151

Odp: Zmiany w wydaniu OpenWrt 23.05

wrt1200ac OpenWrt 23.05:

5GHz
[ ID] Interval           Transfer     Bitrate         Retr
[  5]   0.00-10.00  sec   439 MBytes   368 Mbits/sec    6             sender
[  5]   0.00-10.00  sec   438 MBytes   367 Mbits/sec                  receiver

2.5GHz
[ ID] Interval           Transfer     Bitrate         Retr
[  5]   0.00-10.00  sec   109 MBytes  91.4 Mbits/sec    0             sender
[  5]   0.00-10.00  sec   108 MBytes  90.5 Mbits/sec                  receiver

152

Cezary, było dobrze, po co to ruszałeś?

Zapewne za kilka dni padnie takie pytanie jak udostępnię nowe buildy, bo właśnie zmieniłem sobie sposób budowania obrazów. Trochę rozjechało mi się z pakietami które znajdują się w obrazach, więc pojechałam z meta pakietami które zależą od dokładnie tych samych pakietów i są dołączane np. dla urządzeń z USB, przez co zawsze będą miały taką samą zawartość. Da mi to też wymierne korzyści w postaci skrócenia czasu kompilacji ze względu na zrezygnowanie z dodatkowych kompilacji dla określonych modeli które musiały zawierać coś tam dodatkowo. Mam jeszcze kilka dni do testów, staram się doprowadzić to do poprzedniej formy ale już wygląda to bardzo obiecująco. Co Wy z tego macie? Nic. Postaram się żeby obrazy były  takie jak poprzednio ale będą bardziej ujednolicone jeżeli chodzi o pakiety. Można by powiedzieć "ta sama formuła w nowym opakowaniu".

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

153 (edytowany przez dzyndzla 2023-06-17 18:09:22)

@rablad też mam ten router i na najnowszym snapie od Cezarego też wyciskam po wifi około 400 Mbits/sec (iperf) na wifi5 przy włączonym flow offloading, packet steering i irqbalance +

echo performance > /sys/devices/system/cpu/cpufreq/policy0/scaling_governor
echo 200000 > /sys/devices/system/cpu/cpufreq/policy0/scaling_min_freq

Prędkości nie porywają, ale wifi jest stabilne jak skała, co po moich przygodach z WRT1200ac, jest dla mnie najważniejsze.

Na WRT1200AC jeszcze nie sprawdzałem jak się 23.05 zachowuje.

Linksys MR8300 V1.1 / Linksys WRT1200AC V2 / TP-Link Archer C7 V5

154

Cezary napisał/a:

Nie przeszedł. Ath79 nie przeszło na DSA.

Cezary przez to mam rozumieć, że upgrade z 22.03 do 23.05 na Archer C7 v5 powinno przejść z zachowaniem konfiguracji?

155

W sumie tak, powinno dać radę.

156

Cezary napisał/a:

W sumie tak, powinno dać radę.

Diody LED oczywiście trzeba będzie tylko na nowo skonfigurować.

157

Nokia ac400i po wgraniu obrazu od Cezarego działa elegancko, prędkości są ciut słabe jak na tej klasy sprzęt ale śmiga pokrycie  sygnałem aż miło. Dziękuję za image.

Dom : router https://i.imgur.com/IuB6Zwy.png | TP-LINK T1700G-28TQ |Zyxel XGS-1210-12 | 6x Ruckus r310 unleashed  + Ruckus icx7150-c12p | Truenas scale 124TB 25Gb| Xpenology 12TB | apc smart ups 750 lcd smile 100Mb/s - 25Gb/s
Podróżne : GL.Inet MT3000  +1TB hdd
Działka : rb260gs 1j wdm 1Gb+ ruckus r310 + nb m5 + kilka kamer ip  + panel 285Wp + lifepo4 12v 60Ah .

158

Orientuje się ktoś, czy na 23.05 działa już mesh z WPA3?

159

Od jakiegoś czasu chodzi mi po głowie mała rewolucja - całkowicie zrezygnować z mbedtls i wsadzić na stałe openssl. Ostatecznie pewnie jeszcze kilka routerów z 8MB flash by wyleciało, ale pomysł wydaje mi się całkiem sensowny.

160

Jeden raz kiedy musiałem "dobierać" ssl/tls to połączenie z UPC Wi-Free.
Jest takie wybredne że działa(ło) tylko z openssl.
Działało bo jak przeszli na w openwrt na openssl3 to przestało się łączyć, waląc jakimiś błędami ssl.
Jak jest teraz, nie wiem, to było w marcu/kwietniu.

161

Cezary napisał/a:

Od jakiegoś czasu chodzi mi po głowie mała rewolucja - całkowicie zrezygnować z mbedtls i wsadzić na stałe openssl. Ostatecznie pewnie jeszcze kilka routerów z 8MB flash by wyleciało, ale pomysł wydaje mi się całkiem sensowny.

Pewnie widziałeś pracę Petra z oznaczeniem dużych Flashy i wprowadzeniem tam openssl. Także pewnie w 24.x już coś takiego będzie.

Mam i używam: Fujitsu Futro S720, Netgear R6220, Unielec U7621-06, TP-Linki 1043 V1, V2, Linksysy EA7500v2, AeroHive AP350, Linksys EA8500, ZTE MF286d.
Mam: D-Linki DWR-921, DWR-118, DWR-116, TP-Link WDR-4900 v1, Checkpoint L-50, Linksysy 1900ACS, LB-Link BL-W1200,

162 (edytowany przez Cezary 2023-06-21 06:24:03)

Widziałem. Ale u mnie to się narodziło już w czasach 22.04 się okazało że openvpn na wolfssl działa tak sobie i tak na prawdę to musi być wersja openssl żeby działało. Wtedy stałem na rozdrożu czy robić całość na openssl czy dawać podstawę na wolfssl + dodatkowy openssl na potrzeby openssl. Stanęło na tym drugim bo dzięki temu udało się zachować pełną kompatybilność z openwrt i nie przejmować się że jakiś tam python czy inny transmission domyślnie z wolfssl był kompilowany. Tak jest też przy pierwszym buildzie 23.05 - mam i mbedtls i openssl na potrzeby openvpn. Pierwsza daje podstawę identyczną jak w openwrt i zachowuje zgodność z tym co oni kompilują, druga  - daje pewność i spokój ducha że vpn będzie działał i ew problem nie leży po stronie kryptografii. No ale boli mnie serce jak patrzę na taki nieporządek że mam dwie różne biblioteki w domyślnych obrazach.

163

@Leo-PL: sprawdzisz moje obrazy dla MR33/MR74? Ja mam wyłączone KALLSYMS, może są dostatecznie małe.

164 (edytowany przez ambrozy5 2023-06-25 21:11:52)

Coś się dzieje w temacie polepszenia działania ipq807x , zainstalowałem dzisejszego snapshota i o dziwo prędkości wan do wlan ponad 1gbit tak se o ... brałem z qualcomax do dynalinka, xiaomi jeszcze nie próbowałem . nss offload tez jakby z palca działał - szok i niedowierzanie!

@Cezary - testowaleś już buildy na nowym kernelu 6.1?

Dom : router https://i.imgur.com/IuB6Zwy.png | TP-LINK T1700G-28TQ |Zyxel XGS-1210-12 | 6x Ruckus r310 unleashed  + Ruckus icx7150-c12p | Truenas scale 124TB 25Gb| Xpenology 12TB | apc smart ups 750 lcd smile 100Mb/s - 25Gb/s
Podróżne : GL.Inet MT3000  +1TB hdd
Działka : rb260gs 1j wdm 1Gb+ ruckus r310 + nb m5 + kilka kamer ip  + panel 285Wp + lifepo4 12v 60Ah .

165

Nope. Jak sobie sprzęt kupię to będę się bawił.

166

Cezary napisał/a:

@Leo-PL: sprawdzisz moje obrazy dla MR33/MR74? Ja mam wyłączone KALLSYMS, może są dostatecznie małe.

Z tego co udało mi się ustalić, to nie jest kwestia rozmiaru per se, ale gdy będę się bawił w debugowanie, to spróbuję.

Czy są jakieś sposoby na fallback, np. wypalenie obrazu initramfs jako part.new, tak by po reboocie grat wrócił na poprzednią wersję? Odceglanie tego urządzenia to absolutny ból dupska i za każdym razem gdy to robię, mam serce w gardle.

167

Jeżeli urządzenie samo w sobie nie ma takiego mechanizmu to nie ma jak, masz po prostu jeden obraz który startuje (lub nie) i nie ma wykrywania czy to się udało czy nie.

168

Stary U-boot, ten święty, do którego da się wejść do konsoli bez uceglenia jednostki, nie ma fallbacku. Przekopałem źródła, zostało to dodane razem z secure bootem. Ale przynajmniej do konsoli da się wejść i wymusić odpalenie z zapasowego obrazu, więc jakoś to będzie - wypalę sobie initramfs w part.safe. Jest szansa, że będę eksperymentował pod koniec tygodnia.

169

W weekend będzie nowa kompilacja obrazów. Openwrt.org wydał oficjalnie rc2 (coś szybko), a że nie ma żadnych wielkich PR na które należało by poczekać, więc czas przygotować nowe buildy.

170

Cezary napisał/a:

W weekend będzie nowa kompilacja obrazów. Openwrt.org wydał oficjalnie rc2 (coś szybko), a że nie ma żadnych wielkich PR na które należało by poczekać, więc czas przygotować nowe buildy.

A co ciekawego sie zmieni u Ciebie w nowych obraach?

171

Zmieniłem sposób budowania obrazów (pisałem o tym w tym wątku), przyszła aktualizacja do RTL8152, przeportowana łatka do ZBT WD323, wsparcie dla kilku nowych urządzeń, lepsza wydajność dla ipq806x.

172

W najnowszym obrazie brakuje pakietu np "block-mount" ;-) (przynajmniej jeśli chodzi o Xiaomi 3G)

173

gmarcing napisał/a:

W najnowszym obrazie brakuje pakietu np "block-mount" ;-) (przynajmniej jeśli chodzi o Xiaomi 3G)

O którym obrazie konkretnie piszesz? Bo zarówno https://dl.eko.one.pl/firmware/?version … -router-3g jak i https://dl.eko.one.pl/firmware/?version … -router-3g mają ten pakiet.

174 (edytowany przez gmarcing 2023-07-02 10:17:16)

Aktualizowałem poprzez "Nadzorowany sysupgrade" - wersja Luci OpenWrt 23.05-SNAPSHOT r23230-123afce696. Chyba że wywaliło przy usuwaniu ksmbd. Jest to możliwe?

175

Nie wiem co zrobiłeś. Zainstaluj czysty obraz i sobie sprawdź czy faktycznie jest.