451

Odp: Statystyki wykorzystania routerów

Zauważyłem że w statystykach to samo urządzenie jest rozbite na dwa wiersze w tabeli (zgaduję że nazwa jest uwspólniona N/ND a sam token jest generowany różny dla wersji N i ND?).
https://i.imgur.com/ilwsjHQ.png
W każdym razie być może można to scalić. Nie sprawdzałem innych takich przypadków.

452 (edytowany przez Cezary 2023-06-21 21:17:03)

Wynika to z innego nazwnictwa w różnych wersjach openwrt.

EDIT: połączyłem to dzisiaj.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

453

Statystyki zbierają się od nowa, od nowa musiałem też zrobić skrypty do generowania strony HTML. Jeżeli ktoś zauważył coś dziwnego w statystykach lub czegoś nie zauważyłem/nie połączyłem/itp to niech da znać w tym wątku.

454 (edytowany przez Cezary 2023-07-30 07:21:52)

Odnośnie mapy zgłoszeń: ( https://dl.eko.one.pl/maps.html )
Każde zgłoszenie się routera do statystyk dostarcza adres IP z którego pochodziło to zgłoszenie. Szukając tego adresu w GeoIP ( https://mailfud.org/geoip-legacy/ ) wychodzą współrzędne, najczęściej są to dane ISP (w nie Twojego domu gdzie masz router!), choć nie wszystkie adresy są uwzględnione w w/w bazie. Czasami baza też jest trochę zbyt ogólna (np. w Polsce mamy jedno wielkie skupienie operatorów w Warszawie mimo że ludzie są z różnych miejsc kraju). Wyniki są grupowane i taka pozycja operatora jest wyświetla na mapie. Jeżeli będzie kilka zgłoszeń od tego samego operatora co przekłada się na te same współrzędne to mapa pokaże tylko jeden punkt.
Czasami jak ktoś jest z małej miejscowości i jego operator też jest w niej to punkt mniej więcej odpowiada położeniu geograficznemu routera, zaś jeżeli ktoś korzysta z jakiejś kablówki czy operatora komórkowego to najczęściej dokładność jest na poziomie kraju (bo często jako miejscowość pokazuje się adres siedziby operatora).
Więc nie ma się czego bać że mapa pokaże miejsce do którego nie chcemy się przyznać. Ponad to - jest dość anonimowa, nie ma można powiązać punktu na mapie z konkretnym routerem ze statystyk.

Jeżeli komuś wyświetla się "stara" mapa niech po prostu odświeży stronę.

EDIT: ostatecznie zmieniłem tą mapę na "mapę operatorów". Wyświetlanie każdego zgłoszenia mija się z celem, bo robi się setki punktów w jednym miejscu co faktycznie pokazuje skąd idzie najczęściej, ale bardzo zaciemnia obraz. Więc ostatecznie zostało to zmienione na mapę zgłoszeń od operatorów.

455 (edytowany przez Cezary 2023-07-27 10:06:53)

Dorobiłem jeszcze jeden zestaw - procentowy udział wersji firmware w zgłoszeniach. W sumie to można było to wyczytać jak komuś chciało się sumować numerki, ale tak jest czytelniej. Więc szybkie wnioski:
- ponad połowa zgłoszeń to jest stare gargoyle 1.6. Dlaczego? Pewnie dlatego że działa na starych modelach routerów do których nie ma już nowej wersji gargoyle ze względu na 4MB flash. A że modele z gargoyle 1.6 są aż 4 w pierwszej dziesiątce uptime, więc to również oznacza że ktoś wiele lat temu zainstalował soft, zrobił router i tak już działa sobie od wieków bez żadnej interakcji. Dobrze bo to oznacza że sprzęt i soft jest "na prawdę spoko", źle - bo to nie jest aktualizowany i utrzymywany soft, jest także pozbawiony poprawek bezpieczeństwa. Choć z drugiej strony jeżeli tyle osób jeszcze używa tak słabego sprzętu to oznacza tylko tyle że mimo że mamy 2023 i prawie standardowe łącza gigabiowe od kablówek to nadal swój udział w rynku znajdują routery ze 100Mbps lanem i wifi o słabej przepustowości.
- najnowszy soft (openwrt i gargoyle) to odpowiednio tylko 1.9% oraz 1.3% złoszeń. Może to wynikać z kilku przyczyn:
a) ludzie niechętnie aktualizują soft do nowej wersji (tym bardziej że poprzednie wydanie openwrt czy gargoyle to łącznie 14% zgłoszeń)
b) ludzie przestali w nowych instalacjach włączać statystyki (co jest bardzo prawdopodobne patrząc na systematyczny spadek zgłoszeń z miesiąca na miesiąc - pomijając fakt że ludzie wyjechali na wakacje i mają wyłączone sprzęty).
c) może być też jeszcze jeden, bardzo prawdopodobny powód - samodzielna kompilacja firmware. Dekadę temu niewielu użytkowników samodzielnie kompilowało softy i korzystali z moich buildów. Obecnie można powiedzieć że "na forum wychowały się pokolenia" użytkowników którzy potrafią i samodzielnie kompilują oprogramowanie, więc siłą rzeczy nie dołączają skryptów do statystyk i nie włączają tego specjalnie ręcznie (znów - pośrednio sugeruje to spadek zgłoszeń, ale także sporo zgłoszeń z wersjami firmware typu SNAPSHOT czy wersjami których nigdy nie wypuszczałem - więc samodzielnymi kompilatami).

Nie należy patrzeć na wykresy osobno, należy to chyba interpretować bardziej globalnie bazując na różnych aspektach.

456

Lekko zmieniła się statystyka - najnowsze openwrt używa już 3.2% zgłoszeń. Więc zobaczymy co będzie po pełnym miesiącu.

457

Nie widać markerów na mapie:

GET https://dl.eko.one.pl/images/marker-icon.png
Status: 404 Not Found

458

Co ty opowiadasz, widać normalnie. Tym bardziej że one nie pochodzą z dl.eko.one.pl, nie wiem skąd Ci przyszedł do głowy taki adres.

459

Tak miałem na stacjonarnym. Teraz sprawdzam na komórce i wygląda ok.

460

Więc jakiś cache w przeglądarce Ci przekłamuje. Ale skąd miałbyś to mieć to nie wiem, bo nigdy nie miałem i nie używałem takiego url do markera.

461

Cezary napisał/a:

Lekko zmieniła się statystyka - najnowsze openwrt używa już 3.2% zgłoszeń. Więc zobaczymy co będzie po pełnym miesiącu.

Mamy ponad miesiąc zbierania statystyk. Najnowsze wydanie openwrt przebija na razie w zestawieniu wszystkie inne (to dobrze ze względu na wsparcie i bezpieczeństwo pakietów). Natomiast ciekawa sprawa jest po stronie gargoyle - niemal połowa zgłoszeń to stare wydanie (1.6)  - ludzie to instalowali na routerach z 4MB flash i tak już zostało, działa to od wieków, ale jednocześnie niechętnie jest instalowana najnowsza wersja - zaledwie 2%, mimo że jest oparta o OpenWrt które jeszcze jest utrzymywane, zaś poprzednia to staroć. Ciekawe dlaczego - znów był efekt "zainstaluj, zapomnij", "działa to po co ruszać"?

462

ja przesiadłem się  z Gargoyle  na luci 23.5 i  np  uważam,  że poziom wiedzy  jaką muszę mieć żeby to konfigurować , znacząco  wzrósł. Nie każdy ma ochotę rozwijać się w tę stronę,  w Gargoyle  nie dało się  nic zepsuć, a w luci  można niechcący narobić  bigosu, i to może odstraszać

463

Tego nawet nie ma jak porównywać. Luci jest i było (i zaraz dostanę za to po głowie) tylko nakładką na uci, i mimo wszystkich zmian które miały to zmienić nadal służy w 90% przypadków tylko do ustawienia opcji, ale czy ich potrzebujesz czy nie i co one zrobią to już sam musisz wiedzieć. Gargoyle zaś jest łatwiejsze do ogarnięcia przez zwykłego użytkownika bo przypomina bardziej oryginalne softy gdzie masz przycisk czy opcję a reszta robi się sama pod spodem (np. openvpn). Ale to z kolei jest wadą bo musisz funkcjonować w ramkach narzuconych przez gui, zrobić inaczej i po swojemu jest często niemożliwe bo albo gui tego nie przewiduje albo przy najbliższej okazji gui i tak nadpisze to po swojemu bo nie umie tego zrobić inaczej. W przypadku luci możesz być leniwy i klikać te opcje w gui, a możesz także ustawić edytorem wszystko w pliku, co najczęściej jest szybsze do zrobienia. Luci ma tą zaletę że pilnuje poprawności opcji a często także daje listę możliwych do ustawienia, co w przypadku ręcznego ustawienia trzeba po prostu widzieć co można ustawić (i w jakim pliku).

Nawiązując do "komercyjnego" świata to luci można przyrównać do oprogramowania mikrotika który uważany jest za piekielnie trudny dla początkujących ale wspaniały dla kogoś kto wie co chce zrobić (dla przykładu: alby zrobić serwer dhcp trzeba osobno: przypisać adres ip na interfejsie czy bridge, zrobić pulę adresową, zrobić network. zrobić serwer dhcp wybierają stworzone wcześniej elementy), zaś gargoyle można przyrównać np. do softu tplinka  w który jest po prostu: włącz/wyłącz (jak mamy odrobię szczęścia to znajdziemy jeszcze wybór zakresu przydzielanych adresów ip, ale już nikt nie nazywa tego pulą adresową).

464

Większość ludzi nie potrzebuje do domu czegoś ponad Gargoyle, a jeśli ono nie jest na bieżąco a do tego nie ma mechanizmu  samo aktualizacji to myślę że można zapomnieć o tym żaby statystyki wyglądały lepiej, i większość będzie pracować na sofcie ze znanymi podatnościami, w sumie to Gargoyle jest wydawane w systemie "kiedy się nam zachce" prawda ?

465

Luci nie ma autoaktualizacji, musisz kliknąć ręcznie i sprawdzić.
Gargoyle też nie ma autoaktualizacji, w moich buildach jest, ale także kliknąć ręcznie, sprawdzić i ew pobrać soft.

466

Nie do końca chyba, używałem Twojego Gargoyle i owszem znalazł aktualizacje z 1.13.1 na 1.13.2 ale z 1.13 na 1.14 już nie działało

467

I nie znajdzie. Inna seria, inne wydanie, nie sprawdza innych "by design". Tak było to zaplanowane.

468 (edytowany przez gawr 2023-08-21 09:00:30)

W moim przypadku z Gargoyle 1.14.0.1  zaznaczona opcja wysyłaj informacje statystyczne , i po kliknięciu statystyki tego ruotera , dostaję info brak danych o urządzeniu , zobacz wszystkie statystyki podaje informacje   (Mi4aGiga)

469

Zrób 

/sbin/stat.sh debug

, wykonaj w konsoli to co wyświetlił i zobacz co się dzieje.

470 (edytowany przez gawr 2023-08-21 09:19:46)

root@Mi4a_G:~# /sbin/stat.sh debug
wget -q -O /dev/null http://dl.eko.one.pl/cgi-bin/s.cgi?t=e8 … @8e210b77)

Brak danych o urządzeniu ( po kliknięciu w statystyki tego routera , oraz po skopiowaniu po http://...... i wklejeniu do przegladzrki , pusta strona)

Dodam że na 1.13 działało a od pierwszej wersji 1.14 brak info

471 (edytowany przez gawr 2023-08-21 09:28:01)

OOO  zadziałało po kliknięciu w statystyki tego routera

472

Poza dwoma logami odrzuconymi z urzędu, wykonanymi z przeglądarki nie mam nic  logach. Zrobiłem u siebie i poszło (stąd ten wpis), więc  wykonaj bezpośrednio na routerze:

wget -O - "http://dl.eko.one.pl/cgi-bin/s.cgi?t=e8bc3b7536b5c0c7a13c46c3edb4817c&u=2511&m=Xiaomi%20Mi%20Router%204A%20Gigabit%20Edition&w=dhcp&v=Gargoyle%201.14.0.1%20(Built%2020230623-1843%20git@8e210b77)"

I pokaz co wyszło. (to jest jedna linia)

473

root@Mi4a_G:~# wget -O - "http://dl.eko.one.pl/cgi-bin/s.cgi?t=e8bc3b7536b5c0c7a13c46c3edb4817c&u=2511&m=Xiaomi%20Mi%20R
outer%204A%20Gigabit%20Edition&w=dhcp&v=Gargoyle%201.14.0.1%20(Built%2020230623-1843%20git@8e210b77)"
Downloading 'http://dl.eko.one.pl/cgi-bin/s.cgi?t=e8 … @8e210b77)'
Connecting to 95.160.102.195:80
Writing to stdout
-                    100% |*******************************|    26   0:00:00 ETA
Download completed (26 bytes)

474

Ale magicznie zaczęło działać

475

Niekoniecznie. Nadal jest tylko jeden wpis. Zrób to jeszcze raz z konsoli.