76

Odp: Zmiana softu ZTE MF286D przez framework

boczkizz napisał/a:

Zainstalowałem Nordic to nordic wersja B11 , ale niestety dziala wyłączenie diod led... jak to teraz ogarnac ? wgrac inny soft ?

Tzn źle że działa wyłączenie diod led?

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

77

Cezary napisał/a:
boczkizz napisał/a:

Zainstalowałem Nordic to nordic wersja B11 , ale niestety dziala wyłączenie diod led... jak to teraz ogarnac ? wgrac inny soft ?

Tzn źle że działa wyłączenie diod led?

Nie działa miało być... Router nie reaguje na zapisane zmiany w ustawieniach.

78

Których? Bo nie wszystkie da sie wyłączyć, np. te od sygnały są sterowane przez modem. adb musisz użyć, dostać się do modemu i przez niego się bawić z diodami.

79

Cezary napisał/a:

Których? Bo nie wszystkie da sie wyłączyć, np. te od sygnały są sterowane przez modem. adb musisz użyć, dostać się do modemu i przez niego się bawić z diodami.

W sensie nie działa ten tryb nocny

80

boczkizz napisał/a:
Cezary napisał/a:

W oryginalnym sofcie? Nie ma znaczenia, i tak chcesz openwrt wgrać, prawda?

81

boczkizz napisał/a:
Cezary napisał/a:

Bo modem tego nie zapamiętuje. Z tego co udało mi się wygrzebać, to na stocku router każdorazowo przy odpaleniu konfiguruje to przez ADB. I na OpenWrt musiałbyś sobie to analogicznie zautomatyzować.

82

Witajcie, z problemami ale udało mi się zaktualizować modem do nordic B12 (wgrałem frameworkiem openwrt), da się wrócić teraz wrzucić na to bez rozkręcania soft routera nordic b12? Bo jednak openwrt to nie moja bajka. Nie mam pojęcia jak wrzucić przez openwrt partycje mtd8 i mtd9

83

mtd write /tmp/mtd8 /dev/mtd8
mtd write /tmp/mtd9 /dev/mtd9
reboot

pliki oczywiście musisz mieć wcześniej w /tmp, robisz to przez ssh (patrz faq na górze tej strony).

84

Cezary napisał/a:

mtd write /tmp/mtd8 /dev/mtd8
mtd write /tmp/mtd9 /dev/mtd9
reboot

pliki oczywiście musisz mieć wcześniej w /tmp, robisz to przez ssh (patrz faq na górze tej strony).

Dzięki wielkie, poszło od buta smile

Tak więc systematyzując, miałem Nordica B05, za pomocą frameworka (nordic to nordic + openwrt) wrzuciłem openwrt, później zaktualizowałem go do najnowszej wersji z zasobów tefgo forum (pewnie niepotrzebnie) zainstalowałem narzędzia z tego tematu https://eko.one.pl/forum/viewtopic.php?id=21847 (ściągawka jak uzdatnić modem na obrazie generic openwrt z wbudowanym luci) + doinstalowałem picocom, adb-enablemodem i openssh-sftp-server do szybkiego wrzucania plików.

Zaktualizowałem modem według tego https://eko.one.pl/forum/viewtopic.php? … 99#p285899 , nie wiem czemu, ale czasem wyskakiwały mi ERRORy ale wtedy powtarzałem komendę i było ok, każdą wersję musiałem wgrywać 2 razy bo po sprawdzeniu ATI po pierwszej aktualizacji pokazywało mi starą wersję modemu. Po skończeniu aktualizacji modemu, pobrałem B12 ori i wrzuciłem komendami podanymi przez Cezarego smile

Jeszcze bym zapomniał, nie wiem czemu ale modem pokazywało mi na ttyUSB1 i ttyUSB2 ale leciałem na ttyUSB1, na ttyUSB2 miałem kupę problemów.

85 (edytowany przez Flamingo7 2023-09-28 21:34:56)

Skubi napisał/a:

Jakie jest domyślne hasło po Play to Nordic?

Edit ok doczytałem, że trzeba po serialu.. wgrywam prosto openwrt w takim razie

Czy można jakoś ogarnąć hasło do panelu do Nordica bez rozkręcania?

86

Flamingo7 napisał/a:
Skubi napisał/a:

Jakie jest domyślne hasło po Play to Nordic?

Edit ok doczytałem, że trzeba po serialu.. wgrywam prosto openwrt w takim razie

Czy można jakoś ogarnąć hasło do panelu do Nordica bez rozkręcania?

Co chwilę zmieniasz treść komentarza, więc zacytuję, bo znowu zmienisz treść i nie będzie wiadomo o co chodzi.

Temat dotyczy zmiany softu z oryginalnego na OpenWrt poprzez framework i tam nie trzeba żadnego hasła i nie trzeba rozkręcać routera.

87 (edytowany przez Flamingo7 2023-09-29 00:44:07)

Wybacz za zamieszanie.

Focus napisał/a:

Temat dotyczy zmiany softu z oryginalnego na OpenWrt poprzez framework i tam nie trzeba żadnego hasła i nie trzeba rozkręcać routera.

Chodziło mi o oryginalny soft nie OpenWrt.

Generalnie to chciałem mieć zaktualizowany modem do B12 - i żeby nie kombinować - oryginalny soft by mi wystarczył. Zrobiłem więc podmiankę przez framework Play to Nordic. Ale czytając poprzednie wpisy widzę że jest problem:
1. Z hasłem do panelu (trzeba rozkręcać i podpinać programator do seriala)
2. Aktualizacje OTA się nie pobierają
To zastanawiam się czy nie przejść na OpenWrt.

Z innych opcji to wiem że są jeszcze inne oryginalne fw: Elisa, Tim, Maxis które z hasłem rozwiązały by problem ale nie wiem jak by było z aktualizacjami i czy te softy różnią się jakoś bardzo od Nordica in minus.

88 (edytowany przez MiG25 2023-09-29 06:06:31)

Aktualizacjami to bym się martwił, jak rzeczywiście jakaś by wyszła. Raczej załóż, że dla Nordic ta B12 jest finalna, chcesz ja mieć,  musisz najpierw (najszybciej w openwrt) zaktualizować modem z B02 do B12 , a jak już to będzie, to wgrywasz partycje mtd8 i mtd9 z B12 I masz pelne B12.
No i na koniec musisz jeszcze wydobyć hasło do web , I to już serialem...

89

Witam wszystkich. Ostatnio wgrałem openwrt (OpenWrt 22.03-SNAPSHOT) miałem nie lada problem żeby uruchomić modem żeby internet szedł z karty sim, ale jakoś się udało , do końca sam nie wiem jak to zrobiłem ale jest. I teraz mam takie pytanie jak zaktualizować modem do b12 i jak sprawdzić jaki jest teraz. Zaznaczę od razu że nie mam żadnego seriala wszystko robiłem po kablu lan. Gdzieś na forum wyczytałem żeby wgrać te pliki pojedynczo do routera i zainstalować po kolei (od najniższej do najwyższej wersji) , tylko nie wyjaśnili dokładnie jak to zrobić nie wiem jak przesłać te pliki do routera.
Może ktoś ma dokładny opis jak to zrobić krok po kroku lub jakiś filmik.

90

No jak nie, masz opisane i to po naszemu: https://eko.one.pl/forum/viewtopic.php? … 99#p285899

91

Cezary napisał/a:

No jak nie, masz opisane i to po naszemu: https://eko.one.pl/forum/viewtopic.php? … 99#p285899

No właśnie to kiedyś czytałem i nie moge zrozumieć jak przenieść te pliki "Skopiuj dwa pliki o nazwach „delta.package” i „delta.signature” do folderu /tmp routera OpenWRT (powinieneś mieć również zainstalowany pakiet ADB -> adb-enablemodem)

SSH do routera, a następnie skopiuj te dwa pliki do folderu /cache modemu za pomocą:

root@openwrt:~# adb push /tmp/delta.package /cache/
root@openwrt:~# adb push /tmp/delta.signature /cache/"

Jak przenieść je z komputera do routera?

92

Jak używasz windowsa to np. programem winscp. Masz to w faq na górze tej strony. Przeczytaj.

93

mico1982 napisał/a:
Cezary napisał/a:

No właśnie to kiedyś czytałem i nie moge zrozumieć jak przenieść te pliki "Skopiuj dwa pliki o nazwach „delta.package” i „delta.signature” do folderu /tmp routera OpenWRT (powinieneś mieć również zainstalowany pakiet ADB -> adb-enablemodem)

SSH do routera, a następnie skopiuj te dwa pliki do folderu /cache modemu za pomocą:

root@openwrt:~# adb push /tmp/delta.package /cache/
root@openwrt:~# adb push /tmp/delta.signature /cache/"

Jak przenieść je z komputera do routera?

WinSCP i PuTTy potrzebujesz lub coś podobnego co działa tak samo.

94 (edytowany przez mico1982 2023-09-29 20:55:14)

Mam PuTTy, ale gdzie te pliki powinny się znajdować na komputerze żeby m mógł je wybrać do wysyłki?
Nie wiem czy też mam wszystko dobrze ustawione bo jak wysyłam tą komendę np "root@openwrt:~# iperf3 -c speedtest.serverius.net -p 5002 -R --get-server-output" to dostaje taką odpowiedź "-ash: root@openwrt:~#: not found"
chyba że źle coś robię.

Tego też nie moge zrobić "root@openwrt:~# picocom -b 115200 /dev/ttyUSB2 " nie wiem na którym porcie jest modem sprawdzałem po kolei 1,2,3 ale nic mi nie pokazywało.

95

Gdziekolwiek. Ty wiesz gdzie pliki masz w komputerze.

Źle robisz. Niepotrzebnie wpisujesz root@openwrt:~# . To znak zachęty konsoli.

96 (edytowany przez Focus 2023-09-29 20:55:14)

mico1982 napisał/a:

Mam PuTTy, ale gdzie te pliki powinny się znajdować na komputerze żeby m mógł je wybrać do wysyłki?
Nie wiem czy też mam wszystko dobrze ustawione bo jak wysyłam tą komendę np "root@openwrt:~# iperf3 -c speedtest.serverius.net -p 5002 -R --get-server-output" to dostaje taką odpowiedź "-ash: root@openwrt:~#: not found"
chyba że źle coś robię

PuTTy to nie to samo co WinSCP.
Masz tylko jedno narzędzie, potrzebujesz jeszcze drugiego.

97

Cezary napisał/a:

Gdziekolwiek. Ty wiesz gdzie pliki masz w komputerze.

Źle robisz. Niepotrzebnie wpisujesz root@openwrt:~# . To znak zachęty konsoli.

PuTTy jak się loguje do routera to sam mi to wstawia "root@openwrt:~#" i od tego się zaczynają komendy

98

Tak, ale nie wpisujesz ponownie root@openwrt:~#. A ty to zrobiłeś.

99

Cezary napisał/a:

Tak, ale nie wpisujesz ponownie root@openwrt:~#. A ty to zrobiłeś.

Nie nie wpisuje już tego tylko sapo to "perf3 -c speedtest.serverius.net -p 5002 -R --get-server-output" i mi wyskakuje -ash: perf3: not found.

Udało mi się już wysłać te pliki do routera tym programem "WinSCP" i wykonać te komendy "root@openwrt:~# adb push /tmp/delta.package /cache/
root@openwrt:~# adb push /tmp/delta.signature /cache/" teraz nie wiem co dalej.
Jak to zrobić "Następnie otwórz ponownie sesję z picocom do /dev/ttyUSB2 i użyj poniższych poleceń:" jakim programem to otworzyć "picocom" i jak sprawdzić na jakim porcie jest modem? Bo ta komenda mi też nie działa "picocom -b 115200 /dev/ttyUSB2" robie to w Putty.

100

Bo nie zainstalowałeś programu iperf3 - domyślnie nie ma tego i musisz sobie zainstalować.

picocom to program. Też go musisz zainstalować bo domyślnie nie ma go w obrazie. I później

picocom -b 115200 /dev/ttyUSB1