2,101 (edytowany przez aras_85 2023-09-21 21:19:09)

Odp: ZTE MF286D - Openwrt

Witam Wszystkich.

Kupiłem ZTE 286D. Nie wiem jaki brand, w środku była karta T-Mobile, a obecnie Play.
Czy do wgrania OpenWRT potrzebny mi będzie programator CP2102 lub PL2303?
Od czego mam zacząć? Wrzucam wszystko poleceniami przez Putty? Jak się połączyć z routerem?
O co chodzi z ''Nordic to Nordic" itp?
Ewentualnie można zaktualizować jeszcze sam modem czy to już jest najnowsza wersja?
Do ZTE będzie podłączony AP Ubiquiti Aircube.
Dziękuję

Wersja oprogramowania: CR_NTTPLMF286DV1.0.1B02

Wersja sprzętowa: MF286DHW.10

2,102 (edytowany przez Focus 2023-09-21 22:02:47)

aras_85 napisał/a:

Witam Wszystkich.

Kupiłem ZTE 286D. Nie wiem jaki brand, w środku była karta T-Mobile, a obecnie Play.
Czy do wgrania OpenWRT potrzebny mi będzie programator CP2102 lub PL2303?
Od czego mam zacząć? Wrzucam wszystko poleceniami przez Putty? Jak się połączyć z routerem?
O co chodzi z ''Nordic to Nordic" itp?
Ewentualnie można zaktualizować jeszcze sam modem czy to już jest najnowsza wersja?
Do ZTE będzie podłączony AP Ubiquiti Aircube.
Dziękuję

Wersja oprogramowania: CR_NTTPLMF286DV1.0.1B02

Wersja sprzętowa: MF286DHW.10

Jeżeli ten MF286D ma robić tylko jako brama wyjściowa na świat, czyli ma tylko dostarczać internet do tego AP Ubiquiti to to nie ma znaczenia, czy będziesz miał oryginalny soft, czy openwrt.

Edit.
To jest Twój pierwszy post na tym forum, więc jeżeli chcesz koniecznie mieć OpenWrt to napisz chociaż w skrócie, czy miałeś już do czynienia z OpenWrt, czy dopiero zaczynasz i czy ogarniasz np. PuTTY, WinSCP? Lub napisz na jakim poziomie jesteś z OpenWrt.

2,103 (edytowany przez wizar5789 2023-09-26 00:38:55)

Cezary napisał/a:

Ustawiłeś sobie ręcznie apn w modemie (w sposób opisany tu: https://eko.one.pl/?p=openwrt-3g#obsugamodemwwtrybieqmi ) Po ustawieniu zrestartuj cały router

Jeżeli to nie da rady to zrób i pokaż wyniki każdego polecenia:

ifdown wan
uqmi -d /dev/cdc-wdm0 --get-signal-info
uqmi -d /dev/cdc-wdm0 --get-serving-system

Wracam do tematu po wakacjach i niestety bez większych postępów jednakże udało mi się uzyskać informacje o modemie z luci-app-3g-info i wygląda to przynajmniej dziwnie jeżeli chodzi o firmware modemu reszta parametrów w normie modem normalnie łączy się z LTE. Oba polecenia które kazałeś mi wykonać stopowałem po 5 minutach ponieważ nie odpowiadały. Oczywiście apn dla orange ustawiony jako "internet" według poradnika który mi wskazałeś. Dodam jeszcze że zrobiłem ze 3 czyste konfiguracje openwrt tak dla pewności że nic nie spieprzyłem po drodze ustawiając połączenie. Mam dostęp do uart więc jeżeli to pomoże w jakiejś diagnostyce to mogę tam zajrzeć.

Operator    Orange
SIM status    
SIM IMSI: cenzura
SIM ICCID: cenzura
Modem IMEI: cenzura
Registered
Connection statistics     Waiting for connection data...
Technology    LTE B3 (1800 MHz)
Modem Information
Modem type    ZTE MF286D
Revision / Firmware    BD_MF286DMODULEV1.0.0B03
IP adress / Communication Port    /dev/ttyUSB1
Protocol    qmi
root@OpenWrt:~# uqmi -d /dev/cdc-wdm0 --get-signal-info
^C"Failed to connect to service"
root@OpenWrt:~# uqmi -d /dev/cdc-wdm0 --get-serving-system
^C"Failed to connect to service"
root@OpenWrt:~# chat -t 3 -e '' 'AT+CGDCONT=1,"IP","internet"' OK >> /dev/ttyUSB1 < /dev/ttyUSB1
AT+CGDCONT=1,"IP","internet"

OK
Mon Sep 25 23:37:25 2023 daemon.notice netifd: lte (1744): Failed to parse message data
Mon Sep 25 23:37:27 2023 daemon.notice netifd: lte (1744): Device does not support 802.3 mode. Informing driver of raw-ip only for wwan0 ..
Mon Sep 25 23:37:27 2023 daemon.notice netifd: lte (1744): Waiting for network registration
Mon Sep 25 23:37:30 2023 daemon.notice netifd: lte (1744): Starting network lte
Mon Sep 25 23:37:49 2023 daemon.notice netifd: lte (3848): Stopping network lte
Mon Sep 25 23:37:49 2023 daemon.notice netifd: lte (3848): Command failed: ubus call network.interface notify_proto { "action": 0, "link-up": false, "keep": false, "interface": "lte" } (Permission denied)
Mon Sep 25 23:37:49 2023 daemon.notice netifd: Interface 'lte' is now down
Mon Sep 25 23:37:49 2023 daemon.notice netifd: Interface 'lte' is setting up now
Mon Sep 25 23:37:50 2023 daemon.warn odhcpd[1374]: No default route present, overriding ra_lifetime!

Ewentualnie prosiłbym też forumowiczów o wrzucenie partycji mtd8 i mtd9 jeżeli ma ktoś backup dla wersji firmware tmopl v1.0.1B01 ponieważ przy flashowaniu mojego routera zapodziały mi się gdzieś pliki backupu.

2,104

No to nie łączy się. Zrestartuj router, jeżeli sie nie połączył to pokaż wyniki

uci show network.lte
ping 8.8.8.8
ping google.com
ifdown lte <-- bo tak nazwałeś sekcję
killall uqmi
uqmi -d /dev/cdc-wdm0 --get-signal-info
uqmi -d /dev/cdc-wdm0 --get-serving-system

Dwa ostatnie musiszą się wykonać jeżeli ma to działać.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

2,105 (edytowany przez MiG25 2023-09-26 05:49:12)

wizar5789 napisał/a:

Ewentualnie prosiłbym też forumowiczów o wrzucenie partycji mtd8 i mtd9 jeżeli ma ktoś backup dla wersji firmware tmopl v1.0.1B01 ponieważ przy flashowaniu mojego routera zapodziały mi się gdzieś pliki backupu.

Tą nazwę to chyba wymyśliłeś ?
Z tego co ja wiem , to Play i T-Mobile miały jedno oprogramowanie i ono się przedstawiało w ten sposób NTT_PL_MF286DV1.0.0B02

Tak samo to v1.0.1 nie pasuje...

2,106

MiG25 napisał/a:
wizar5789 napisał/a:

Tą nazwę to chyba wymyśliłeś ?
Z tego co ja wiem , to Play i T-Mobile miały jedno oprogramowanie i ono się przedstawiało w ten sposób NTT_PL_MF286DV1.0.0B02

Tak samo to v1.0.1 nie pasuje...

Widzę że kolega niedowiarek, a więc żeby sprawdzić swoją pamięć przekopałem screenshoty sprzed 2 tygodni i na stocku miałem dokładnie BD_TMOPLMF286DMODULEV1.0.1B01. Dlatego mam trochę mindfucka że tutaj się przedstawia tak w drugim miejscu inaczej i teraz jestem na siebie zły że usunąłem kopię zapasową, szczególnie że nikt z forum jak widać chyba jeszcze nie miał takiego rodzynka...

@cezary jak tylko wrócę do domu wrzucę ponownie te komendy.

2,107

Jak masz Windowsa to zrób System Restore do daty wcześniejszej tuż przed skasowaniem i skasowane pliki powinny wrócić.
A jak nie ma punktu przywracania to są narzędzia do skanowania dysku.
2 tygodnie to nie dużo i raczej nie jest jeszcze nadpisane i powinno dać się to odzyskać.

2,108

Cześć,

Mam MF286D z Trójki UK z wgranym OpenWRT i firmware B03.
Niestety Trójka z UK nie daje się uaktualniać wsadami Nordic bezpośrenio i gdzieś wyczytałem, że trzeba pierwsze się cofnąć do B02.
Niestety nie potrafię znaleźć na ten temat spójnych i użytecznych informacji, a spędzanie kilku dni na czytaniu 90 stron jakiegoś wątku boli tym bardzie im człowiek jest bardziej świadomy, że ma już z górki.
Jeśli więc ktoś mógłby mi wyświadczyć tę przysługę i pomóc w wgraniu tego co trzeba na to co trzeba - tak aby uzyskać efekt - byłbym szalenie wdzięczny smile

Dzięki

2,109

amikot napisał/a:

Cześć,

Mam MF286D z Trójki UK z wgranym OpenWRT i firmware B03.
Niestety Trójka z UK nie daje się uaktualniać wsadami Nordic bezpośrenio i gdzieś wyczytałem, że trzeba pierwsze się cofnąć do B02.
Niestety nie potrafię znaleźć na ten temat spójnych i użytecznych informacji, a spędzanie kilku dni na czytaniu 90 stron jakiegoś wątku boli tym bardzie im człowiek jest bardziej świadomy, że ma już z górki.
Jeśli więc ktoś mógłby mi wyświadczyć tę przysługę i pomóc w wgraniu tego co trzeba na to co trzeba - tak aby uzyskać efekt - byłbym szalenie wdzięczny smile

Dzięki

Skoro masz już OpenWrt to co teraz chcesz zrobić tym Nordic?

2,110

Focus napisał/a:

Już wyjaśniam.
Wymieniłem Stock firmware na OpenWRT w nadziei, że to ustabilizuje połączenie LTE które mimo dość dobrego sygnału (4 w porywach do 5 kresek) po kilku godzinach zaczynał przycinać. Znaczy prędkość spadała drastycznie i dopiero trzeba było resetu żeby sytuacja wróciła do normy.

W międzyczasie używam backupu - jakiejś chińszczyzny, jak się okazało to też się zacina - więc może problemem jest nadajnik.

To tak na marginesie, bo wracając do OpenWRT - okazało się, że nie potrafię ustawić OpenWRT w tryb modem/bridge, a to oznacza, że mój główny router byłby za podwójnym NATem i do tego jeszcze za CG-NATem serwowanym przez dostawcę. Za dużo tej NATy trochę - tak przynajmniej się mi wydaje.

Ludzie z forum OpenWRT na pytanie o tryb modem/bridge zareagowali sugestią powrotu do stock firmware - znaczy OpenWRT albo nie bardzo to potrafi, albo oni nie wiedzą jak.

No a skoro powrót - to jak? Przed przejściem na OpenWRT zrobiłem backup partycji zgodnie z zaleceniem, ale nigdzie nie widziałem jak później ten backup wykorzystać.

Poza tym dochodzi sprawa, że powrót do tego co było nie rozsiązuje pierwotnego problemu.
A problem jest taki, że modem się zaczyna zapychać po jakimś czasie korzystania i nie ma żadnego mechanizmu typu Watch Dog któryby taki router zresetował w razie problemów.
OpenWRT umożliwiłby zrobienie stosownego skryptu - więc nawet jeśli nie naprawi połączenia to będzie mógł jakoś problem obejść- tylko ten modem/bridge.
No a jak wracać to chyba do lepszego/nowszego oprogramowania - może coś jest poprawione, może jakieś lepsze opcje.

No i to chyba tyle.

2,111 (edytowany przez Focus 2023-09-30 21:20:02)

amikot napisał/a:
Focus napisał/a:

Już wyjaśniam.
Wymieniłem Stock firmware na OpenWRT w nadziei, że to ustabilizuje połączenie LTE które mimo dość dobrego sygnału (4 w porywach do 5 kresek) po kilku godzinach zaczynał przycinać. Znaczy prędkość spadała drastycznie i dopiero trzeba było resetu żeby sytuacja wróciła do normy.

W międzyczasie używam backupu - jakiejś chińszczyzny, jak się okazało to też się zacina - więc może problemem jest nadajnik.

To tak na marginesie, bo wracając do OpenWRT - okazało się, że nie potrafię ustawić OpenWRT w tryb modem/bridge, a to oznacza, że mój główny router byłby za podwójnym NATem i do tego jeszcze za CG-NATem serwowanym przez dostawcę. Za dużo tej NATy trochę - tak przynajmniej się mi wydaje.

Ludzie z forum OpenWRT na pytanie o tryb modem/bridge zareagowali sugestią powrotu do stock firmware - znaczy OpenWRT albo nie bardzo to potrafi, albo oni nie wiedzą jak.

No a skoro powrót - to jak? Przed przejściem na OpenWRT zrobiłem backup partycji zgodnie z zaleceniem, ale nigdzie nie widziałem jak później ten backup wykorzystać.

Poza tym dochodzi sprawa, że powrót do tego co było nie rozsiązuje pierwotnego problemu.
A problem jest taki, że modem się zaczyna zapychać po jakimś czasie korzystania i nie ma żadnego mechanizmu typu Watch Dog któryby taki router zresetował w razie problemów.
OpenWRT umożliwiłby zrobienie stosownego skryptu - więc nawet jeśli nie naprawi połączenia to będzie mógł jakoś problem obejść- tylko ten modem/bridge.
No a jak wracać to chyba do lepszego/nowszego oprogramowania - może coś jest poprawione, może jakieś lepsze opcje.

No i to chyba tyle.

Masz OpenWrt i używasz backupu jakiejś chińszczyzny?
Ciekawe co to znaczy.

Żeby wrócić do oryginalnego softu potrzebujesz mtd8 i mtd9 ale z oryginalnego, a nie z OpenWrt,

Edit. "Ludzie z forum OpenWRT na pytanie o tryb modem/bridge zareagowali sugestią powrotu do stock firmware - znaczy OpenWRT albo nie bardzo to potrafi, albo oni nie wiedzą jak."

OpenWrt to nie jest stock, tylko custom.
Stock to oryginał, a OpenWrt nie jest oryginałem, więc jest custom.

2,112

OpenWrt nie zna i nie umie takiego trybu - więc nie skonfigurujesz. Podwójny nat w niczym ci nie przeszkadza, więc ci się tylko wydaje że tak nie powinno być.
Odtworzenie oryginału jest banalnie proste - przesyłasz sobie na openwrt plik mtd8 i mtd9, robisz

mtd write /tmp/mtd8 /dev/mtd8
mtd write /tmp/mtd9 /dev/mtd9
reboot

I masz oryginał. mtd8 i mtd9 to pliki będące backupem partycji z oryginalnego softu.

2,113

Focus napisał/a:

Ciekawe co to znaczy.

Używam chińskiego routera LTE aby móc się swobodnie bawić w programowanie MF286D.

Focus napisał/a:

Żeby wrócić do oryginalnego softu potrzebujesz mtd8 i mtd9 ale z oryginalnego, a nie z OpenWrt,

Zgodnie z manualem OpenWRT aby zrobić backup stockowego/oryginalnego oprogramowania należy zbootować OpenWRT za pomocą tftp - to się nazywa tftp-boot czy coś. Za pomocą tak uruchomionego OpenWRT można zrzucić zawartość wszystkich partycji stockowego oprogramowania i tak właśnie zrobiłem.

Focus napisał/a:

Edit. "Ludzie z forum OpenWRT na pytanie o tryb modem/bridge zareagowali sugestią powrotu do stock firmware - znaczy OpenWRT albo nie bardzo to potrafi, albo oni nie wiedzą jak."

Albo ja się odzwyczaiłem pisać po polsku albo za szybko czytasz.

Przecież jak nie napisałem że stock firmware znaczy OpenWRT. Ja napisałem że ta ich reakcja i polecenie wgrania stock firmware sugeruje/znaczy że OpenWRT nie potrafi robić bridge, albo oni nie wiedzą jak to na OpenWRT zrobić (i dlatego mówią żebym wrócił do oryginalnego softu).

2,114 (edytowany przez amikot 2023-09-30 22:44:19)

Cezary napisał/a:

OpenWrt nie zna i nie umie takiego trybu - więc nie skonfigurujesz. Podwójny nat w niczym ci nie przeszkadza, więc ci się tylko wydaje że tak nie powinno być.
Odtworzenie oryginału jest banalnie proste - przesyłasz sobie na openwrt plik mtd8 i mtd9, robisz

reboot

I masz oryginał. mtd8 i mtd9 to pliki będące backupem partycji z oryginalnego softu.

Nie wiem czemu się dziwisz, że rozważam powrót do oryginału gdy mam OpenWRT.
MF286D jest dla mnie tylko modemem - chce żeby działał stabilnie lub chociaż miał watchdoga który go zresetuje gdy trzeba.
Jako główny router używam Asusa TUF3000 v2 którego kupiłem niedawno na promocji z myślą o nadchodzącym w moją okolicę światłowodzie.  Nie potrzebuję większości funkcji OpenWRT. Chcę jedynie po prostu coś lepszego, nowszego niż to co było oryginalnie.

Co do powrotu do oryginału, to jesteś pewny że tylko 8 i 9 ? Tych partycji jest tam chyba z 21 i wszystkie mam zgrane.

Poza tym, jak już pisałem - jak już mam wgrywać oryginał to chyba fajnie było by uaktualnić oprogramowanie - przecież coś w tych uaktualnieniach jest - po coś oni robili te nowsze wersje.

2,115

amikot napisał/a:
Focus napisał/a:

Ciekawe co to znaczy.

Używam chińskiego routera LTE aby móc się swobodnie bawić w programowanie MF286D.

Focus napisał/a:

Zgodnie z manualem OpenWRT aby zrobić backup stockowego/oryginalnego oprogramowania należy zbootować OpenWRT za pomocą tftp - to się nazywa tftp-boot czy coś. Za pomocą tak uruchomionego OpenWRT można zrzucić zawartość wszystkich partycji stockowego oprogramowania i tak właśnie zrobiłem.

Focus napisał/a:

Albo ja się odzwyczaiłem pisać po polsku albo za szybko czytasz.

Przecież jak nie napisałem że stock firmware znaczy OpenWRT. Ja napisałem że ta ich reakcja i polecenie wgrania stock firmware sugeruje/znaczy że OpenWRT nie potrafi robić bridge, albo oni nie wiedzą jak to na OpenWRT zrobić (i dlatego mówią żebym wrócił do oryginalnego softu).

Nie, powrót do stock firmware oznacza powrót do oryginału, a nie do OpenWrt.
Mając już OpenWrt nie zrzucisz zawartości wszystkich partycji stockowego oprogramowania.

2,116

Focus napisał/a:

Mając już OpenWrt nie zrzucisz zawartości wszystkich partycji stockowego oprogramowania.

Nieprawda. OpenWRT można uruchomić bez instalowania go w pamięci Flash.

Jeśli odpalę OpenWRT przez TFTP, a następnie zrobię reboot, to router odpali się z oprogramowaniem oryginalnym.

Sprawdzone i przetestowane.

Dopiero poniższa komenda dokonuje zapisu do flash:

sysupgrade -n /tmp/openwrt-ipq40xx-generic-zte_mf286d-squashfs-sysupgrade.bin

Wszystko jest opisane pod adresem:

https://openwrt.org/toh/zte/mf286d

2,117 (edytowany przez Focus 2023-09-30 23:52:45)

amikot napisał/a:
Focus napisał/a:

Nieprawda. OpenWRT można uruchomić bez instalowania go w pamięci Flash.

Jeśli odpalę OpenWRT przez TFTP, a następnie zrobię reboot, to router odpali się z oprogramowaniem oryginalnym.

Sprawdzone i przetestowane.

Dopiero poniższa komenda dokonuje zapisu do flash:

Wszystko jest opisane pod adresem:

https://openwrt.org/toh/zte/mf286d

A kto Ci powiedział. że Linuxa w tym OpenWrt nie można uruchomić poza oryginalnym systemem?

Edit.
Gdybyś miał stocka to nie mógłbyś zrobić sysupgrade w sposób jaki opisałeś.
Ta komenda dotyczy OpenWrt.

Edit.
Możliwe, że jestem w błędzie i się mylę ale skoro twierdzisz, że OpenWrt można wgrać przez TFTP na oryginalnym sofcie bez instalowania, który znika po reboocie to może opisz jak to się robi?
O takim sposobie chyba jeszcze nikt nie słyszał, więc może się przydać.

2,118

Focus napisał/a:

Możliwe, że jestem w błędzie i się mylę ale skoro twierdzisz, że OpenWrt można wgrać przez TFTP na oryginalnym sofcie bez instalowania, który znika po reboocie to może opisz jak to się robi?
O takim sposobie chyba jeszcze nikt nie słyszał, więc może się przydać.

To nie jest nic nowego ani niezwykłego w większości urządzeń instalacja OpenWRT zaczyna się od uruchomienia
czegoś w rodzaju Live image (podobieństwo do instalowania Linuxa na PC).

W przypadku MF286D należy:

1. Wgrać obraz OpenWrt initramfs do katalogu serwera TFTP.
2. Podłączyć konsolę szeregową (115200,8n1) do złącza X8 na płycie routera (wymaga lutowania) .
3. Podłączyć PC z odpalonym TFTP do portu LAN routera .
4. Za pomocą stosownego oprogramowania (w zależności od systemu na PC) połączyć się z konsolą routera.
5. Włączyć router i natychmiast zatrzymać bootowanie wciskająć ESC w konsoli.
6. Po uzyskaniu promptu bootloadera u-boot należy wydać następujące komendy:

setenv serverip 192.168.1.3
setenv ipaddr 192.168.1.72
set fdt_high 0x85000000
tftp openwrt-ipq40xx-generic-zte_mf286d-initramfs-fit-zImage.itb
bootm $loadaddr

Powyższa procedura niestety nie jest uniwersalna nawet dla MF286D - w moim uboot nie ma komendy tftp.
Jest natomiast tftpboot - zamiast 2 ostatnich komend musiałem wpisać jedną:

tftpboot openwrt-ipq40xx-generic-zte_mf286d-initramfs-fit-zImage.itb

Zresztą sam obraz openwrt z initramfs też może mieć różne nazwy. Strona na sertwrze openwrt jest nieaktualna i link wskazuje na nieistniejące pliki. Trzeba wejść w katalogi o poszukać najnoszych obrazów.

Tak czy inaczej - do tej pory nic nie jest zainstalowane.
Powyższe komendy po prostu uruchomią OpenWRT z pobranego przez TFTP pliku.

Do tej pory pamięć flash routera nie została jeszcze naruszona i po restarcie odpali się oprogramowanie oryginalne.

Zgodnie z przewodnikiem OpenWRT dopiero teraz z poziomu tak uruchomionego systemu robimy:

1. Backup partycji z oprogramowaniem oryginalnym
2. No i w końcu kasujemy oryginalne partycje.

ubiattach -m 9
ubirmvol /dev/ubi0 -N ubi_rootfs
ubirmvol /dev/ubi0 -N ubi_rootfs_data

Ostatnia partycja nie zawsze występuje - u mnie jej nie było.

3. Następnie wgrywamy obraz instalacyjny do /tmp i uruchamiamy procedurę instalacyjną (no chyba że nie chcemy wgrywać to zostawiamy sobie router będący w tym momencie cegłą)

Oczywiście należy użyć nazwy pliku takiej jaka jest wgrana. Trzeba zwrócić uwagę że obraz do bootowania to nie ten sam który się później instaluje - to są 2 różne typy plików.

Teraz po zrestartowaniu odpali się OpenWRT.

2,119

amikot napisał/a:
Cezary napisał/a:

reboot

Nie wiem czemu się dziwisz, że rozważam powrót do oryginału gdy mam OpenWRT.
MF286D jest dla mnie tylko modemem - chce żeby działał stabilnie lub chociaż miał watchdoga który go zresetuje gdy trzeba.
Jako główny router używam Asusa TUF3000 v2 którego kupiłem niedawno na promocji z myślą o nadchodzącym w moją okolicę światłowodzie.  Nie potrzebuję większości funkcji OpenWRT. Chcę jedynie po prostu coś lepszego, nowszego niż to co było oryginalnie.

Co do powrotu do oryginału, to jesteś pewny że tylko 8 i 9 ? Tych partycji jest tam chyba z 21 i wszystkie mam zgrane.

Poza tym, jak już pisałem - jak już mam wgrywać oryginał to chyba fajnie było by uaktualnić oprogramowanie - przecież coś w tych uaktualnieniach jest - po coś oni robili te nowsze wersje.

Nie dziwię się, chcesz używać to używaj. To była odpowiedź na twoje pytanie jak wgrać ponownie oryginał. Tak jestem pewien że tylko te dwie.

Możesz zaktualizować modem B12 jak miałeś nordica i wgrać backup od B12 - jest u mnie na dl.eko.one.pl

2,120

Mam nadzieję, że nikogo nie zdenerwuję, że zabrałem głos. Otóż jak czytam, co są w stanie ogarnąć Wasze mózgi... szacun. Dotrwałem do 8 strony, ale niczego nie kumam. Miałem nadzieję, że ktoś zamieści jakiś toutorial z foto lub filmem gdzie się wlutować, jaki program pobrać i co i gdzie wpisać. A ten język jakim się posługujecie jest znany Wam i dla Was te rzeczy są oczywiste ale ja nawet nie wiem gdzie się wlutować i co odpalić xD
A mam chyba UARTa takiego jak trzeba bo przy okazji zagaję że mam elektroniczne obciążenie które ma jakiś tam właśnie interface, nawiasem kiedyś się zepsuł i musiałem kupić kolejny i przelutować wtyczkę. Ale to taki poboczny wątek pokazujący, że totalnie lewy nie jestem xD ale nie na tyle, żeby dorównać Wam. Chyba nie stać mnie intelektualnie na Openwrt, ale mam pytanie czy idzie jakoś sprawić żeby operator nie kminił że mam kartę SIM w routerze. Żeby myślał że znajduje się w jakimś samsungu czy innej motoroli wink
Dlaczego pytam? Bo operatorzy niekiedy podobno się czepiają jeśli ma się internet na kartę i się udostępnia internet w domu innym urządzeniom. Cóż, mieszkam w pipidówce dolnej za zakrętem 3 metry pod ziemią i jedyna opcja żeby mieć łączność ze światem to internet mobilny. Niczego nie ściągam. Oglądam YT i kontaktuję się z bliskimi. Więc nie robię operatorowi pod górkę. I od kilku miesięcy jak tak korzystam (mieszkam tu od niedawna) to nikt się nie czepiał że karta jest w tym routerze. Jednak wolałbym to uprzedzić. Da się?

2,121

Oprogramowanie możesz wgrać framworkiem pod windowsa, nie musisz urządzenia rozbierać i lutować seriala. Uruchom, wyklikaj i tyle.

Operator zwykle nie sprawdza tego, u nas w kraju to się nie zdarza żeby się tego czepiał. Będzie wiedział z czego korzystasz bo widzi imei modemu, ew może sprawdzić ttl'a (a to da się podbić). Generalnie - nie przejmij się tym udostępnianiem internetu, po prostu korystaj.

2,122

Czyli chyba masz abonament skoro takie pytanie zadajesz, bo w taryfach na kartę to robisz z kartą SIM co chcesz.

2,123

wgrać framworkiem pod windowsa, nie musisz urządzenia rozbierać i lutować seriala. Uruchom, wyklikaj i tyle.

Pewnie nie ja pierwszy i nie ostatni ale... wiesz gdzie jest opisane to jak to zrobić właśnie dla takiego gościa jak ja? Czyli kombinator, posłuszny, zrobi wedle instrukcji, ale nie przesadzałbym z posądzaniem go o wiedzę co dzieje się w kodzie? wink

Operator zwykle nie sprawdza tego, u nas w kraju to się nie zdarza żeby się tego czepiał. Będzie wiedział z czego korzystasz bo widzi imei modemu, ew może sprawdzić ttl'a (a to da się podbić). Generalnie - nie przejmij się tym udostępnianiem internetu, po prostu korystaj.

hmm, ale da się to zrobić? Nawet w celach edukacyjnych czy dla potomnych?

Czyli chyba masz abonament skoro takie pytanie zadajesz, bo w taryfach na kartę to robisz z kartą SIM co chcesz.

No właśnie trafił mi się taki zapis w ofercie na kartę.

PS Dziękuję za zainteresowanie moim zagadnieniem i dzięki za nie zbesztanie mnie. Zdaję sobie sprawę, że zaniżam poziom, a jednak okazaliście mi szacunek. Respekt!

2,124

Gdzieś tam w pierwszych postach o tym było. Musisz posziukać. A sam link do frameworka masz w pierwszym poście tego wątku na samym końcu.

2,125

Tu masz gotowy framework z openwrt https://mega.nz/folder/NmdGzCSL#SidoZEe7xKBn96pGOMqx5Q
Ale przeczytaj najpierw początek tego wątku.
Zasada: najpierw czytaj, potem pytaj jak czegoś nie wiesz, a na końcu rób, a nie w odwrotnej kolejności.