26

Odp: Gargoyle: router, APki i AP Client

@lexmark3200 - ależ ja dokładnie tak miałem. Poczytaj jak to wyglądało w pierwszym poście.
Długo to chodziło bez problemu aż się zesr...ło. Może Orange który na siłę wrzucił soft. Tak, dzwoniłem na infolinię (mają teraz bota ale da radę połączyć się z żywym konsultantem) i sprawdzał że jakiś czas temu został zakłócony cykl pracy FunBoxa. On dostaje nowe IP równo co 240 godziny, w pewnym momencie nastąpił restart i prawdopodobnie wtedy dostał soft. Jak nie ruszałem konfigu chodziło, podmieniłem wersję Gargoyle i wywołałem ręcznie restart to się zesr... ło.

Okazuje się że wymiana FunBoxa na modem ONT prosta nie jest. Można zerwać umowę, zapłacić karę i podpisać nową z żądaniem już na na początku modemu ONT.
Także drążę temat. Popytam kiedy mogę sieć wyłączyć z użytku, zrobię reset FunBoxa do fabrycznych i poustawiam z palca wszystko jeszcze raz.

wndr4300 - Gargoyle 1.14

27 (edytowany przez lexmark3200 2023-06-22 11:56:12)

No ale wg mnie to zbieg okoliczności. Funbox i jego soft ma się nijak do tego, że widzi Ci całą sieci. Podejrzewam jakiś bug w soft na Twoim routerze. Nie ma mowy, żeby funbox przydzielił IP za drugim NAT-em, przy prawidłowej pracy całej sieci. To tak jakby Ci dostawca neta przydzielił IP dla Twojego pc czy innych komponentów sieci. Jak sam nie skopiesz konfigu, to nie ma takiej opcji...

Ja bym najpierw zaczął od resetu, lub nawet wgrania gargole od nowa. Szybki konfig, bez VPN nawet, zobaczyć czy to zadział.

P.S. to że wyszedł nowy soft, nie znaczy że wszystko z nim akurat jest ok.

Pozdrawiam

28

Tak też zrobię (reset i wpisywanie z palca), czekam tylko na decyzję kiedy mogę sieć wyłączyć.

wndr4300 - Gargoyle 1.14

29

Update.
Od kilku godzin działa wszystko.
Pomogło zresetowanie do fabrycznych FunBoxa. To w nim coś poszło nie tak po zdalnej aktualizacji.
Także jak ktoś ma podobny problem to zacząć od totalnego resetu FunBoxa.
Dzięki wszystkim za wsparcie.

wndr4300 - Gargoyle 1.14

30

A z ciekawości można z tego funboxa odczytać jakieś dane do konfiguracji gpona?

Dom : router https://i.imgur.com/IuB6Zwy.png | TP-LINK T1700G-28TQ |Zyxel XGS-1210-12 | 6x Ruckus r310 unleashed  + Ruckus icx7150-c12p | Truenas scale 124TB 25Gb| Xpenology 12TB | apc smart ups 750 lcd smile 100Mb/s - 25Gb/s
Podróżne : GL.Inet MT3000  +1TB hdd
Działka : rb260gs 1j wdm 1Gb+ ruckus r310 + nb m5 + kilka kamer ip  + panel 285Wp + lifepo4 12v 60Ah .

31

Nie, z poziomu usera nic nie zobaczysz.
W menu masz tylko jak się łączysz: Modem ONT wewnętrzny (czyli wpinasz światło), albo modem ONT zewnętrzny (czyli podpinasz miedź). I to wszystko co widzi user z poziomu panelu dostępu.
Reszta to już standardowe parametry sieci, i tak tego dużo nie ma.

wndr4300 - Gargoyle 1.14

32

Pytam bo tu na forum byl temat o orange i wkładce sfp gpon np takiej https://openwrt.org/toh/hwdata/huawei/huawei_ma5671a

Ja ma innego dostawce i walcze z pozbyciem sie ont dostawcy.

Dom : router https://i.imgur.com/IuB6Zwy.png | TP-LINK T1700G-28TQ |Zyxel XGS-1210-12 | 6x Ruckus r310 unleashed  + Ruckus icx7150-c12p | Truenas scale 124TB 25Gb| Xpenology 12TB | apc smart ups 750 lcd smile 100Mb/s - 25Gb/s
Podróżne : GL.Inet MT3000  +1TB hdd
Działka : rb260gs 1j wdm 1Gb+ ruckus r310 + nb m5 + kilka kamer ip  + panel 285Wp + lifepo4 12v 60Ah .