Temat: Projekt sieci - MESH po LAN

Cześć.
Posiadam 3 routery:
- pierwszy jest routerem kablowym, który wpięty jest bezpośrednio do ISP, nawiązuje z nim kontakt i wyprowadza LAN 1GB po kablu do dwóch routerów, ma uruchomiony DHCP i nadaje adresy wszystkim urządzeniom w sieci,
- drugi jest ustawiony w tryb AP na domyślnym oprogramowaniu, łączy się z pierwszym LANem, rozgłasza WIFI w salonie
- trzeci ma zainstalowane OpenWRT i chciałbym go ustawić tak, aby również łączył się poprzez LAN z pierwszym, hosty dostawały adresację z pierwszego routera oraz rozgłaszane WIFI było w sieci MESH z drugim routerem.

W jaki sposób ustawić ten trzeci, aby poprawić zasięg w domu?

2

Odp: Projekt sieci - MESH po LAN

Jako zwykły głupi AP: https://eko.one.pl/?p=openwrt-konfigura … zmaskarady podłączony kablem do lanu.
Zaś odnośnie bełkotu marketingowego nazwanego MESHem przez producentów - zapewne chodzi ci o roaming - o ile na openwrt pomiędzy openwrt jesteś w stanie o zrobić o tyle nie dołączysz się do softu innego producenta bo nie znasz parametrów (np. mobility domain) które trzeba ustawić takie same.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

No dobra, to w takim razie inaczej:
Jestem w stanie zamienić router numer dwa na wspierający OpenWRT. Czy w takim razie mogę uruchomić na tych dwóch routerach routing korzystając z sieci LAN do której oba te routery są podpięte?
- Czy router pierwszy nadal będzie mógł nadawać adresy IP dla urządzeń nieważne do którego AP będą podpięte?
- Czy oba urządzenia bezprzewodowe będą w stanie rozgłaszać tę samą siec WiFi z routingiem pomiędzy sobą?
- Czy dla użytkownika końcowego AP będą przezroczyste, nie będzie wiedział do którego jest podpięty?
- Oraz czy jest gdzieś poradnik jak zrobić sieć z routingiem tak, aby urządzenia komunikowały się ze sobą za pomocą sieci kablowej zamiast bezprzewodowej?

4

kitencjusz napisał/a:

No dobra, to w takim razie inaczej:
Jestem w stanie zamienić router numer dwa na wspierający OpenWRT. Czy w takim razie mogę uruchomić na tych dwóch routerach routing korzystając z sieci LAN do której oba te routery są podpięte?
- Czy router pierwszy nadal będzie mógł nadawać adresy IP dla urządzeń nieważne do którego AP będą podpięte?

Tak działa ap, więc tak

- Czy oba urządzenia bezprzewodowe będą w stanie rozgłaszać tę samą siec WiFi z routingiem pomiędzy sobą?

Roamingiem nie routingiem. Tak

- Czy dla użytkownika końcowego AP będą przezroczyste, nie będzie wiedział do którego jest podpięty?

Będą przezroczyste, jedne wskazanie do które się podłączył to jego adres mac.

- Oraz czy jest gdzieś poradnik jak zrobić sieć z routingiem tak, aby urządzenia komunikowały się ze sobą za pomocą sieci kablowej zamiast bezprzewodowej?

ROAMINGIEM!

Tak jest: https://forum.openwrt.org/t/fast-roamin … s/29275/10 o ile masz ustawione te same ssid. Jak ine masz to ustawia się kilka innych opcjj jak mobility domain itd. da sie to wyklikać w luci.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.