1

Temat: Router backupowy na LTE

Siemanko.
Szukam sposobu na utworzenie Routera Backupowego w sieci domowej.

Routerem głównym jest Opnsense na VM jak to czasami bywa? coś ostatnio zdarza mu się zawiesić(raczej zawiesza sie karta sieciowa) Jest na nim DHCP podłączony jest do Switcha.

Mam jakiś tam prosty router z openwrt i modem LTE.
Jak zrobić (jaki pakiet użyć) żeby pinował np adres Bramy dostawy Internetu czy nawet adres samego Opnsense a jak zbraknie pingu włączył połeczenie LTE i internetu już leciał z openwrt do powrotu internetu na łączu głównym.
A co z serwerem DHCP który jest na Opnsense? Jest jakaś możliwość włączenia serwera DHCP jeśli nie ma neta a jeśli jest te żeby był wyłączony?

2 (edytowany przez Cezary 2023-07-28 14:48:20)

Odp: Router backupowy na LTE

To nie tak. Przed opnsense stawiasz ten router z lte, instalujesz na nim openwrt, dołączasz kabel do jego wan, konfigurujesz oba wany (kablowy i modem), instalujesz mwan3 i masz failover. Kabel z routera do opnsense.

Twój pomysł jest taki sobie, bo nawet jak włączysz serwer DHCP to nie zmusisz klientów żeby pobrali z niego adres, a adres gatewaya nadal będą mieli wskazujący na opnsense.

PS. Właśnie spojrzałem do opnsense, on sam w sobie ma failover. Wiec router z modemem podłącz kablem do innego wanu w opnsense i skonfiguruj failover.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3 (edytowany przez toom18 2023-07-28 22:51:36)

Bo ogólnie bardziej mi chodzi  o coś typu backupowy dostęp do proxmox jak wywali VM z OPNsense. a na statycznych adresach mogło by zadziałać?
sieć wygląda tak:
Opnsense
10.69.0.1>Port1 Switch zarządzany(mikrotik) i do tego dopiero wpięta reszta sieci  na dalszych portach.
i jak by do tego switcha wpiać router openwrt z modemem który pinguje np 10.69.0.1 jak wywali to połączy się z netem via modem LTE i da dostęp do proxmox 10.69.0.20 np via tailscale nic więcej w sumie nie potrzebuje smile

4

skoro nie chcesz na jednym systemie robić failover tylko na dwóch niezależnych urządzeniach to musisz obejść problem o którym  pisał Cezary, czyli na przykład klienci też musieliby pingować opnsense lub trasę przez bramę z opnsense.
Jeżeli nie byłoby internetu lub zawiesi się ten opnsense to wtedy klienci musieliby sobie sami napisać nową domyślną trasę przez Openwrt.
A jeżeli powróciłoby połączenie przez Opnsense to musieliby od nowa przywrócić sobie starą trasę.

Słabe i upierdliwe jest to rozwiązanie, ale zrozum, że co innego jeżeli masz 2 dostawców neta (czyli 2 Wany) na JEDNYM systemie, a co innego gdy są one na różnych urządzeniach (systemach).

Podsumowując, jeżeli chcesz to zrobić swoim sposobem to wychodzi na to, że failover musisz zrobić na klientach a nie na Openwrt czy Opnsense.

Najlepiej zrób tak, jak proponuje Cezary w pierwszym lub ostatnim zdaniu (do wyboru) a unikniesz problemów i skrócisz sobie męki smile

Xiaomi AX3000T @ Netgear R6220
* DVBT2 - T230C *

5 (edytowany przez toom18 2023-07-29 14:54:30)

No spoko. Ale jak zawiesi mi się maszyna z opnsense czy wywali kartę sieciową albo zawiesi się PVE to i tak mi to nic nie da i nie dostanę się do sieci żeby włączyć/resetować maszynę.

//Edit żeby nie tworzyć nowego tematu.
Czy istnieje jakiś sposób żeby sztucznie zwiększyć opóźnienie w sieci? Ktoś mi nie płaci na czas chce utrudnić mu życie zwiększając ping czy da się to zrobić. Szukałem trochę raczej będzie ciężko. Ale może macie jakieś sposób?

6

Netem: https://srtlab.github.io/srt-cookbook/h … works.html

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

7

toom18 napisał/a:

Jak zrobić (jaki pakiet użyć) żeby pinował np adres Bramy dostawy Internetu czy nawet adres samego Opnsense a jak zbraknie pingu włączył połeczenie LTE i internetu już leciał z openwrt do powrotu internetu na łączu głównym.
A co z serwerem DHCP który jest na Opnsense? Jest jakaś możliwość włączenia serwera DHCP jeśli nie ma neta a jeśli jest te żeby był wyłączony?

jest jeszcze inny sposób na Twoją przypadłość ale ma pewien minus. Najlepiej jakbyś miał router z Openwrt-23.05 oraz DSA czyli każdy port widziany osobno typu LAN1, LAN2 itd...

Głowne łącze WAN podłączasz do Opnsense.
Na wyjściu LAN tego Opnsense o adresie powiedzmy 192.168.1.1/24 kierujesz kabel do switcha routera Openwrt na port np. LAN1.
W Openwrt na bridgu utworzonym z portów LANowych ustawiasz adres z tej samej sieci co Lan Opnsense czyli powiedzmy 192.168.1.2/24
W Openwrt wyłączasz serwer DHCP!!!
W Openwrt z portu LAN2 kierujesz kabel bezpośrednio do hosta w sieci (proxmoxa).

Czyli internet leci z Opensense przez bridge Openwrt między portami LAN1-LAN2. Host dostanie trasę domyślną przez bramę Opnsense.

W Openwrt robisz skrypt który pinguje adres Opnsense czyli 192.168.1.1
Jeżeli nie ma odpowiedzi to wyłączasz interfejs LAN2 (down) do którego bezpośrednio podłączony jest host w sieci.
Uruchamiasz serwer DHCP na Openwrt i podnosisz port LAN2

Po tej krótkiej przerwie "w dostawie prądu" host powinien od nowa poprosić o adres IP i wtedy dostanie go z puli od Openwrt i internet pójdzie przez niego jako bramę.
Skrypt może chodzić w cronie co x sekund/minut.

W skrypcie sprawdzasz drugi warunek, że gdy powróci ping do 192.168.1.1 to w Openwrt: wyłączasz port LAN2, stopujesz serwer DHCP oraz włączasz port LAN2.
Po tej kolejnej  krótkiej przerwie "w dostawie prądu" host powinien od nowa poprosić o adres IP i wtedy dostanie go z puli od Opnsense i internet pójdzie przez niego jako bramę.

A jeżeli router Openwrt podłączysz przez switcha Mikrotik dla innych hostów to one nie zobaczą tej przerwy (down), bo będą na "podtrzymaniu" z Mikrotika, a więc być może będziesz musiał napisać skrypt w Mikrotiku, żeby resetować porty (o ile się da) gdy zniknie "wejście" od Openwrt.

Niezbyt ciekawy pomysł ale działa, a Twoja zachcianka też nie jest jakaś "standardowa" żeby jeden ISP sprawdzał czy w sieci jest drugi ISP i podmieniał klientom bramę na siebie lub oddawał bramę "koledze"

Xiaomi AX3000T @ Netgear R6220
* DVBT2 - T230C *

8

Ja bym zaczął od rozwiązania problemu z  " Routerem głównym jest Opnsense na VM jak to czasami bywa? coś ostatnio zdarza mu się zawiesić(raczej zawiesza sie karta sieciowa)" .Mam w domu hosta z exsi i pfsense i nigdy nie miałem z tym problemu, z ptoxmoxem na nim też zero problemów - może masz coś źle skonfigurowane czy coś.

Dom : router https://i.imgur.com/IuB6Zwy.png | TP-LINK T1700G-28TQ |Zyxel XGS-1210-12 | 6x Ruckus r310 unleashed  + Ruckus icx7150-c12p | Truenas scale 124TB 25Gb| Xpenology 12TB | apc smart ups 750 lcd smile 100Mb/s - 25Gb/s
Podróżne : GL.Inet MT3000  +1TB hdd
Działka : rb260gs 1j wdm 1Gb+ ruckus r310 + nb m5 + kilka kamer ip  + panel 285Wp + lifepo4 12v 60Ah .