1 (edytowany przez SO3D 2023-09-01 20:50:08)

Temat: Port WAN jako LAN i wyłączenie NAT

Cześć,

Posiadam router Xiaomi Redmi AX6S z oprogramowaniem OpenWrt 23.05.

Potrzebuje go skonfigurować w taki sposób, aby działał jako Switch oraz Access Point, czyli skonfigurować port WAN jako LAN, wyłączyć DHCP i NAT.
Sprawa wygląda tak, że główny router na którym jest włączone DHCP jest w innej lokalizacji, a następnie do nowego miejsca zrobiony jest Bridge 5GHz na Ubiquiti i dopiero potem podłączony AX6S. Chciałbym, aby wpinając się do Redmi AX6S czy to po kablu czy po Wi-FI otrzymać efekt jakbym podłączył sie do głównego routera, czyli był w tej samej sieci.

Próbowałem podłączyć Ubiquiti do portu LAN, wyłączyć DHCP i przypisać stały adres z sieci głównego routera i to działa, ale brakuje mi wtedy poru LAN oraz jak np. wydaje komendę opkg update to otrzymuje:
opkg_download: Failed to download
opkg_download: Check your network settings and connectivity."
Pomimo, że internet na urządzeniach końcowych działa prawidłowo. Pewnie AX6S nie widzi wyjścia na świat po WAN i stąd taki komunikat. Pytanie jak to skonfigurować, aby działało poprawnie?

2 (edytowany przez cyniu88 2023-09-01 20:53:17)

Odp: Port WAN jako LAN i wyłączenie NAT

ha ja już wiem,  nie masz podanego adresu  servera DNS , podaj adres głównego routera, a co do wan - jako lan  to odsyłam do mojego tematu  z przed paru minut

3

Przeczytaj to: https://eko.one.pl/?p=openwrt-konfigura … doportulan i to: https://eko.one.pl/?p=openwrt-konfigura … zmaskarady to oczywiście możesz sobie też wyklikać w luci.

A co do wanu: w gui musisz przypisać port "wan" to bridge br-lan - robi się to w siec/interfejsy, zakładka urządzenia, br-lan, konfigurowanie, opcje ogólne i tam masz "porty mostu" - zaklikaj dodatkowo wan, zapisz, zapisz i jeszcze raz. Jeżeli masz sekcję wan to wcześniej ją skasuj.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

4

Ustawiłem bramę i DNS i dalej nie mogę zaktualizować pakietów? Może to kwestia zapory, czy cos?

5

Nie wiem czy dobrze zrozumiałem pierwszego posta.
Ty chcesz z tego Xiaomi Redmi AX6S zrobić zwykłego AP i mieć 5 portów LAN zamiast 1 WAN i 4 LAN?
To chyba trzeba nieco zmienić konfig w networku i ogólnie wywalić wan z firewall i network.

6

Focus napisał/a:

Nie wiem czy dobrze zrozumiałem pierwszego posta.
Ty chcesz z tego Xiaomi Redmi AX6S zrobić zwykłego AP i mieć 5 portów LAN zamiast 1 WAN i 4 LAN?
To chyba trzeba nieco zmienić konfig w networku i ogólnie wywalić wan z firewall i network.

Cześć, dokładnie tak jak napisałeś. Czyli same porty LAN i AP oraz wyłączone DHCP/NAT.

7

Więc pokaż:

uci show network
route -n
opkg update
ping 8.8.8.8
ping google.com

8

Dziękuje wszystkim za pomoc.
Ustawiłem DNS, Bramę jako adres głównego routera i ruszyło od kupa. Port(logiczny)WAN/WAN6 usunąłem i przypisałem port WAN do LAN.

9 (edytowany przez adrian.czw 2024-05-08 12:31:37)

Walczę z tym samym tematem tj. dodania portu WAN jako LAN w routerze Xiaomi 4a, który ma tylko 2xLAN.

Skonfigurowałem OpenWrt zgodnie z poradnikiem "Dumb" Access Point i dodatkowo wykonałem to co powyżej. Niestety przez port oznaczony jako WAN (dodany jako eth0 do 'br-lan') nadal nie mogę się połączyć z internetem. Pozostałe 2 porty LAN działają bez problemu.

Moje ustawienia

network.loopback=interface
network.loopback.device='lo'
network.loopback.proto='static'
network.loopback.ipaddr='127.0.0.1'
network.loopback.netmask='255.0.0.0'
network.globals=globals
network.globals.ula_prefix='fd39:5ac6:e1a8::/48'
network.globals.packet_steering='1'
network.@device[0]=device
network.@device[0].name='br-lan'
network.@device[0].type='bridge'
network.@device[0].ports='eth0' 'lan1' 'lan2'
network.lan=interface
network.lan.device='br-lan'
network.lan.proto='static'
network.lan.ipaddr='192.168.199.2'
network.lan.netmask='255.255.255.0'
network.lan.ip6assign='60'
network.lan.gateway='192.168.199.1'
network.lan.dns='192.168.199.1'
network.@device[1]=device
network.@device[1].type='bridge'
network.@device[1].name='br-guest'
network.@device[1].bridge_empty='1'
network.guest=interface
network.guest.proto='static'
network.guest.device='br-guest'
network.guest.ipaddr='192.168.10.1'
network.guest.netmask='255.255.255.0'
network.guest.dns='192.168.199.1'

Kernel IP routing table
Destination         Gateway             Genmask             Flags  Metric  Ref    Use  Iface
0.0.0.0               192.168.199.1   0.0.0.0                UG     0         0        0     br-lan
192.168.10.0     0.0.0.0               255.255.255.0    U       0         0        0     br-guest
192.168.199.0   0.0.0.0               255.255.255.0    U       0         0        0     br-lan

Proszę o pomoc, bo 2 LAN to trochę mało smile

10

Źle to zrobiłeś, bo dla tego modelu w aktualnej wersji OpenWrt portem wan jest interfejs o nazwie "wan" a nie eth0. Zmień eth0 na wan.