1

Temat: Szukam osoby która pomoże w zakupie sprzętu i ustawieniu VPN

Cześć! Tak jak w tytule. Szukam profesjonalisty, który wdroży mnie w temat i pomoże skonfigurować odpowiednio sprzęt do pracy zdalnej (za granicą) korzystając z domowego IP. Informacji w sieci jest tyle, że nie jestem w stanie tego przetworzyć więc wolę dać komuś zarobić za profesjonalną pomoc.

2

Odp: Szukam osoby która pomoże w zakupie sprzętu i ustawieniu VPN

A jaki chcesz osiągnąć cel konkretnie? Co ma działać i jak?

3 (edytowany przez olke 2023-08-14 13:35:02)

Posiadam szybki internet w mieszkaniu. Poszukuję niezawodnego rozwiązania które pozwoli mi podróżować po świecie (Europa, Azja, Ameryka Południowa), korzystając w sposób wygodny i bezstresowy z mojego domowego IP. Prędkość połączenia musi pozwalać na obsługę telekonferencji na Teams.

Co rozumiem poprzez "wygodny"? Nie znam się na tym, ale wyobrażam sobie, że mam z sobą w podróży router który może połączyć się poprzez kabel, kartę SIM lokalnego operatora lub lokalne WIFI do internetu a ja mogę połączyć się do WIFI generowanego przez ten router i zawsze jestem widoczny jako osoba pracująca z mojego domowego adresu. Wiem, że w tym celu muszę mieć w domu drugi router ze skonfigurowanym VPN.

Rozwiązanie ma działać zawsze, nie może się w międzyczasie "popsuć". Po zaniku i powrocie napięcia w mieszkaniu, ma się przywrócić automatycznie.

Opisałem wymagania własnymi słowami, bo tak jak mówię, nie znam się na tym...

Jeśli to forum nie jest miejscem na takie zlecenia, proszę uprzejmie o porady gdzie kogoś z taką specjalistyczną wiedzą mógłbym szukać. Dziękuję!

4 (edytowany przez sebastan 2023-08-14 13:41:52)

Jesteśmy na forum zajmującym się konkretnym rodzajem oprogramowania i za to tym idzie sprzętem, który na tym oprogramowaniu pracuje. Żaden ze mnie profesjonalista, ale ja bym Ci polecił w miarę mocny router (na tym forum jest zakładka "co kupić") postawiłbym na tym serwer wireguarda też wireguarda na klientach, z których chcesz się łączyć (telefon, komputer, tuner tv, cokolwiek) Potrzebujesz tylko mieć internet w miejscu pobytu. Połączenia pomiędzy nimi są szyfrowane, bezpieczne i wydajne. Nie są to rozwiązania drogie, ani wymagające wielkiej wiedzy. Zacznij od zakupu routera, na którym trzeba by mieć openwrt.

5

Na ile ufasz chińskim sprzętom? Jeżeli nie robi ci to różnicy to masz gotowca w postaci urządzeń z gl.inetu: https://www.gl-inet.com/products/

Jeden ze sobą (niech to nawet będzie bateryjnie zasilany), z dostępem przez ethernet, komórkę, kartę sim czy wifi, drugi w domu pełniący rolę serwera.

Temat trochę nie na to forum, tu się zajmujemy pewną wersją oprogramowania na routery, w/w sprzęty mają właśnie fork dane oprogramowania.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.