51

Odp: Problem openVPN - asus

kwysocki8908 napisał/a:

A masz może poradnik jak przypisać stały adres IP urządzeniu w sieci LAN? Mam skonfigurowany już nas itp z końcówka ip 65 a teraz przydzieliło mi ip 137

to trochę dziwne bo skoro skonfigurowałeś NAS to czemu router przydziela mu adres ?
NAS już nie powinien wysyłać zapytań "kto mi da adres IP ?" smile

Xiaomi AX3000T @ Netgear R6220
* DVBT2 - T230C *

52

kwysocki8908 napisał/a:

Właśnie staram się wyklikac w Luci ale za cholerne nie umiem tego zrobić.

Sieć/dhcp i dns/dzierżawy statyczne, dodaj, wprowadzasz nazwę, mac, adres ip,zapisz i na dole zapisz i zastosuj.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

53

mar_w właśnie też tak myślałem a tu psikus bo router przydzielił mu adres z końcówka 137 big_smile

Cezary tak też chcę zrobić jednak nie ma tam opcji wpisania swojego numeru IP, wyświetla się jedynie lista a pole "własny" jest jakby niekatywne.

54

Jest aktywne, kliknij go i wpisz.

55

kwysocki8908 napisał/a:

mar_w właśnie też tak myślałem a tu psikus bo router przydzielił mu adres z końcówka 137 big_smile
...

Zawsze myślałem, że router nie strzela na ślepo adresami i nie wymusza zmian, gdy klient ma ustawiony u siebie statyczny adres.
W takim razie jesteś pierwszy jakiego "znam" który to opisuje....
Zaczynam się bać, czy kiedyś dobiję się do tego hosta co chcę wink

* DVBT2 - T230C *

56

NASy maja fallback do statycznego adresu jak nie dostanie z DHCP. Może to właśnie to było ustawione a nie stały adres IP.

57

Ok nie wiem co jest ale Dhcp zgłosiło końcówkę 137  na NASIE mam na sztywno 65 i działa faktycznie 65. Temat zamknięty może musi się coś odświeżyć.

Dzisiaj będę mieć stały ip. Czyli muszę poprosić ISP by przekierował mi porty na mój adres wan lub gpona dał w tryb bridge i wtedy mój wan będzie moim ip?

58

Ogólnie tak.

59

Nie wiem jak sprawdzić a ISP nie potrafi mi pomóc. Mój WAN w routerze to teraz mój stały adres IP, ale nie wiem jak sprawdzić czy porty są przekierowane i jakie. Czyli czy bramka jest jako bridge.

60

Proste - otwórz sobie port 80 i 443 na wanie a później telefonem (nie będąc podłączonym do tej sieci tylko przez dane mobile) sprawdź czy masz dostęp do tym adresie IP do gui które właśnie udostępniłeś. Jak zobaczysz gui to działa.

61

Vpn działa to już spory sukces bo dużo się nauczyłem. DZIĘKI JESTEŚCIE SUPER.

Mam teraz pytanie czy mogę dodać użytkownika by ten w programie logował się hasłem? Obecnie mam wygenerowany plik który zaimportowalem do programu i już działa. Nie wiem jak to wygląda od strony bezpieczeństwa bo w teorii każdy z tym plikiem może dostać się do mojej sieci (przykład zgubię telefon).

62

Jak generujesz certyfikat dla użytkownika to możesz podać do niego hasło. Jak nie podasz to logujesz się tak jak teraz, jak podasz - będzie się o nie pytał i nie połączy się bez niego. Więc - zrób sobie certyfikaty z hasłem.

63

Zaczynam od nowa i chce iść według poradnika ale napotkałem problem

root@OpenWrt:/etc/easy-rsa# build-ca
-ash: build-ca: not found

I dalej nie idzie. Wcześniejsze komendy przeszły.

64

A jak poprzednio wygenerowałeś sobie certyfikaty skoro masz działający vpn?

65

Generalnie na komputerze i przekopiowalem na router.

66

Więc zrób to na komputerze i ponownie sobie przekopiuj.

67

Trochę offtopowe pytanie ale dlaczego wybraleś openvpn a nie np wireguard?

Dom : router https://i.imgur.com/IuB6Zwy.png | TP-LINK T1700G-28TQ |Zyxel XGS-1210-12 | 6x Ruckus r310 unleashed  + Ruckus icx7150-c12p | Truenas scale 124TB 25Gb| Xpenology 12TB | apc smart ups 750 lcd smile 100Mb/s - 25Gb/s
Podróżne : GL.Inet MT3000  +1TB hdd
Działka : rb260gs 1j wdm 1Gb+ ruckus r310 + nb m5 + kilka kamer ip  + panel 285Wp + lifepo4 12v 60Ah .

68 (edytowany przez kwysocki8908 2023-08-29 15:35:47)

Wireguard chyba nie jest obsługiwany przez mój router Asus rt-ax53u.

Edit

Ok wszystko mam już ogarnięte. Brakuje mi jedynie jakieś opcji podkładu kto obecnie podłączony jest do VPNa, oraz ewentualnie dezaktywacja danego konta.

69

ambrozy5 napisał/a:

Pomyłka mój asus wspiera wireguarda i działa całkiem fajnie. 2 dni zajęło mi zrozumienie tego mechanizmu, ale jest.

Zastanawia mnie jedynie czemu mam tak wolne transfery Download ok 30Mb/s a upload ok 20Mb/s.  W domu upload mam 50Mb/s i tyle mi trzyma.

70

Mtu jakie ustawiles?

Dom : router https://i.imgur.com/IuB6Zwy.png | TP-LINK T1700G-28TQ |Zyxel XGS-1210-12 | 6x Ruckus r310 unleashed  + Ruckus icx7150-c12p | Truenas scale 124TB 25Gb| Xpenology 12TB | apc smart ups 750 lcd smile 100Mb/s - 25Gb/s
Podróżne : GL.Inet MT3000  +1TB hdd
Działka : rb260gs 1j wdm 1Gb+ ruckus r310 + nb m5 + kilka kamer ip  + panel 285Wp + lifepo4 12v 60Ah .

71

Sprawdzałem od 1000 do 5000 zawsze tak samo. Nawet gdy jestem podłączony do sieci gdzie stoi vpn.

72

kwysocki8908 napisał/a:
ambrozy5 napisał/a:

Pomyłka mój asus wspiera wireguarda i działa całkiem fajnie. 2 dni zajęło mi zrozumienie tego mechanizmu, ale jest.

Zastanawia mnie jedynie czemu mam tak wolne transfery Download ok 30Mb/s a upload ok 20Mb/s.  W domu upload mam 50Mb/s i tyle mi trzyma.

To masz teraz: Openvpn czy Wireguard-a ?
Jeżeli Openvpn to masz bardzo dobre transfery jak na MT7621:
https://openwrt.org/docs/guide-user/ser … erformance

* DVBT2 - T230C *

73

Na openvpn miałem ok 15/15 na wireguard mam 40/30 teraz