Temat: klient Wireguard VPN na routerze - nie ma połączenia RX
klient Wireguard VPN na routerze B (z OpenWrt) nie pobiera danych RX (tx działa), mimo że działa na innym urządzeniu - a na routerze B działa interfejsy innych klientów Wireguard-a.
1. internet jest dostarczany na router A (tp-link) - IP: 192.168.0.1 (włączonym DHCP)
2. mam ustawiony serwer VPN Wireguard na Raspberry pi 4, podłączonym przez LAN do routera A o ip: 192.168.0.101
3. mam router B (z systemem OpenWrt) o własnej podsieci 192.168.2.1 (włączonym DHCP), podłączonym przez LAN do routera A pod ip: 192.168.0.104
Konfiguracja na routerze A (tp-link IP: 192.168.0.1):
1. Otworzyłem port 51820 pod adres ip serwera VPN na na Raspberry pi 4 (192.168.0.101)
2. nie wiem czy potrzebnie, ale utworzyłem static rout pod router B z Destination IP: 192.168.2.0 oraz Gateway 192.168.0.104
Konfiguracja na routerze B (OpenWrt 192.168.2.1):
1. Podłączyłem klienta Wireguard i nie ma internetu
2. Reguły Firewall-e pod VPN zrobione tak jak WAN albo jakbym konfigurował innego operatora VPN - np. Surfshark czy NordVpn - u nich to działa.
3. Nie otwierałem żadnych portów ani nie robiłem static route bo jest klientem VPN
Teraz klinet VPN z serwera Raspberry działa mi na komputerze lub telefonie ale nie na routerze B- brak pobierania danych RX .
- Identyczna konfiguracja na routerze B zapór ogniowych i innych umożliwia np. działanie interfejsu NordVpn lub Surfsark, a nie mojego z Raspberry.
Skoro wszędzie i wszystko inne działa, to może ma na to wpływ fakt, że wszytskie dane przechodzą na tym samym łączu internet. Może jakiś endpoint w PEER klienta Wireguarda trzeba zmienić.
Nie mam pojęcia jak za tego wybrnąć.