701

Odp: Xiaomi AX3600

Witam, w dniu dzisiejszym zostałem posiadaczem AX3600. Obecnie posiadam oryginalne "Europejskie" oprogramowanie, lecz czytałem że po zmianie na chińskie jest większa moc wi-fi. W poprzednich ruterach korzystałem z Gargoyle i zastanawia mnie fakt które oprogramowanie zapewni stabilną i szybką pracę oraz "większy zasięg" : Oryginalne chińskie czy Luci 23.05.

702

szybszy będzie oryginalne oprogramowanie, zasięg jest ten sam o ile trzymasz sie norm mocy, a nie odpalasz 1W i cieszysz się że urządzenie końcowe ma maks kresek, ale nie umie odpowiedzieć routerowi bo nie ma tyle mocy smile

no i z tego co kojarzę to updaty do org softu praktycznie nie wychodzą

703

No ja przez 2,5 roku nie dostałem ani jednej aktualizacji do europejskiego softu smile

704

kw napisał/a:

szybszy będzie oryginalne oprogramowanie, zasięg jest ten sam o ile trzymasz sie norm mocy, a nie odpalasz 1W i cieszysz się że urządzenie końcowe ma maks kresek, ale nie umie odpowiedzieć routerowi bo nie ma tyle mocy smile

no i z tego co kojarzę to updaty do org softu praktycznie nie wychodzą

A jest opcja zmodowania.openwrt, aby korzystał z oryginalnego sterownika, tak jak kiedys bylo w broadcomie?

705

Wiesz że dla qualcommów to sterownik w openwrt jest tylko loaderem właściwego firmware który jest taki sam jak urządzeniu producenta (bo z niego został wyciągnięty?). Tyle że oryginalnie qualcomm daje całą litanię innych modułów wchodzących w skład ichniego qsdk, a do tego nie ma dostępu ze względu na kompilację i warunki licencyjne.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

706

Jest na openwrt wątek z customowym fw ipq807x nss , działa lepiej, offload hw działa.

Dom : router https://i.imgur.com/IuB6Zwy.png | TP-LINK T1700G-28TQ |Zyxel XGS-1210-12 | 6x Ruckus r310 unleashed  + Ruckus icx7150-c12p | Truenas scale 124TB 25Gb| Xpenology 12TB | apc smart ups 750 lcd smile 100Mb/s - 25Gb/s
Podróżne : GL.Inet MT3000  +1TB hdd
Działka : rb260gs 1j wdm 1Gb+ ruckus r310 + nb m5 + kilka kamer ip  + panel 285Wp + lifepo4 12v 60Ah .

707

Cezary napisał/a:

Wiesz że dla qualcommów to sterownik w openwrt jest tylko loaderem właściwego firmware który jest taki sam jak urządzeniu producenta (bo z niego został wyciągnięty?). Tyle że oryginalnie qualcomm daje całą litanię innych modułów wchodzących w skład ichniego qsdk, a do tego nie ma dostępu ze względu na kompilację i warunki licencyjne.

Na pewno tak nie jest, bo te FW są normalnie na GITHubie dostępne i są nowe wersje dość często. A oryginalny soft jedzie nadal na jakimś starociu.

https://github.com/kvalo/ath11k-firmwar … 8074/hw2.0

708

To że producent tego nie utrzymuje to już całkiem inna sprawa. Zrobili raz soft i dalej mają to w poważaniu.

709

Cezary napisał/a:

To że producent tego nie utrzymuje to już całkiem inna sprawa. Zrobili raz soft i dalej mają to w poważaniu.

A te FW wrzuca na GITa Qualcom, czy ktoś to wyciąga z FW routerów?

710

Qualcomm też się nie udziela. Było by świetnie gdyby producent się zaangażował - i nawet jeżeli nie chce dawać swoich zmian - to chociaż by poprawiał czy zwiększał wydajność.

711

Panowie... mam AX3600 od @friuts, za co bardzo dziękuje. Ustawiłem

config wifi-device 'radio1'
    option type 'mac80211'
    option path 'platform/soc/c000000.wifi'
    option channel '100'
    option band '5g'
    option htmode 'HE160'
    option disabled '0'
    option country PL

I pomijając fakt że długo się uruchamiało (bo DFS) to bardzo ładnie uruchomiło się na 160MHz. Klient spina na 1921/1200Mbps. Dlaczego Wam radio nie chciało się uruchamiać na szerokości 160MHz?

712

U mnie dziala tez.Pisalem dawno temu o tym a i jade na jakims starym wydaniu

713

Cezary napisał/a:

Panowie... mam AX3600 od @friuts, za co bardzo dziękuje. Ustawiłem

config wifi-device 'radio1'
    option type 'mac80211'
    option path 'platform/soc/c000000.wifi'
    option channel '100'
    option band '5g'
    option htmode 'HE160'
    option disabled '0'
    option country PL

I pomijając fakt że długo się uruchamiało (bo DFS) to bardzo ładnie uruchomiło się na 160MHz. Klient spina na 1921/1200Mbps. Dlaczego Wam radio nie chciało się uruchamiać na szerokości 160MHz?

uruchamia się na 160, ale mam urządzenia które robią jaja i mega niski transfer wtedy jest. Może to zakłucenia w bloku (ze 20 sieci do okoła)... nie wiem, na 80MHz jest git

714 (edytowany przez kw 2023-07-09 07:54:42)

kmaras77 napisał/a:
Cezary napisał/a:

Na pewno tak nie jest, bo te FW są normalnie na GITHubie dostępne i są nowe wersje dość często. A oryginalny soft jedzie nadal na jakimś starociu.

https://github.com/kvalo/ath11k-firmwar … 8074/hw2.0

Z tym fw jest taki problem ze najnowsze powoduje po dłuższym czasie problemy z łączeniem się na niektórych sprzętach a poprzednie w ogóle nie podnosiło wifi na ax3600. Pozostałe sterowniki też dostarczają tylko patrząc po wątku gdzie próbują dodac hw offloading to jest błądzenie po omacku bo producent nie oferuje żadnej pomocy, ani wskazówek

715

Powiem tak - porażka smile Byłem pełen nadziei a okazało że się że to to wifi to straszliwa padaka. Nawet zwykłe AC które mi teraz siedzi na półce wyciąga więcej niż AX z xiaomi. Zobaczę na tygodniu jak sprawują się buldy z nss, ale jakoś mam wrażenie że skoku jakościowego nie będzie.

716

Ciekawe z czego wynikają te różnice. Ja na ac nie widziałem nigdy więcej niż około 600Mbps, a tutaj spokojnie wysycam gigabitowy link.

717 (edytowany przez Cezary 2023-07-09 10:14:21)

Tak, na AC w sumie więcej nie wyciągniesz bo bitrate przy 2x2 to tylko 866, więc  trudno by było uzyskać coś więcej rzeczywistego transferu. Ale xiaomi uzyskuje po prostu mniej - mi średnio jakieś 400Mbps i nie potrafię uzyskać więcej - mimo że szerokość mam 160MHz (na 80 było tak samo), bitrate mam olbrzymi, klient spina się dobrze i nie ma żadnych przesłanek dla którego nie miało by być więcej. Ale nie chce być więcej. W sumie to miałem podobne transfery na ipq50xx z AX, więc muszę jakiś mediateka/filogic zdobyć i zobaczyć ile będzie.

718

A w przypadku MediaTek'a nie jest czasem tak samo: https://forum.openwrt.org/t/802-11ax-wo … ver/126466 ?

719

No nie wiem. Nie miałem jeszcze mediateka z AX, więc po prostu nie wiem jak się będzie u mnie zachowywał.

720

Można już kupić coś u nas na filogic'u z WiFi 6E: Acer Predator W6. PR już jest.
Tylko trochę dużo kosztuje smile

721

Ważne, ze @cezary ma juz tego Xiaomi, to wycisnie z niego pelnię możliwości.

722

Buildy z nss są lepsze - download dochodzi do 600Mbps, upload kuleje na 200. Zobaczymy rano jak będzie mniej sieci w powietrzu jakie wyniki będą.

723

Cezary napisał/a:

Buildy z nss są lepsze - download dochodzi do 600Mbps, upload kuleje na 200. Zobaczymy rano jak będzie mniej sieci w powietrzu jakie wyniki będą.

Na jaki kanal ustawiles?

Dom : router https://i.imgur.com/IuB6Zwy.png | TP-LINK T1700G-28TQ |Zyxel XGS-1210-12 | 6x Ruckus r310 unleashed  + Ruckus icx7150-c12p | Truenas scale 124TB 25Gb| Xpenology 12TB | apc smart ups 750 lcd smile 100Mb/s - 25Gb/s
Podróżne : GL.Inet MT3000  +1TB hdd
Działka : rb260gs 1j wdm 1Gb+ ruckus r310 + nb m5 + kilka kamer ip  + panel 285Wp + lifepo4 12v 60Ah .

724

100

725

Cezary napisał/a:

Jak skompilowac.te buildy?
Jak sie maja do snapshota?
Ktos to synchronizuje?