26

Odp: Problem openVPN - asus

Ping na 192.168.28.1 (czyli bramę) pokazuje 100 %  losst hmm

27 (edytowany przez mar_w 2023-08-26 21:57:57)

ping może mieć wyłączony co byłoby dziwne, bo to jest port LAN-owy

Skanuj porty jeśli chodzi o usługi. jak to zrobisz w końcu to będziesz wiedział jaki jest otwarty.
chyba musi być otwarty jakiś port bo to proste pudełko żeby mieć zaawansowane opcje, chociaż kto wie, nie czytałem manuala

Xiaomi AX3000T @ Netgear R6220
* DVBT2 - T230C *

28

Na usługach mam pełno portów pytanie czego szukać?

29

ile masz tych portów ze statusem Open ?

wpisuj w przeglądarkę po kolei jak nie wiesz lub nie masz opisu co ten port daje np.
192.168.28.1:abcd
gdzie abcd to numer portu który ma status otwartego.

* DVBT2 - T230C *

30

Wszystkie od 1 do 65535  smile

31

no to masz problem którego nie rozwiążesz do 2099 roku smile

* DVBT2 - T230C *

32

Zastanawia mnie jeszcze maska podsieci która ma adres 255.255.252.0

33 (edytowany przez mar_w 2023-08-26 22:31:59)

chodzi o to, że możesz mieć 1022 hosty w sieci LAN GPONa
jeżeli gateway masz na 192.168.28.1 tzn że tam jest GPON

https://42.pl/ipcalc/?a=192.168.28.145&m=22
adres 192.168.28.145 to sobie wymyśliłem z poprzedniego Twojego posta: https://eko.one.pl/forum/viewtopic.php? … 05#p288905
smile

* DVBT2 - T230C *

34

Czyli albo zapytam mojego ISP czy może przekierować mi port 1194 na mój wan albo ogólnie mogę zapomnieć o serwerze vpn?

35 (edytowany przez mar_w 2023-08-26 23:39:11)

1. jeśli masz dynamiczny publiczny IP to operator musi przekierować port 1194 na IP WAN:1194 Asusa + ustawić DDNS na GPON
(możesz powiedzieć żeby przekierował port 3000 na IP WAN_ASUSA:1194 i wtedy z zewnątrz musisz dobijać się po porcie 3000 tak dla zmyłki. Nie musi być 1194:1194)

2. jeśli będziesz miał statyczny publiczny IP to operator musi przekierować port 1194 na IP WAN:1194 Asusa.
(możesz powiedzieć żeby przekierował port 5555 na IP WAN_ASUSA:1194 i wtedy z zewnątrz musisz dobijać się po porcie 5555 j.w. Nie musi być 1194:1194)

3. lub niech przestawi GPON w tryb Bridged to wszystko zrobisz na Asusie smile pod warunkiem że ten publiczny IP (jaki by nie był) ma odblokowane porty.

4. Skoro na Asusie  chcesz zostać na OFW i nie chcesz dzwonić do Operatora lub odmówi punktu 1, 2, lub 3 to możesz też na hoście w sieci LAN Asusa ustawić jakiegoś klienta VPN (np. zerotier) i przez niego wchodzić do sieci. Ale ten klient musiałby być cały czas włączony tak jak Asus.

5. Możesz wykupić VPS-a  ze statycznym publicznym IP i na nim postawić serwer VPN a tego Asusa na OFW ustawić jako klienta VPN i przez niego wchodzić do własnej sieci.

Możliwości jest wiele tylko zależy ile masz kasy...... na prąd wink

* DVBT2 - T230C *

36

Możliwości jest widzę bardzo dużo. Jednak dzisiaj chyba wleci mi Openwrt i może tutaj coś dodatkowo można powalczyć? Jakieś inne opcje?

37

Zrozum że potrzebujesz tego przekierowania portów żeby dostać się do serwera openvpn. Nie ma znaczenia czy będziesz miał soft asusa czy openwrt, jak nie będziesz miał przekierowania portów lub trybu bridge na gpon  to nie dostaniesz się z internetu do serwera.

Zostaje wtedy tylko punkt 4.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

38

Jutro będę walczyć z tematem. Chyba najlepiej poprosić o ustawienie bramki jako bridge, swoją drogą właśnie odkryłem że bramka jest jakoś zablokowana chociaż to ja ją kupiłem..

39

To dość normalne. Dupochron operatora żeby user nie mieszał w ustawieniach a później narzekał że mu internet nie działa.

40

Wiadomo. Ok juz wiem co robić. A Cezary powiedz mi czy w Openwrt można zmienić adres mac WAN na stałe?

41

Na stale - możesz zmienić adres mac w konfigu i takim będzie się przedstawiał. Zaś fizycznie adres MAC trzymany jest we flash, więc jak naprawdę chcesz "fizycznie" zmienić adres to grzebiąc po flash możesz to zrobić. Tylko nie ma sensu jak możesz w konfigu przestawić: https://eko.one.pl/?p=openwrt-konfigura … eadresumac

42

Dzięki za poradnik smile

To całe zamieszanie jest dlatego bo postawiłem openmediavault by mieć dostęp do plików ze wszystkich urządzeń.

43

jakie zamieszanie ?
każdy chce mieć dostęp do własnej sieci poprzez szyfrowany tunel ale nie każdy umie to poskładać.

PS. A jak na Asusie wgrasz Openwrt to mój punkt 4 obędzie się bez potrzeby dodatkowego hosta w sieci LAN Asusa bo wtedy Asus będzie końcówką tunelu, gdyby Operator nie chciał wykonać punktów 1 lub 2 lub 3.

* DVBT2 - T230C *

44

To Openwrt daje więcej możliwości tworzenia serwera openvpn niż OFW? Dopiero poznaje świat openwrt,   z 10 lat temu miałem Ddwrt na liksysie.

45

Tak, jest więcej możliwości.

46

Zachęcony opiniami chciałbym się przywitać z Openwrt nie obyło się bez wpadki - coś się wysypało przy przepisywaniu MacAdresu. Jednak już wszystko działa (no WiFi troszkę słabszy ma zasięg ale to do przeżycia).

Teraz jak skonfigurować VPNa?

47

Np. korzystając z poradnika: https://eko.one.pl/?p=openwrt-openvpntun

48

A masz może poradnik jak przypisać stały adres IP urządzeniu w sieci LAN? Mam skonfigurowany już nas itp z końcówka ip 65 a teraz przydzieliło mi ip 137

49

Mam, https://eko.one.pl/?p=openwrt-konfigura … staticdhcp

Albo sobie wyklikaj to w luci.

50

Właśnie staram się wyklikac w Luci ale za cholerne nie umiem tego zrobić.