Temat: Modemy GSM miniPCie

Witajcie,
Mój wpis podzielę na dwie części:

1)
Jakiś czas temu próbowałem zaadoptować modem MC7355 1N1FY, ale bez pozytywnego rezultatu. Mimo, że przestawiłem jego USB, aby montowały się w systemie ttyUSBX (x3 lub 4 ), to dialer OpenWRT nie był w stanie się zalogować do sieci.
Podłączyłem pod komputer z Ubuntu i dialer Ubuntu był w stanie nawiązać połączenie ale tylko w GPRS. Modem wydaje się ciekawy, ponieważ oferuje LTE CAT3 plus GPS, ale ... no właśnie. Czy Ktoś miał pozytywne doświadczenia z tym modelem? Czy udało się zweryfikować działanie GPS?  Jak to wszystko poprawnie zrobić?

2)
Drugie pytanie dotyczy bardzo starych modemów:
ERISSCON DW5530 F3507g    KM266
ERISSCON DW5540 F3607gw H039R
ERISSCON DW5550 F5521GW 2XGNJ
MC8355

Planuję "postawić" urządzenie, które od czasu do czasu musi przesłać małą ilość danych, więc 2G wystarczy. Czy ktoś miał pozytywne doświadczenie z w/w modelami pod OpenWRT. Są one dostępne na bardzo znanym portalu aukcyjnym w bardzo dobrej cenie typu kilka złotych. Ktoś testował GPS?

2

Odp: Modemy GSM miniPCie

1. Nie miałem do czynienia. Jeżeli jest to standardowa sierra to gps uruchamia się poleceniem at $GPS_START
2. Nie miałem okazji, nie wiem.

Jeżeli chcesz to masz za free (no prawie, po cenie przesyłki paczkomatem) stare modemy 3G option'a na minipcie. 3G jest już w polsce wyłączane, 2G zostaje, GPS on też ma ale bardzo kiepsko działa i wolno łapie fixa, więc można założyć że nie działa w ogóle. Szczegóły na górze tej strony w  "oddam".

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.