05 z NSS i nie podnosi jednego interfejsu. Wgranie OpenWrt 22.03 z NSS, lub dowolnego innego softu od Cezarego lub z oficjalnej dystrybucji powoduje, że znowu jest normalnie.
Świetnie. Czyli to oznacza że gość robi obrazy na zasadzie "ah, skopiluje sobie" ale ich nie testuje na realnym urządzeniu, bo taki rzeczy to wyszły natychmiast.
Świetnie. Czyli to oznacza że gość robi obrazy na zasadzie "ah, skopiluje sobie" ale ich nie testuje na realnym urządzeniu, bo taki rzeczy to wyszły natychmiast.
Dokładnie tak. W 22.03 z kolei MAC jest jakiś totalnie z czapy: fe:ff:ff:ff:84:e6 a na lanie fe:ff:ff:ff:00:02. Generalnie fajnie ten NSS chodzi z pppoe, ale mam takie poczucie, że trochę napałowo jest ten soft robiony.
Przypuszczam, że wszystkie "uwalone" G10, to efekt wgrywania takich softów.
A niestety wydajność pppoe + dsa to dramat. Wyszło nam w testach 250Mbit na włączonym offloadzie. Także bez NSS ipq806x bardzo szybko się zestarzeje.
No ze dwa lata ten temat męczą już... jak nie więcej.
Kiedyś pisałem do niego aby dodał do swoich obrazów właśnie gotowe do g10 bo przez pewien czas ich nie kompilował. Wtedy chyba dał znać, że on fizycznie nie ma tego sprzętu ale obrazy dodał.
Jakiś czas używałem od niego lub sam robiłem. Obecnie dawno już nie zmieniałem bo uptime był ponad 30 dni i wszystko było ok. U mnie ostatnio używany właśnie tylko do pppoe i w sumie giga zamykał po kablu.
Obecnie od jakiegoś miesiąca testuję trochę inne rozwiązanie i G10 jest odłączony.
Mój drugi G10 ma specyficzny obraz i tam go kompletnie nie zmieniam od bardzo dawna. Działa (to jego zadanie) i to jest najważniejsze a w sumie to procek nie leży.
Load Average 0.19, 0.17, 0.23Witam, jestem tu nowy
z ciekawości wgrałem OpenWrt i chciałbym teraz przywrócić oryginalny soft, tylko jak to zrobić?
Strony Poprzednia 1 … 8 9 10 11 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
eko.one.pl → Sprzęt / Hardware → ASRock G10 - wsparcie
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc