1 (edytowany przez maccabra 2023-09-24 02:15:59)

Temat: 1043nd v1 zmiana z gargoyle na luci lub powrót do ori firmware

Witam, zakupiłem w cenie złomu taki wiekowy sprzęcik w celu poprawy internetu w garażu (przerabiam po kosztach zabytkową sieć g/fast eth na n/gigabit). Generalnie będzie to pracować tylko jako switch + ap, bez routingu.
Wrzuciłem mu na testy Gargoyle od was (1.13.0.2) i w sumie to tak średnio chodzi, gui się wiesza, router łapie zwiechy - trzeba robić restart prądowy. Przy próbie wrzucenia oryginalnego softu zwiecha gui, przez stp również po wrzuceniu pliku router przestaje pingować lub nie odpowiada gui/ssh. Podejrzewam, że problemem jest mała ilość pamięci? Docelowo chciałbym przejść na LuCI bo już się przyzwyczaiłem (mam na głównym routerze), ale gdy już udało mi się wrzucić firmware przez gui, to po reboocie zgłasza się z powrotem gargoyle.
Chciałbym też połączyć WAN z LANem (mam już podłączone 4 kabelki a dojdzie jeszcze jeden) - ta opcja aktualnie nie działa u mnie w gargoyle, jest z tym jakiś problem w tym modelu?
I jeszcze pytanko czym różni się ath71 i ath79 (korzystałem z tego drugiego)?
Pzdr.

PS. Mam jeszcze postawiony w innym miejscu AP na jakimś starym gargoyle 1.6.2.2 (tp link 841n), chodzi "spoko", jestem zadowolony.

2

Odp: 1043nd v1 zmiana z gargoyle na luci lub powrót do ori firmware

ar71xx vs ath79. Pierwszy ma definicję urządzeń w postaci kawałka kodu w C, drugi korzysta z DTS - uniwersalnego sposobu opisującego urządzenie w kernelu linuksowym. Stosuj ath79.

Tak, ma mało ramu i większość rzeczy się wiesza. Zrób aktualizację z konsoli, bez zachowania zmian, wcześniej wyłączając wszystko co sieć da - uhttpd, sambę, nfs, dnsmasq wifi.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Cezary napisał/a:

Zrób aktualizację z konsoli, bez zachowania zmian, wcześniej wyłączając wszystko co sieć da - uhttpd, sambę, nfs, dnsmasq wifi.

Tylko jak, skoro po wrzuceniu pliku .bin zacina?

4

Najpierw wyłącz wszystko żeby zwolnić trochę ramu, potem dopiero wrzuć plik. Przez scp, nie musisz tego robić z gui.

5

Okej, z trudem się udało. Sprawdziłem openwrt z luci v19 i też jest tragedia: ponad 90% ram usage przy ustawieniach domyślnych. Aktualnie wrzuciłem gargoyle v1.6 i myslę, że więcej nie ma co szaleć, za słaby sprzęt. Dzięki za pomoc.

6

Jeżeli będziesz go używać jako AP to tam gui do niczego ci nie jest potrzebne. Może czysty obraz openwrt wrzucić.

7

Tak wiem, ale przyda się na szybko coś sprawdzić czy zmienić kanał albo coś. Nie jestem aż tak obcykany w konsoli.

8

Dla oszczędności ramu możesz też wyłączyć uhttpd i tym samym luci. Jak będziesz potrzebował to możesz włączyć w każdej chwili. Ale to już jak chcesz.

9 (edytowany przez maccabra 2023-09-24 14:53:06)

Racja, to wyjdzie jeszcze w praniu.

Jeszcze takie szybkie pytanko bez zakładania nowego tematu, bo zakupiłem też R6220 i chce zrobić mały upgrade routera z mojego asusa ac51u. Co będzie szybsze/stabilniejsze/lżejsze dla niego? Openwrt (luci) v22 czy v23 ?

10

On ma tyle zasobów że dowolny z nich. 23 ma bardziej rozwinięte sterowniki od wifi.

11 (edytowany przez maccabra 2023-09-24 23:07:58)

Okej, r6220 ogarnięty. Powiedz mi jeszcze czemu wywala całego switcha w tym tp linku gdy zrobię bridge wan+lan? Ten model tak ma (gdzieś coś parę dni temu czytałem na forum, ale nie mogę już tego znaleźć) czy problem tylko u mnie? Dzisiaj miałem taką sytuację, że zacięło switch i rwało pingi. Wyłączyłem ten mostek i od razu ruszyło, bez strat. Fajnie by było żeby to ogarnąć, bo tak musiałbym postawić obok dodatkowy switch, bo tak jak pisałem w tym garażu mam 4 lany i dojdzie jeszcze jeden w najbliższym czasie.
Generalnie to jak będę miał chwilę, w ramach zabawy chyba przelutuje mu ram na 64mb.

12

Nie, to problem u ciebie. Nigdy nie było zadnego problemu ze switchem w tym modelu.