Temat: zrozumieć openwrt
od kiedy pamiętam miałem problem ze zrozumieniem zależności między pojęciami uzywanymi w openwrt. coś tam zaczynałem rozumieć, póżniej ten system działał na tyle stabilnie, że zapominałem, bo nic nie trzeba było w nim gmerać. dziś przy okazji -- powiedzmy -- awarii, i z racji tego, że mam więcej czasu, przysiadłem do tego tematu. być może któryś raz po latach, ale nie pamiętam
. ku swojemu zaskoczeniu znalazłem na stronie openwrt tabelkę-diagram, która -- mam wrażenie -- pomaga mi usystematyzować rzeczy związane z pojęciami wykorzystywanymi w openwrt.
https://openwrt.org/docs/guide-user/bas … g#overview
zacząłem więc eksperymentować zgodnie z tym co rozumiem na podstawie tej tabelki.
w routerze wyodrebniłem port WAN i zrobiłem z niego na wzór i podobieństwo do br-lan, urządzenie br-wan. nic w tym urządzeniu nie ma poza tym jednym portem wan. przerobiłem też interfejs wan, aby zamiast 'eth0.2' zawierał wpis 'br-wan'.
to wszystko działa. zdaję sobie, że prawdopodobnie tworzenie br-wan w moim przypadku jest bezcelowe, ale chciałem sprawdzić, czy takie -- nazwę to: przemapowanie urządzenia w inne urządzenie będzie działać. w jakch sytuacjach sprawdza się robienie takiego br-wan? czy ma to sens np. dla wbudowanego modemu LTE oraz wyodrębnionego portu WAN, aby je "połączyć" w jedno urządzenie i aby pakiety leciały przez oba urządzenia?