1 (edytowany przez client22 2023-09-13 07:03:20)

Temat: Modem nie loguje się do sieci

Korzystam z 3ginfo + wtyczki LuCi z modemem Huawei E173
Używam tego zestawu jako bramki sms do odbierania sms-ów weryfikacyjnych.

Wzkaźnik mocy sygnału pokazuje, że modem jest w zasięgu operatora ale jednocześnie od kilkunastu dni nie loguje się do sieci - LAC + CID jak widać są puste.

Nie działa też wysyłanie kodów USSD z poziomu ModemManager-a.

root@Xiaomi_Mi_WiFi_Mini:~# mmcli -m GSM6 -e
successfully enabled the modem
root@Xiaomi_Mi_WiFi_Mini:~# mmcli -m GSM6 --3gpp-ussd-initiate="*124*#"
error: couldn't initiate USSD session: 'GDBus.Error:org.freedesktop.ModemManager1.Error.Core.Aborted: USSD terminated by network'
root@Xiaomi_Mi_WiFi_Mini:~# mmcli -m GSM6 --3gpp-scan --timeout=300
  ---------------------
  3GPP scan | networks: 26001 - Plus (gsm, forbidden)
            |           26001 - Plus (umts, forbidden)
root@Xiaomi_Mi_WiFi_Mini:~# 

Ostatni spam smsowy w folderze mam z początku sierpnia.

Ważność konta na połączenia przychodzące nie powinna byc problemem z tego co pokazuje konto abonenta (sieć orange).

Mam w sumie 6 modemów wpięte w aktywny hub usb i na każdym to samo. Kiedyś zdarzały się podobne sytuacje, że nie zawsze działało ale w tej chwili wygląda jakby padło na dobre.

PunBB bbcode test

2 (edytowany przez Cezary 2023-09-13 07:49:55)

Odp: Modem nie loguje się do sieci

3G wyłączają w polsce cyklicznie (zwłaszcza jak używasz TMobile lub Orange). Kup sobie modem LTE.

EDIT: albo wymuś 2G i zobacz co będzie.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Zgadza się ale z tego co sprawdzałem w mojej lokalizacji wyłączenie BTS-ów 3G ma nastąpić dopiero za miesiąc. Poza tym zakładając, że nie ma 3G (mimo, że wskaźnik 3ginfo pokazuje, że jest) to modem powinien chyba przełączyć się na zwykły GSM.

4

Tak, powinien się przełączyć. Tylko że zrobiłeś skan, pokazał tylko plusa i to jako sieć zabronioną. Wiec może Orange się u Ciebie już zwinął i nawet 2G nie świadczy? Albo coś z BTSem robią.

5 (edytowany przez client22 2023-09-14 21:22:12)

Co pokazuje 3ginfo? To jest moc syngału macierzystej sieci czy innych?

W tej chwili pierwszy modem, który mam opisany jako "GSM1" jest zalogowany do sieci, inne nie jakby nie chcą się zalogować do bts tzn. 3ginfo pokazuje, że zasięg jest na poziomie ponad 52% ale LAC i CID są puste czyli modem nie jest zalogowany.

W przypadku tego, pierwszego który jest zalogowany jest to natomiast 19% czyli wygląda na to jakby był zalogowany do innego bts. (mam dwa w zasiegu).

Co ciekawe:
1. Wszystkie modemy mam w tej samej wersji hardware "e173 s-1"
2. Wszystkie mają wgrany tą samą wersję softu 21.017.09.00.00
3. Wszystkie znajdują się w tym samym miejscu wpiete w aktywny hub z zasilaniem 3A.
4. Wszystkie Orange
5. Na każdym wymusiłem korzystanie z tylko z trybu 2G czyli GSM.

Jak robię skanowanie to nie liczac pierwszego modemu, który działa wykrywa mi tylko Plusa. W sumie od zawsze miałem problem z zasięgiem w Orange (takie ukształtowanie terenu) ale wcześniej od 2 lat jako-tako działało, teraz gdzieś od miesiaca jest dramat.

6

Zależy od stanu zalogowania. Jak szuka sieci to w sumie nie wiadomo czego to jest poziom sygnału.

7 (edytowany przez client22 2023-09-17 20:35:20)

Moja teoria jest taka, że albo ktoś zainstalował jakiś wzmacniacz zasięgu, stąd nagle pojawiły się zakłócenia albo bts z którym się łączę nie jest w pełni sprawny.

Być może ma to związek z wyłączeniem 3G, które ma nastąpić w październiku na tym obszarze ale trwa to trochę długo bo problemy zauważyłem już na początku sierpnia jak nie lepiej.

Przeniosłem na chwilę całość do innego pokoju, postawiłem na parapet skąd mam lepszy zasięg z innego btsa (19%) od zachodniej strony i tutaj wszystkie modemy logują się bez problemu. Problem wynika z tego, że gdy mam to zainstalowane w miejscu gdzie ma być zainstalowane to ten niedziałający bts daje jednocześnie mocniejszy sygnał (50%) stąd modemy automatycznie się do niego logują (a raczej próbują się zalogować). Czasem na chwilę złapie z tego drugiego ale trwa to chwilę po czym znowu przełącza na ten niedziałający.

Obstawiam, że nie ma opcji wymuszenia łączenia z konkretnym bts na tych archaicznych modemach? wink Jak nie to będę pytał orange czy zamierzają coś z tym zrobić.

Tak czy inaczej 3ginfo dużo tutaj pomogło bo gdybym nie wiedział z którym bts się łączę to nie prędko doszedłbym do wniosku co jest przyczyną tego, że nagle straciłem zasięg.

Jeśli idzie o rozwój 3ginfo luci to fajnie byłoby tam dorzucić wyświetlanie informacji o nazwie bts i z tego co widzę po screenie w poniższym wątku @IceG ma jakąś wyszukiwarkę.
https://eko.one.pl/forum/viewtopic.php?id=11328&p=3

W której to jest wersji? Ja instalowałem to z 2 lata temu.

Probowałem robić aktualizację ale sypie błędem:
https://github.com/4IceG/luci-app-3ginf … 5-20230910

Collected errors:
 * pkg_hash_check_unresolved: cannot find dependency sms-tool for luci-app-3ginfo-lite
 * pkg_hash_fetch_best_installation_candidate: Packages for luci-app-3ginfo-lite found, but incompatible with the architectures configured
 * opkg_install_cmd: Cannot install package luci-app-3ginfo-lite.

Istnieje jakaś nowsza paczka pod MIPS?

8

Zainstaluj sms-tool, napisał  ci że brakuje zależności. sms-tool jest obecnie w repo współczesnego openwrt.

9 (edytowany przez client22 2023-09-17 20:33:42)

Wiem, ale poprzedią wersję luci-app-3ginfo_1.3.3-1 instalowałem bez sms-tool z tego co pamiętam.

Poza tym korzystam już z Twojej kompilacji SMSTools3 dla 8 modemów a sms-tool pewnie tego nie wspiera i mam wątpliwości czy obie aplikacje będą mogły działać równolegle bez problemów.

2 lata temu testowałem sms-tool ale nie działało wysyłanie kodów ussd.

10

Poprzednia wersja nie wymagała, najnowsze wymagają. I tyle. O ile nie będziesz korzystał z tych samych interfejsów to będą działać oba jednocześnie.

11

Nie patrz na to kiedy masz planowane wyłączenie 3G ale na realia.
W Orange oficjalnie dopiero mają zacząć wyłączać 3G, a w rzeczywistości u mnie od kilku tygodni nie ma już 3G.

12

Focus napisał/a:

Nie patrz na to kiedy masz planowane wyłączenie 3G ale na realia.
W Orange oficjalnie dopiero mają zacząć wyłączać 3G, a w rzeczywistości u mnie od kilku tygodni nie ma już 3G.

Bardzo możliwe, że tak właśnie się stało. To co wybrabia orange na przestrzeni ostatniego roku to jest dramat. Powdyżki niektórych usług o 100%, nawet miesieczną opłatę za utrzymanie numeru wprowadzili. Zakładajac, że ktoś nie korzysta z internetu za ich pośrednictwem to nie zyska na tym wyłączeniu 3G zupełnie nic a jedynie straci tak jak w moim przypadku - zostałem w tej chwili całkowicie pozbawiony dostępu do usług, że nawet mam problem z odbiorem głupiego smsa.