Temat: 1043nd v1 zmiana z gargoyle na luci lub powrót do ori firmware
Witam, zakupiłem w cenie złomu taki wiekowy sprzęcik w celu poprawy internetu w garażu (przerabiam po kosztach zabytkową sieć g/fast eth na n/gigabit). Generalnie będzie to pracować tylko jako switch + ap, bez routingu.
Wrzuciłem mu na testy Gargoyle od was (1.13.0.2) i w sumie to tak średnio chodzi, gui się wiesza, router łapie zwiechy - trzeba robić restart prądowy. Przy próbie wrzucenia oryginalnego softu zwiecha gui, przez stp również po wrzuceniu pliku router przestaje pingować lub nie odpowiada gui/ssh. Podejrzewam, że problemem jest mała ilość pamięci? Docelowo chciałbym przejść na LuCI bo już się przyzwyczaiłem (mam na głównym routerze), ale gdy już udało mi się wrzucić firmware przez gui, to po reboocie zgłasza się z powrotem gargoyle.
Chciałbym też połączyć WAN z LANem (mam już podłączone 4 kabelki a dojdzie jeszcze jeden) - ta opcja aktualnie nie działa u mnie w gargoyle, jest z tym jakiś problem w tym modelu?
I jeszcze pytanko czym różni się ath71 i ath79 (korzystałem z tego drugiego)?
Pzdr.
PS. Mam jeszcze postawiony w innym miejscu AP na jakimś starym gargoyle 1.6.2.2 (tp link 841n), chodzi "spoko", jestem zadowolony.