Temat: Tani router dla OpenWRT, 3 porty USB plus RJ45, najnowszy soft

Witam.

Szukam po taniości jakiegoś routera na którym bangla najnowsze OpenWRT i ma 3 porty USB (2.0 wystarczy)
Radia być nie musi, może być uszkodzone i chyba w takie będę celował (może coś się uda znaleźć za grosze).

Jeśli znacie jakieś przyzwoite modele bogate w USB i obsługujące najnowszy OpenWrt 23.05 (a więc ciągle wspierane) podzielcie się informacją proszę.

Dzięki :-)

2

Odp: Tani router dla OpenWRT, 3 porty USB plus RJ45, najnowszy soft

Tylko Raspberry Pi i inne podobne z aktualnych modeli. Zwykle domowe routery mają jeden max dwa porty USB. Możesz oczywiście hub usb zastosować.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Hub brzmi jak klamot, ale i pomysł, wcale nie głupi :-) W zasadzie przy dobrym sprzęcie wystarczą mi dwa porty. Trzeci to u mnie zapas na wywalenie rootfs na pendrive-a.

Przejrzałem właśnie allegro i olx-a, ale widzę, że słabo z tanimi i sensownymi urządzeniami pod OpenWRT, nawet jeśli chodzi o sztuki częściowo uszkodzone.

Najtańszy a zarazem najpotężniejszy sprzęt to na chwilę prawdopodobnie WYSE3040, ciekawe jak będzie z prądożernością w porównaniu z typowym routerem działającym nowe OpenWRT.

4

No tak ze 15-25W w zależności co  wrzucisz do środka.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

5 (edytowany przez kmaras77 2023-09-03 09:58:38)

Netgear R6220 z hubem usb.

Jakis czas temu mialem w takim konfigu dwa grabbery dvbt i spoko działało.

6

Cienki klient? Banana pi?

Mam i używam: Fujitsu Futro S720, Netgear R6220, Unielec U7621-06, TP-Linki 1043 V1, V2, Linksysy EA7500v2, AeroHive AP350, Linksys EA8500, ZTE MF286d.
Mam: D-Linki DWR-921, DWR-118, DWR-116, TP-Link WDR-4900 v1, Checkpoint L-50, Linksysy 1900ACS, LB-Link BL-W1200,

7 (edytowany przez mesmariusz 2023-09-06 10:54:14)

Królik napisał/a:

Wszystko fajnie, tylko w nich będą padały systemy przy losowych zanikach zasilania, a routery mają jakoś tak zorganizowane zasoby dyskowe, że im takie zaniki nie straszne / system nigdy nie padnie.

Więc może rzeczywiście najlepszą opcją na dzień dzisiejszy jest R6220 z hubem USB.

Fajnym sprzętem jest Linksys EA7500. Dwa porty USB, i tyle pamięci, że można zainstalować sporo paczek, bez wywalania rootfs na pendrive (więc dwa porty USB zazwyczaj wystarczają).

Tyle, że to droga zabawka (w porównaniu z R6220), mimo, że radio też tylko AC.

8

mesmariusz napisał/a:
Królik napisał/a:

Wszystko fajnie, tylko w nich będą padały systemy przy losowych zanikach zasilania, a routery mają jakoś tak zorganizowane zasoby dyskowe, że im takie zaniki nie straszne / system nigdy nie padnie.

Czemu tak uważasz? OpenWrt samo z siebie praktycznie w ogóle nie korzysta z dysku/pamięci nand/karty sd czy innego medium na którym jest rootfs.
Zgodziłbym się z Twoją tezą jakbyś sobie postawił tam Debiana czy Ubuntu, ale nie z OpenWrt.

Mam i używam: Fujitsu Futro S720, Netgear R6220, Unielec U7621-06, TP-Linki 1043 V1, V2, Linksysy EA7500v2, AeroHive AP350, Linksys EA8500, ZTE MF286d.
Mam: D-Linki DWR-921, DWR-118, DWR-116, TP-Link WDR-4900 v1, Checkpoint L-50, Linksysy 1900ACS, LB-Link BL-W1200,