Temat: Obcięty transfer przy włączeniu TP-Linka TL-SH1005 do sieci
Hej,
W końcu udało mi się namierzyć problem związany z moją siecią bezprzewodową, a wskazówką okazało się to, że iperf3 do serwera NAS nie przebijał 500Mbps, ale wyjście do internetu bez problemu było w stanie wysaturować 1Gbit.
Myślę że poniższy obrazek powie więcej niż 1000 słów:
*Wyjście na świat jest poprzez RB5009 z wkładką SFP od ISP.
*W konfiguracji #2 osiągam pomiędzy NAS a urządzeniem bezprzewodowym zapiętym do AX3600 pełen transfer 1Gbit podczas gdy w konfiguracji #1 prędkość jest ograniczona do ~400Mbps.
*Gdy tego samego laptopa podepnę kablem do AX3600, iperf3 osiąga pełen gigabit w konfiguracji #1.
*Gdy zacznę ograniczać prędkość wifi w konfiguracji #1 (80MHz kanał zamiast 160MHz, albo 802.11ac zamiast 802.11ax), szybkość wifi spada.
*Wszystkie urządzenia mają doskonały zasięg, testuję z laptopem który przy 802.11ax z kanałem 160MHz zestawia link 2,4Gbit.
O co tu chodzi? Jedyne wytłumaczenie jakie widzę jest takie, że TL-SH1005 w jakiś sposób tnie możliwość puszczania transferu na wielu wątkach? Sugerowałby to fakt, że w konfiguracji #2 bezprzewodowo iperf3 bez parametru -P 8 również wyciąga około 400Mbps. Pliki kopiuję z serwera, który ma skonfigurowane i działające SMB Multichannel, które zdaje się opiera się o ten sam mechanizm jeśli dobrze rozumiem.
Co robić? Jak żyć? Nie chcę tracić 2,5Gbit linka pomiędzy PC a NAS który działa bez zarzutu, a wychodzi na to że teraz mam do wyboru albo 2,5Gbit na pececie, albo szybkie wifi, ale nie oba na raz.
TL-SH1005 to tani 5-portowy switch 2,5gbit, który został wypuszczony wyłącznie na rynek Chiński i nie ma żadnych europejskich certyfikatów. Da się go kupić tylko poprzez aliexpress.
Przyszło mi do głowy jeszcze wpiąć w jego miejsce gigabitowego switcha i zobaczyć co się stanie z wifi.