Temat: VPN

Hey,
Mam taką zagwozdkę. Mam dwa rutery - jeden z publicznym adresem IP na którym mam uruchomiony serwer OpenVPN pod który mogę się podłączyć, oraz drugi ZTE286D z modemem GSM (który będzie w odległej lokalizacji)  z zaintalowanym najnowszym OPENWrt, który służy jako klient VPN.

Połaczenie się zestawia i klient widzi wszystkie hosty w mojej sieci domowej, ale chciałbym jeszcze dołożyć możliwość przeglądania zasobów znajdujących się od strony klienta VPN.

Czyli od strony klienta mam:
sieć LAN w ktorej podłaczone są po WIFI  różne czujniki i kamery w podsieci 192.168.80.0
Modem który zestawia połączenie z internetem
klienta OpenVPN który zestawia połaczenie z moim serwerem domowym z podsieci 10.8.0.0

I teraz chciałbym aby po podłaczeniu  takiego klienta na moim serwerze OpenVPN, mieć możliwość przeglądania zasobów znajdujących się po jego stronie LAN. Mam nadzieję że wyjaśniłem o co mi chodzi i ktoś miał podobne rozterki smile.

2

Odp: VPN

Poradnika nie sprawdziłeś, stąd te twoje rozterki. https://eko.one.pl/?p=openwrt-openvpntu … lanklienta

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Ja mam lekko inną zagwostke, jak uruchomić / zmusić adblocka do działania poprzez vpn. DNS ustawiłem już na 192.168.1.1 (adres routera) a  o tak nie działa. Na WiFi pięknie blokuję a po vpn wszystkie możliwe reklamy atakują.

4

Klient dostaje inny adres DNS niż ten na którym jest ustawiony adblock. Ustaw klientom odpowiedni adres DNS.

5

By mieć pewność jaki to DNS to jak sprawdzić?

6

ipconfig /all w windowsie

7

Sprawdziłem i wychodzi ze dns to adres routera. W ustawieniach Wireguarda podałem "własny dns" czyli adres routera i dalej to nie działa.

8

A jak sprawdzasz że adblock nie działa? Wywołaj z klienta coś co wiesz że w ablocku jest zablokowane i tak sprawdzisz.

Adblok blokuj domeny, więc albo ci w ogóle adblok nie działa albo nie używasz dnsmasq który ma tego adblocka. No innej możliwości nie ma.

9

Na WiFi na joemonster 0 reklam a na VPN i sieci kom. same reklamy tak sprawdzam.

Co do strony podanej przez Salcesona to jakieś pierdoly mi wychodzą. Niby na WiFi DNS to mój adres DNS od ISP a na danych komórkowych już DNS googlowski (testuje na telefonie).

10

Niektóre telefony/androidy mają na stałe wbite dnsy googlowe. Zobacz w parametrach połączenia wifi jakie używa dnsy, a jeżeli telefon jest na tyle prymitywny że tego nie pokazuje to znajdź sobie w sklepie googlowym jakiś soft który pokazuje parametry połączenia (np. pingtools pakazuje, tak swoją drogą to fajny zestaw narzędzi jest).

11 (edytowany przez kwysocki8908 2023-09-16 21:37:14)

Sprawdziłem i na WiFi dns to 192.168.1.1  i reklamy są blokowane. Po podłączeniu VPN DNS pokazuje jako "nie podano". Więc wychodzi że coś może być źle skonfigurowane.

Problem rozwiązany.. Wstyd się przyznać ale zmieniałem konfigurację jedynie na routerze a nie w telefonie tzn peerach. Wystarczyło dodać serwer dns w aplikacji Wireguard /Wgtunel i wszystko działa. Na przyszłość, jeśli ktoś ma VPNa to musi aktualizować to co zmienia.

12

to nie wstyd się przyznać a po prostu uczciwość smile, która staje się rzadką cechą.
dzięki temu inni będą wiedzieć co robić, oraz zwolnisz zasoby czasowe osób, które chciałyby Tobie pomóc dalej szukając możliwych bugów czy konfliktów.

Xiaomi AX3000T @ Netgear R6220
* DVBT2 - T230C *

13

Znalazłem kolejny problem. Chcę dodać listę z letyshops do "białej listy" wklejam adres https://letyshops.com/adblock txt i niestety to nie działa. Jakieś pomysły jak to ogarnąć?

14

Bo to zła lista jest, nie w tym formacje jak trzeba. Adblock oczekuje po prostu listy domen i je masz wklepać do dozwolonych a nie rzeczy typu" @@||ucl.mixmarket.biz^$document". To co pokazałeś to to jest przeglądarkowego ublocka/adblocka.

15

Tak właśnie myślałem. Czyli albo wyłączę adblocka albo nie będę korzystać z Letyshops, bo linki generowane przez LS zawsze są inne stąd nie ma możliwości dodania ich do listy.