Odp: zyxel nr7101
New features RG502QEAAAR13A02M4G_01.001.01.001
Różne wersje macie tu: https://www.ofmodemsandmen.com/mfirm.html tylko uważajcie, bo jest RG502 i RM502.
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
eko.one.pl → Inne → zyxel nr7101
Strony Poprzednia 1 … 13 14 15 16 17 … 20 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
New features RG502QEAAAR13A02M4G_01.001.01.001
Różne wersje macie tu: https://www.ofmodemsandmen.com/mfirm.html tylko uważajcie, bo jest RG502 i RM502.
smereka napisał/a:Dobra jak znajdę chwilę przemagluję sztukę z openwrt i modem w niej na najnowszy firmware quectela i dam Wam do niej dostęp jak chcecie.
Wgrywaj moje mifi, będzie można na bieżąco analizować skrypty. Dorobię ci do tego później skrypt żeby wysyłał mi debug i będę wiedział jak się modem w różnych stanach zachowuje.
Ok zapodam Twoje mifi. Ale pozostają teraz pytania
1. A ono ma clienta wifi? - bo tak zamierzam Ci go udostępnić
2. Będzie tam siedziała karta play lub orange, które nie mają wjazdu do 5G - czy to nie będzie problemem bo w sumie dążymy do prawidłowego pokazywania sygnału NR
Tej, która ma wjazd do 5G plusa nie mogę tam włożyć permanentnie no bo z niej korzystam. Mogę ją od czasu do czasu tam zapodać na testy. Chyba, że Ty cezary masz taką kartę to w sumie mógłbym Ci oddać tego zyxela na miesiąc dwa.
1. Z gui nie. Z konsoli możesz sobie zrobić.
2. Będzie - karta bez usługi 5G nie pokaże połączenia na 5G.
Ok to w takim razie dopóki nie znajdę takiej karty musimy poczekać. Coś pokombinuję. A za chwilę zapodam nowy firmware do tego quectelika i najnowsze dzięło IceG i zobaczymy co nam modem zaśpiewa...
IceG napisał/a:New features RG502QEAAAR13A02M4G_01.001.01.001
Patrzylem na modemy, ktore Nas/Mnie interesuja i.. dawno nie bylo to aktualizowane. Jest pare wersji fw ale w starszych wersjach.
Dostałem od quectela firmware w wersji RG502QEAAAR13A03M4G_02.001.02.001. No ciekawe, że jest nowsze niż te ze strony zyxela. Na początku zapodam je na umarlaka i zobaczymy czy po maglu przynajmniej na magistrali się podniesie. Szkoda by było dobrego zyxela popsuć ![]()
Bo producenci mają też swoje r&d które muszą testować czy dane firmware sprawdza się w ich produkcje i warunkach w których jest używany. W korpo to trwa, więc to co dostaje klient jest zwykle dość starawe w stosunku do tego co producent modemu oferuje. A często tez firmware jest robiony pod danego producenta i dostosowany żeby coś tam miał jeszcze co np. usprawnia działanie z niektórymi sieciami.
Umieścili na jakimś syfie i pobrać się nie da - przerywa w 2/5. Ech ale walczę...
Dobra ściągnąłem te soft. Walka trwała długo bo kilka razy moduł się popsuł w ogóle nie chciał się łączyć po aktualizacji - nie wiem czemu. Na OFW nawet przechodziłem i tam tej wersji RG502QEAAAR13A03M4G w ogóle nie łykał. Powodowało to restart całego routera. W logach jak dobrze wyczytałem było info o za małej pamięci żeby wrzucić firmware czy coś takiego. Koniec końców przeszedłem na Rooter i tam QFirehosem pocisnąłem tą bestię.
I Panie i Panowie składam gratulacje dla IceG i Cezarego. Działa. Patrzcie na efekty poniżej ![]()
Reasumując - problemem był firmware
Uwaga do innych co by chcieli podnosić firmware - róbcie to ostrożnie bo łatwo ubić i trzeba od nowa. U mnie poszło na kąpie z ubuntu gdzie wystawiłem sobie firmware po sieci
@smereka: pokaż wynik at+qcainfo
ATI
Quectel
RG502Q-EA
Revision: RG502QEAAAR13A03M4G
OK
at+qcainfo
+QCAINFO: "PCC",3526,25,"LTE BAND 8",1,432,-92,-14,-63,2
+QCAINFO: "SCC",1300,100,"LTE BAND 3",2,190,-113,-20,-71,-5,0,-,-
+QCAINFO: "SCC",518910,6,"NR5G BAND 41",246
OK
Niestety mam też złe wieści. Po aktualizacji firmware modem zgłasza się jako standardowo /dev/cdc-wdm0 oraz jako ttyUSB0, ttyUSB1 i ttyUSB2. Nie ma ttyUSB3 przez które można było odczytywać sms. Przez co nie działa smstools3. Na żadnym z pozostałych 3 nie chce odczytywać sms. Jutro wracam na RG502QEAAAR13A02M4G bo akurat tam nie sprawdzałem tylko z 11A07 poszedłem na najnowsze. Na A07 hulało jak trzeba a tu kupa...
No nie masz tych pasm najszczęśliwiej dobranych Podstawowe masz bandwidth na 5MHz, S1 na 20MHz i to nieszczęsne 5G masz na 1.4MHz. Padaka z przepustowością.
@IceG: Pokazujesz tryb pracy jako 5G z agregacją pasm ale już tego nie pokazujesz na dole ekranu jako poszczególnych pasm. Weź sobie przeportuj skrypty ode mnie.
Może i nie dobrane za dobrze ( w pracę inżynierów polkomtela czy tam cellnexu nie będę wchodził - zakładam, że coś minimalnie kapują) ale 100mbi/s leci i starcza na chate. Wystarczy, ze włączę tylko LTE i dramat max 10mbit a średnio 3-5Mbit/s. Więc dla mnie ten spzęcik to lek na bolączkę tym bardziej, że kupiony okazjonalnie i do tego jeszcze trup
jak sporo na znanym portalu. Trochę wnikania, lutownica, wymiana elementów i ogień. Natomiast nie zniosę tego, że nie mogę nim sterować przez sms. Dlatego jutro downgrade modemu.
@IceG: Pokazujesz tryb pracy jako 5G z agregacją pasm ale już tego nie pokazujesz na dole ekranu jako poszczególnych pasm. Weź sobie przeportuj skrypty ode mnie.
Wiem Cezary że tego nie ma, nowa wersja, ktorej jeszcze nie udostepnilem już to ogarnia.
Natomiast nie zniosę tego, że nie mogę nim sterować przez sms. Dlatego jutro downgrade modemu.
Zamiast marudzić na fw ustaw sobie modem, zapisz konfiguracje gdzie sms maja być w jakiej pamieci i potem powinno działać
.
fw?
fw?
Fw modemu.. już chcesz się cofać
.
No właśnie tak wcześniej zrobiłem ale smstools3 nie chce mi czytać ani na 0 ani na 1 ani na 2. Czytał na 3 ale tutaj nie ma tego coś pozmieniali na nowym fw.
Np Twoje i Cezarego 3g info lite luci działa zarówno na 1 jak i 2
No właśnie tak wcześniej zrobiłem ale smstools3 nie chce mi czytać ani na 0 ani na 1 ani na 2. Czytał na 3 ale tutaj nie ma tego coś pozmieniali na nowym fw.
Np Twoje i Cezarego 3g info lite luci działa zarówno na 1 jak i 2
Wykonałeś te polecenia po aktualizacji fw modemu?
SIM Preferred Message Storage ➜ AT+CPMS="SM","SM","SM";AT+CPMS="SM","SM","SM"
Save SMS Settings ➜ AT+CSAS;AT+CSAS
Reboot the modem ➜ AT+CFUN=1,1;AT+CFUN=1,1SM to sim tak? a jak chce żeby to do pamięci routera spływało to jak będzie ME?
Teraz mam tak:
AT+CPMS?
+CPMS: "ME",0,127,"ME",0,127,"SM",7,20
OK
SM to sim tak? a jak chce żeby to do pamięci routera spływało to jak będzie?
Zamiast SM -> ME
czyli
AT+CPMS="ME","ME","ME"
AT+CSAS
AT+CFUN=1,1OK dzięki. Po dodaniu do smsd.conf tej linii
init = AT+CPMS="ME","ME","ME"
zadziałało pięknie.
Ok zostaje ten firmware 1 będzie na Twój pakiet a 2 dam na smstools3 i gitara
Niemniej ciekawe czemu 3 wywalili
@IceG - kiedy będą Twoje pakiety na 23.05 ?
@IceG - kiedy będą Twoje pakiety na 23.05 ?
Ciężko mi powiedzieć, ciągle jest jakaś "dłubanina" przy pakietach, tu nie działa jak powinno, dodałbyś jeszcze to.. to znowu ja mam swoją wizję, że warto by jeszcze dodać.. więc trudno mi posłać coś co "ciągle poprawiam".
Coś czuję że najszybciej będzie jak ktoś się zdenerwuje i wyśle/zgłosi pakiety za mnie
.
OK dzięki. Po dodaniu do smsd.conf tej linii
init = AT+CPMS="ME","ME","ME"
zadziałało pięknie.
Ok zostaje ten firmware 1 będzie na Twój pakiet a 2 dam na smstools3 i gitara
Niemniej ciekawe czemu 3 wywalili
Pokaż wynik AT+QCFG="data_interface"
Strony Poprzednia 1 … 13 14 15 16 17 … 20 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
eko.one.pl → Inne → zyxel nr7101
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc