1

Temat: Jak zamienić LuCi na Gargoyle ?

Mam Asusa WL 500g Premium z oryginalnym Kamikaze 8.09, chciałbym mieć obsługę drukarki USB, pendrive oraz jakieś statystyki lepsze niż teraz...
Podejrzewam ze powinienem zamienić interfejs LuCi na Gargoyle, jak to najprościej zrobić ?

2

Odp: Jak zamienić LuCi na Gargoyle ?

Nie będziesz miał tyle miejsca chyba że zainstalować gargoyle dodatkowo.

Spróbować możesz: wyłącz luci i zainstaluj gargoyle z zależnościami z http://www.gargoyle-router.com/packages … /brcm-2.4/

Tylko że nie wiem czy nie było by prościej po prostu od nowa system postawić z gargoyle na pokładzie.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Co by nie było - gargoyle w gui nie ma nic z usb - wszystko robisz ręcznie z konsoli.

Jak chcesz inne statystyki to może zainstaluj pakiet bandwidthd - (tak to wygląda: http://bandwidthd.sourceforge.net/), być może Ci wystarczy.

Ale mimo wszystko - sprawdź gargoyle bo ciekawe jest.

4

Dzięki za szybką odpowiedź!

Przy okazji pytanie - jak odpalić drukarkę po USB ? Zainstalowałem wszystkie potrzebne pakiety wg instrukcji , ale co mam jeszcze zrobić ?
Windows nie chce drukować, pomimo ze skonfigurowałem druk. pod XP raczej poprawnie i próbowałem na kilku portach oprócz 9100  - także 9001, 9002, 9003.....? Co mogę sprawdzić ?

5

W sumie to ... nic nie możesz. Nie wszystkie drukarki chcą tak działać, więc może się nie udać.

Niektóre wymagają załadowania firmware, niektóre w ogóle nie działają. Sprawdź jeszcze ustawiania, czy na pewno masz ten sam port ustawiony i w konfigu i w windowsie, i czy 'raw' wybrałeś.

6

...a nie trzeba przypadkiem jeszcze zainstalować Samby, żeby drukarka była widziana ? Gdzieś tak wyczytałem....

7

Nie, samba w tym przypadku nie ma nic do rzeczy.

8

Motyl napisał/a:

Dzięki za szybką odpowiedź!

Przy okazji pytanie - jak odpalić drukarkę po USB ? Zainstalowałem wszystkie potrzebne pakiety wg instrukcji , ale co mam jeszcze zrobić ?
Windows nie chce drukować, pomimo ze skonfigurowałem druk. pod XP raczej poprawnie i próbowałem na kilku portach oprócz 9100  - także 9001, 9002, 9003.....? Co mogę sprawdzić ?

Kilka dni temu uruchamiałem tą usługę.
Oto kilka spostrzeżeń:
1. Jeżeli konfigurujesz drukarkę z poziomu LuCI, to w miejsce port wpisujesz tylko ostatnią cyfrę portu np., dla portu 9101 w polu port wpisujesz: 1.
2. Nie zapomnij uruchomić daemona smile (/etc/init.d/p910nd start oraz /etc/init.d/p910nd enable)
3. Mój plik konfiguracyjny (dla portu 9101) wygląda tak:
# uci show p910nd
p910nd.@p910nd[0]=p910nd
p910nd.@p910nd[0].enabled=1
p910nd.@p910nd[0].device=/dev/usb/lp0
p910nd.@p910nd[0].port=1
4. Domyślnie z poziomu LuCI miałem złe wskazanie na urządzenie, było chyba /dev/lp0, a powinno być /dev/usb/lp0.
5. Czy z poziomu Twojego komputera w ogóle jest jakaś komunikacja z drukarką możesz sprawdzić telnetem łącząc się po skonfigurowanym porcie, np.: telnet 192.168.1.1 9101.

Może to pomoże.
Mi udało się uruchomić drukarkę HP 5900.
Np. drukarka HP (all in one, ta co TPSA daje lub dawała do Neostrady) już zadziałać nie chce.

Pozdrawiam
TomekB

9

No niestety.... za nic nie chce mi drukować...Drukarka HP DJ 940c podłączona kablem USB...
Telnet nie łączy się z routerem na porcie 9100, ale nie wiem co zrobić, żeby chociaż to zadziałało....?

Chyba jednak z powrotem powrócę do standardowego softu Asusa, tam przynajmniej wszystko mi działało...

10

Dużo DeskJetow musi mieć dwukierunkowość wyłączoną. Próbowałeś?

11

Cezary napisał/a:

Dużo DeskJetow musi mieć dwukierunkowość wyłączoną. Próbowałeś?

tak, wylaczałem i to też...próbuje jeszcze ,wywalilem wszystko co sie tyczy USB i od nowa....

12

OK, wywaliłem wszystkie pakiety dotyczące drukowania i zainstalowałem tylko pakiet LuCi-app-p910nd.
Teraz przynajmniej Telnet na porcie 9100 łączy się ,więc jest pewien postęp :-)

Całkowicie drukarki sprawdzić nie mogę w tej chwili, bo nie ma mnie w domu - ale jestem dobrej myśli!

13

Motyl napisał/a:

OK, wywaliłem wszystkie pakiety dotyczące drukowania i zainstalowałem tylko pakiet LuCi-app-p910nd.
Teraz przynajmniej Telnet na porcie 9100 łączy się ,więc jest pewien postęp :-)

Całkowicie drukarki sprawdzić nie mogę w tej chwili, bo nie ma mnie w domu - ale jestem dobrej myśli!

No i pomogło! DZIAŁA! :-)

14

Super, ważne że działa.

15

Cezary napisał/a:

Nie będziesz miał tyle miejsca chyba że zainstalować gargoyle dodatkowo.

Spróbować możesz: wyłącz luci i zainstaluj gargoyle z zależnościami z http://www.gargoyle-router.com/packages … /brcm-2.4/

Tylko że nie wiem czy nie było by prościej po prostu od nowa system postawić z gargoyle na pokładzie.

Wybacz, Cezary, jestem nowy w WRT, który z pakietów i w jaki sposób (komenda) zainstalować gargoyle w środowisku bez LuCI. Sciągnąłem twój obraz bez interface'u graficznego na ASUS'a WL-500gP v1 ze wszystkim, a bez LuCI. Chciałbym doinstalować gargoyle, który polecasz. Widziałem, że także w twoich pakietach na eko.one.pl są jakieś gargoyle, ale nie wiem, czym się je je.

Pozdrawiam

16

Dodać jako repo (w /etc/opkg.conf)

http://www.gargoyle-router.com/packages … /brcm-2.4/

A później tylko

opkg update
opkg install gargoyle

Powinno działać, chociaż nigdy nie testowałem.  Możesz zainstalować gotowy obraz z gargoyle, a później doinstalować sobie obsługę USB.

To co leży u mnie to gargoyle, z dołożoną obsługą modemów 3G. A drugi katalog to na x86 a nie asusa.