1 (edytowany przez geos 2023-07-21 13:26:37)

Temat: zrozumieć openwrt

od kiedy pamiętam miałem problem ze zrozumieniem zależności między pojęciami uzywanymi w openwrt. coś tam zaczynałem rozumieć, póżniej ten system działał na tyle stabilnie, że zapominałem, bo nic nie trzeba było w nim gmerać. dziś przy okazji -- powiedzmy -- awarii, i z racji tego, że mam więcej czasu, przysiadłem do tego tematu. być może któryś raz po latach, ale nie pamiętam smile. ku swojemu zaskoczeniu znalazłem na stronie openwrt tabelkę-diagram, która -- mam wrażenie -- pomaga mi usystematyzować rzeczy związane z pojęciami wykorzystywanymi w openwrt.

https://openwrt.org/docs/guide-user/bas … g#overview

zacząłem więc eksperymentować zgodnie z tym co rozumiem na podstawie tej tabelki.

w routerze wyodrebniłem port WAN i zrobiłem z niego na wzór i podobieństwo do br-lan, urządzenie br-wan. nic w tym urządzeniu nie ma poza tym jednym portem wan. przerobiłem też interfejs wan, aby zamiast 'eth0.2' zawierał wpis 'br-wan'.

to wszystko działa. zdaję sobie, że prawdopodobnie tworzenie br-wan w moim przypadku jest bezcelowe, ale chciałem sprawdzić, czy takie -- nazwę to: przemapowanie urządzenia w inne urządzenie będzie działać. w jakch sytuacjach sprawdza się robienie takiego br-wan? czy ma to sens np. dla wbudowanego modemu LTE oraz wyodrębnionego portu WAN, aby je "połączyć" w jedno urządzenie i aby pakiety leciały przez oba urządzenia?

2 (edytowany przez Cezary 2023-07-21 14:31:17)

Odp: zrozumieć openwrt

Załóżmy że masz dwa łącza, jedno na kablu i jedno na światłowodzie na wkładce. Wtedy robisz bridge z portu ethernet i światłowodu a w konfiguracji podajesz że wanem jest br-wan. I nie martwisz się tym czy masz wpięty kabel czy światłowód.

Inaczej robi się to jeżeli jednocześnie masz wpięte oba, wtedy taki bridge ma średni sens. Przy połączeniach komórkowych nie ma sensu.

Jeżeli chcesz dwa wany różne to nie robi się bridge tylko np. loadbalancing wykorzystując np. mwan3.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Odp: zrozumieć openwrt

Cezary napisał/a:

Załóżmy że masz dwa łącza, jedno na kablu i jedno na światłowodzie na wkładce. Wtedy robisz bridge z portu ethernet i światłowodu a w konfiguracji podajesz że wanem jest br-wan. I nie martwisz się tym czy masz wpięty kabel czy światłowód.

Inaczej robi się to jeżeli jednocześnie masz wpięte oba, wtedy taki bridge ma średni sens. Przy połączeniach komórkowych nie ma sensu.

Jeżeli chcesz dwa wany różne to nie robi się bridge tylko np. loadbalancing wykorzystując np. mwan3.

jesteś kochany, Cezary. dziękuję!