Odp: ZBT Z8102AX-M2-S (Z8102AX V01) - wsparcie OpenWrt
Możesz wstawić zdjęcia środka tego sprzętu ?
Jutro zrobie zdjecie i wrzuce.
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
eko.one.pl → Sprzęt / Hardware → ZBT Z8102AX-M2-S (Z8102AX V01) - wsparcie OpenWrt
Strony Poprzednia 1 2 3 4 5 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Jutro zrobie zdjecie i wrzuce.
Wracając do dts-a wydaje mi się że w samym pliku już nie ma co "dodawać" i cała filozofia zostaje w opisaniu interfejsów/przypisaniu adresu/-ów mac za pomocą /etc/board.d/02_network.
Z drugiej strony patrząc na skrypty konfiguracyjne zawarte w przykładowym 02_network, mają po jedną/dwie linijki.. przez co mam wrażenie, że skrypt od Dairyman robi wszystko/więcej ponieważ brakuje czegoś w pliku dts/dtsi.
Także ja tu odpadam i zostaję z tym co jest.
Ideologia jest taka żeby w skryptach było jak najmniej. W 99% przypadków takie rzeczy jak właśnie adres mac, dane kalibracyjne radia da się przypisać bezpośrednio w dtsie i nie ma potrzeby dokładania do tego jeszcze skryptów.
Ideologia jest taka żeby w skryptach było jak najmniej. W 99% przypadków takie rzeczy jak właśnie adres mac, dane kalibracyjne radia da się przypisać bezpośrednio w dtsie i nie ma potrzeby dokładania do tego jeszcze skryptów.
Czyli dobrze mi się wydawało. Niestety konfiguracje mac w dts to już nie na moją wiedzę.
Miałem zostawić temat, ale znów pogrzebałem w plikach od ZBT i na ten moment działają (zwracają poprawne adresy)
mediatek_setup_macs()
{
zbt,z8102ax)
lan_mac=$(mtd_get_mac_binary "Factory" "0x2A")
wan_mac=$(macaddr_add "$lan_mac" 1)
label_mac=$wan_mac
;;
lub
zbt,z8102ax)
wan_mac=$(mtd_get_mac_binary "Factory" "0x24")
label_mac=$wan_mac
;;
}mam natomiast dylemat w konfiguracji interfejsów, jak je poprawnie (najlepiej) zdefiniować.
mediatek_setup_interfaces()
{
zbt,z8102ax)
ucidef_set_interfaces_lan_wan "lan1 lan2 lan3 lan4" eth1
;;
lub
zbt,z8102ax)
ucidef_set_interfaces_lan_wan "eth0" "eth1"
ucidef_add_switch "switch0" \
"0:lan" "1:lan" "2:lan" "3:lan" "4:wan" "6u@eth0" "5u@eth1"
;;
}To pierwsze - to możesz zrobić w dts.
To drugie - pierwsze poprawne, drugie nie. Obecnie nie ma swconfig w mediteku, DSA jest, więc ta pierwsza jest poprawna, druga nie.
Jak masz zdefiniowne w DTSie? eth1 czy może 'wan"? Jeżeli nie nazwałeś tego w dts to zrób wan jeżeli taki jest napis na obudowie, niech to spójne będzie.
To pierwsze - to możesz zrobić w dts.
To drugie - pierwsze poprawne, drugie nie. Obecnie nie ma swconfig w mediteku, DSA jest, więc ta pierwsza jest poprawna, druga nie.
OK, dzięki Cezary
, teraz znów muszę poszukać, aby tego dts-a zmodyfikować.
Z drugiej strony jakbym tak zostawił to byłoby OK, czy mimo wszystko zaleca się definiowanie adresów mac za pomocą dts?
Jak masz zdefiniowne w DTSie? eth1 czy może 'wan"? Jeżeli nie nazwałeś tego w dts to zrób wan jeżeli taki jest napis na obudowie, niech to spójne będzie.
O ile dobrze patrzę to nie ma nic w dts, nie jest to opisane eth1/wan.
Dla mediateka widzę że jak wan nie jest na switchu tylko oddzielnym portem to zostawiają to jako "eth1". Więc jednak zostaw tak jak jest.
Dla mediateka widzę że jak wan nie jest na switchu tylko oddzielnym portem to zostawiają to jako "eth1". Więc jednak zostaw tak jak jest.
OK, i gitez dla mnie nawet lepiej.
Za wcześnie się cieszyłem. Dodałem wpisy do /target/linux/mediatek/filogic/base-files/etc/board.d/02_network, a mimo to po wgraniu systemu eth1 ma całkiem inny adres mac.
Wcześniej testowałem skrypty z konsoli i zwracały poprawne dane
. /lib/functions/system.sh
wan_mac=$(macaddr_add "$lan_mac" 1)
echo $lan_mac
echo $wan_mac
wan_mac=$(mtd_get_mac_binary "Factory" "0x24")
echo $lan_mac
echo $wan_mac
oldMAC=$(mtd_get_mac_binary "Factory" "0x2A")
mac=$(echo $oldMAC | tr -d ':')
macadd=$(( 0x$mac + 1 ))
macnew=$(printf "%012x" $macadd | sed 's/../&:/g;s/:$//')
echo $macnewTeraz nie wiem, czy ja błędnie te wpisy dodałem, czy coś innego się dzieje.
Tak w ogóle to jaki tam modem siedzi? Czy kupiłeś bez, a wkładasz swój?
Ja akurat kupilem za 324 zl wersje bez modemu. Ale na aukcji bylo wiele kombinacji od pojedynczych RM520N-GL/RM500Q-AE/RM502Q-AE.po opcjez parą tych modemow.
Zamowilem adapter to jak się uda do drugiego portu M.2 zamontuje dysk SSD mSATA.
O ile w tym złączu są dodatkowo sygnały SATA a nie tylko USB. Nie wiem, specyfikację trzeba by znaleźć, a strona ZBT wcale tego nie ułatwia.
Dlatego napisalem "jak się uda", jeżeli nie będzie szans na mSATA będę probowal zagospodarowac pozostale m.2 jako port usb.
Znow posiedzialem nad tematem i już skrypty ustawiaja poprawny mac dla eth1, zmienilem też definicje z eth1 na wan, aby byla zgodna z opisem portow na urzadzeniu. Na tygodniu sprawdze czy po tych zmianach port wan dziala poprawnie.
Dopiero dziś udało mi się coś pogrzebać i port wan działa normalnie w konfiguracji
ucidef_set_interfaces_lan_wan "lan1 lan2 lan3 lan4" eth1Inna sprawa, że w takim układzie dla LuCI, zakładka Port status/Status portów nie wygląda "poprawnie". Ustawia port eth1 na sam początek przed portami LAN, gdzie fizycznie port WAN jest na końcu.
No weź, skąd ma luci wiedzieć po której stronie routera jest wan
Ustawia chyba alfabetycznie, więc dlatego tak wygląda.
No weź, skąd ma luci wiedzieć po której stronie routera jest wan
Ustawia chyba alfabetycznie, więc dlatego tak wygląda.
Wiem, że ustawia kolejność alfabetycznie
tylko napisałem jak wygląda sprawa. Ogólnie jestem pozytywnie zaskoczony sprzętem, jak ktoś ma swój modem to ten router jest ciekawą opcją.
@IceG ,wyślesz PR do openwrt ?
@IceG ,wyślesz PR do openwrt ?
Moje pliki mogę udostępnić nie ma problemu, ale nie zrobię zgłoszenia, bo to nie ja dorabiałem wsparcie. Trzeba by zapytać autora.
Inna sprawa, że Dairyman wiele rzeczy zrobił po swojemu co wyszło też w tym wątku i to wymagałoby dostosowania/przerobienia.
Ja wprowadziłem swoje poprawki, ale też zrobiłem to jak potrafiłem i zapewne do mojej twórczości można się również przyczepić, więc zabawa przednia dla zgłaszającego.
@MiG25 jak masz czas, chęci i wiedzę to możesz próbować z PR. Ja napiszę na forum ROOTer do Dairyman-a że chcielibyśmy oficjalnie dodać ten router do OpenWrt.
Nie no ,nawet nie mam tego routera , ale zastanawiam się , czy ZBT Z8103AX-D to nie wykastrowany Z8102AX. Na razie na aliexpresie go nie ma , ale może się pojawi.
Nie no ,nawet nie mam tego routera , ale zastanawiam się , czy ZBT Z8103AX-D to nie wykastrowany Z8102AX. Na razie na aliexpresie go nie ma , ale może się pojawi.
https://github.com/openwrt/openwrt/pull/13923 ktoś wrzucił PR na niego.
A tu jak to produkują: https://www.youtube.com/watch?v=OVtb3yogvZA
Nie wiem czy tak jest naprawdę czy tylko na potrzeby filmu - kobieta dokręca palcami te nakrętki na złączach antenowych.
Hi, IceG
I already flash the firmware
i just notice my internet is not working
I try to add MBIM or QMI cellular also still not working
My modem is ZBT 8102 ax m2 - t
Metal case
5G module RM520N-gl
Strony Poprzednia 1 2 3 4 5 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
eko.one.pl → Sprzęt / Hardware → ZBT Z8102AX-M2-S (Z8102AX V01) - wsparcie OpenWrt
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc