Temat: Szafa Rack - patch cord

Cześć

Obecnie składam pierwszą szafę rack. Także jestem w tym nowy.
Już myślałem że jestem w domu i robotę zakończę, ale pojawił się problem z samymi przewodami między patch panelem a switchem.

Zdjęcia:
https://i.imgur.com/nrFkzuS.jpg
https://i.imgur.com/lToufB3.jpg

Pomiędzy wstawiłem organizer i chciałem ładnie zamknąć przewody, ale niestety patch cordy są dość sztywne (cat 6a) i obawiam się z ich wyginaniem - tzn. nie wiem czy nie wyłamie gniazda z patch panelu lub switcha.
Obecnie żałuję że nie kupiłem przewodu i sam nie zarobiłem, tylko te gotowce.

Widziałem jakieś filmy jak wrzucane były dłuższe skrętki czyli z patch panelu do organizera, tak że wychodzi przewód do tyłu i pod switchem kolejny organizer i wejście z niego do switcha.

Prosiłbym o poradę jednak co mogę zrobić z tymi krótkimi, czy jakoś inaczej to rozłożyć? czy może jednak nagiąć przy wtyczce?

Dziękuję.

2 (edytowany przez damrom 2023-08-08 09:28:26)

Odp: Szafa Rack - patch cord

Co tu można zrobić bez wymiany kabli? Niewiele.
1. Możesz przebudować szafę i podnieść switcha bliżej patchpanela - o 1, 2 oczka.
2. Lekko poprzeginać kable, aby nie powyrywać gniazd.

Kiedyś też się na to złapałem, że kupiłem patchcordy kat. 6 o długości 25 cm do takiej konfiguracji. I od tego czasu wiem, że tak się nie da i na taki układ tylko 50 cm patchcordy. Dlatego większość wymieniłem na 50 cm. 25 cm patchcordy tylko do połączeń w idealnej odległości gniazd (około 15-16 cm). Zauważ, że nawet gdy będziesz miał połączenie "pionowe" (np. port 9 w switchu i 13 na patchpanelu), to będziesz musiał robić pętle z powodu tego, że drzwi szafy będą wyginać kabel.

Ja bym wymienił/dokupił patchcordy 50 cm i to maksymalnie kat. 6, bo na takie odległości w warunkach domowych nie ma żadnej różnicy w przesyle, a kabel bardziej miękki do układania. Do tego i kat 5e byłoby dobre.

Pzdr

P.S. A robienie samemu patchcordów, to nie te czasy. Patchcordy tanie, kolorowe, zarobione fabrycznie i pewne. Ja już od dawna tego w szafie nie stosuję. Oczywiście kable dalej robię do innych zastosowań, ale nie do szafy.

3

Odp: Szafa Rack - patch cord

Wymienić już nie mogę, ze 2 miesiące temu kupiłem. W między czasie zrobiłem kilka błędów, ale na bieżąco wymieniałem.
Raczej zdecyduję się na zmianę na 50cm.

Dzięki za poradę.

Najbardziej zabolał portfel jak kupiłem głośny switch POE, ale nie znając się, pozostawiłem.
W każdym razie widzę że jak się w tym nie siedzi i mimo poświęconych godzin w internecie czytając i oglądając filmy - i tak zrobi się jakiś błąd, nawet nie jeden.