Temat: Adres IP z DHCP w LAN po kablu i przez WiFi

Witam,
Szukałem już wszędzie jednak nie udało mi się odnaleźć rozwiązania...

Chciałem tak skonfigurować OpenWrt Kamikaze aby adres IP w sieci LAN był przydzielany dynamicznie przez DHCP zarówno gdy podłącze się do routera przez kabel jak i gdy podłącze się przez sieć WiFi.

Pozdrawiam

2

Odp: Adres IP z DHCP w LAN po kablu i przez WiFi

Domyślnie tak działa. Uprzedzając następne pytania - na pewno tak działa, chyba że samodzielnie grzebałeś w konfiguracji.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Cezary napisał/a:

Domyślnie tak działa. Uprzedzając następne pytania - na pewno tak działa, chyba że samodzielnie grzebałeś w konfiguracji.

Zgodnie z instrukcją podczas instalacji ustawiam sobie statyczny adres IP karty sieciowej w Laptopie na 192.168.1.100.
Po udanej instalacji Kamikaze loguję się telnetem na 192.168.1.1 aby zmienić hasło.
Gdy teraz podłączę się za pomocą LuCI lub putty widzę że w konfiguaracji LAN mam nadawanie adresów IP = STATIC.
Gdy zmienię sobie teraz konfigurację karty sieciowej w laptopie ze statycznego adresu 192.168.1.100 na "pobieraj automatycznie", odłączę kabel i podłączę ponownie, karta sieciowa nie otrzymuje adresu IP...

PS
Czy po instalacji Kamikaze, a przed pierwszym restartem routera powinienem odpiąć kabel sieciowy aby router nadawał dynamiczne IP komputerom podłączonym przez kable? Zauważyłem że jeśli tak zrobię to faktycznie router nadaje dynamicznie adresy IP jednak w podglądając plik /etc/config/network widać że jest on standardowy wraz z STATYCZNYM nadawaniem adresów IP w sieci LAN ...

4

Po instalacji, nawet przed ustawieniem hasła już powinien przypisywać adresy ip z puli 192.168.1.*. Tak jest domyślnie zrobiony.

Więc o ile nie kompilowałeś samodzielnie i nie wyłączyłeś dnsmasq - tak właśnie działa. Jeżeli Tobie nie - nie masz przypadkiem podłączonej innej sieci przez wifi/gsm?

5

Po zainstalowaniu Kamikaze, przed restartem odłączyłem kabel sieciowy i dla komputerów podłączonych przez kabel do routera mam nadawanie adresów IP przez DHCP.

Zaglądam do /etc/config/network i mam :

#### VLAN configuration
config switch eth0
        option vlan0    "1 2 3 4 5*"
        option vlan1    "0 5"

#### Loopback configuration
config interface loopback
        option ifname   "lo"
        option proto    static
        option ipaddr   127.0.0.1
        option netmask  255.0.0.0

#### LAN configuration
config interface lan
        option type     bridge
        option ifname   "eth0.0"
        option proto    static
        option ipaddr   192.168.1.1
        option netmask  255.255.255.0

#### WAN configuration
config interface        wan
        option ifname   "eth0.1"
        option proto    dhcp

Z konfiguracji rozumiem że DHCP działa tylko w WAN natomiast w LAN jest stayczne nadawanie IP... jak to się teraz ma do "rzeczywistego" działania routera?

6

Źle zinterpretowałeś ten plik.

option proto    dhcp oznacza że wan dostanie adres ip przydzielony z innego serwera dhcp.

lan ma nadany adres na stałe a na nim słucha dnsmasq robiący za lokalny serwer dhcp przydzielający adresy dla lanu. Jego konfiguracja to /etc/config/dhcp, sekcja lan