426

Odp: Statystyki wykorzystania routerów

tomaszu napisał/a:
kmaras77 napisał/a:
Cezary napisał/a:

Albo po prostu porzucają statystyki...

Ja przeszedłem na swoje kompilacje, co spowodowało ubytek 5 szt routerów.

Skrypt statystyk możesz dodać ręcznie więc to zależy od Ciebie czy chcesz a nie że nie możesz. smile

A skad je wziąć?

427

Wszystko jest w pierwszym poście tego wątku...

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

428

Jest około 4700,
tylko czasem taki spadek w dół 1 dniowy np. koło 20lutego, może jakaś większa awaria któregoś operatora ?
a 22lutego pan putin ruszył na podbój.. (akcja wyludnienia ukr na zamówienie).

429

niXon napisał/a:

Jest około 4700,
tylko czasem taki spadek w dół 1 dniowy np. koło 20lutego, może jakaś większa awaria któregoś operatora ?

W okresie jednego roku widać trend spadkowy.

430

Prawda jest taka, że routery sprzed 10 lat nie umiały nic na OFW i były dziurawe. Wtedy zmiana softu to było jedyne wyjście. Teraz jest multum softów i OFW często potrafi o wiele więcej niż parę lat temu. Do tego openwrt ma problemy z driverami do wifi. Więc niedziwne, że tendencja jest spadkowa.

Mam i używam: Fujitsu Futro S720, Netgear R6220, Unielec U7621-06, TP-Linki 1043 V1, V2, Linksysy EA7500v2, AeroHive AP350, Linksys EA8500, ZTE MF286d.
Mam: D-Linki DWR-921, DWR-118, DWR-116, TP-Link WDR-4900 v1, Checkpoint L-50, Linksysy 1900ACS, LB-Link BL-W1200,

431

Dokładnie ja sam osobiście nie lubię openwrt jako ogół jak już to Gargoyle i to wersja by Cezary. Nie ważne czy to Luci czy nie openwrt ma za dużo jak dla mnie opcji i za bardzo trzeba klikać myślę że przeciętny użytkownik chce mieć możliwie jak najwięcej zautomatyzowane a nie że trzeba się z konsolą męczyć.

432

Robiąc statystyki w ogóle nie myślałem że to tyle będzie żyło. Pisząc backend/frontend w 2014 roku strzeliłem tak z głupa, ze kalendarz podzielę na 10 lat do 2024 (tam są zakładki z poszczególnymi latami), bo i pewnie i tak to nie dotrzyma takiego wieku. A tu proszę, przeszło już osiem lat i nadal coś tam się zbiera. Jak tak dalej będzie to będę musiał zmodyfikować kod na następne 10 lat smile

433

Ja nadal cenię sobie Openwrt, FreshTomato i DDWRT za bezpieczeństwo.
Nawet, jeśli nie potrzebuję żadnych dodatkowych opcji.
Nie wiem, czy coś poza UBNT, Mikrotik i Asus (+RMerlin) z urządzeń sieciowych SOHO jest na tyle bezpieczne, że zdecydowałbym się używać DŁUGOTERMINOWO. Nie trzymają przy życiu zbyt długo aktualizacji, jeśli spojrzeć na innych producentów.

434

no privacytools polecają Openwrt :
https://www.privacytools.io/#router

435

Z komercyjnych Fritzbox zwrócił moją uwagę.

436

Ciekawostka - znany i lubiany Netgear R6220 dostaje aktualizacje softu już od 7 lat, ostatnia była niecałe 3 miesiące temu. Jak widać nie tylko społeczność Openwrt/Gargoyle go uwielbia, sam producent także.

437

Cezary napisał/a:

Wszystko jest w pierwszym poście tego wątku...

Dodałem skrypt do swoich buildów.

438

@Cezary

Myślałeś może by do statystyk dołożyć info czy host ma wan z adresacją IPv6 i IPv4? Ciekawe ile % userów używa w ogóle v6 i czy będzie to rosło.

Mam i używam: Fujitsu Futro S720, Netgear R6220, Unielec U7621-06, TP-Linki 1043 V1, V2, Linksysy EA7500v2, AeroHive AP350, Linksys EA8500, ZTE MF286d.
Mam: D-Linki DWR-921, DWR-118, DWR-116, TP-Link WDR-4900 v1, Checkpoint L-50, Linksysy 1900ACS, LB-Link BL-W1200,

439

Jak zachować statystyki routera kiedy będę zmieniał soft z 19.07 na 22.03? A i czy 22.03 jest stabilne? Jak nie to kiedy będzie?

440

@ArkusS co do statystyk to unikalny i niezmienny token jest generowany jednorazowo do urządzenia więc wystarczy dograć jeszcze raz skrypt na nowym sofcie i zamelduje się w statystykach to samo urządzenie.

441

Te moje statystyki?  Jeżeli nie zmieniłeś adresu mac to będą takie same. 22.03 dostało status stabilnego, więc instaluj...

442

Cezary napisał/a:

Te moje statystyki?  Jeżeli nie zmieniłeś adresu mac to będą takie same.

Nie zmieniałem nigdy adresu. Zmieniłem soft.
Było: Gargoyle 1.11.0.2 (89fc4902)
Jest: OpenWrt 21.02-SNAPSHOT r16577-75cbd8de00

Zmienił się token, stare urządzenie przestanie wysyłać statystyki, pojawiło się nowe.
Czy to wynika ze zmian w konfiguracji sieci i w MAC-u pomiędzy 18.06 a następcami?

443

Tak, zmiana wersji sofu może spowodować inne przypisanie adresów mac. Albo ustaw sobie stary adres mac albo napisz do mnie mejla ze starym tokenem i nowym to ci to połączę w jedno.

444

Taki drobiazg - wystarczy że uruchomię ręcznie zgłoszenie w pierwszym dniu, a następnie ustawię crona z wysyłaniem statystyki na drugi dzień ale w czasie krótszym niż 24h i pojawia się komunikat:

Urządzenie nie powinno zgłaszać się częściej niż raz dzienne! Należy proprawić wywołanie skryptu w cronie lub ustawić prawidłowy adres MAC w routerze.

Liczba zgłoszeń przez 2 dni to dwa zgłoszenia.
Średnia zgłoszeń na dzień 2.09.
Dotyczy urządzenia z softem OpenWrt 18.06.9 (jest tylko jedna taka sztuka obecnie).

445 (edytowany przez Focus 2023-06-14 23:12:16)

tomaszu napisał/a:

Taki drobiazg - wystarczy że uruchomię ręcznie zgłoszenie w pierwszym dniu, a następnie ustawię crona z wysyłaniem statystyki na drugi dzień ale w czasie krótszym niż 24h i pojawia się komunikat:

Urządzenie nie powinno zgłaszać się częściej niż raz dzienne! Należy proprawić wywołanie skryptu w cronie lub ustawić prawidłowy adres MAC w routerze.

Liczba zgłoszeń przez 2 dni to dwa zgłoszenia.
Średnia zgłoszeń na dzień 2.09.
Dotyczy urządzenia z softem OpenWrt 18.06.9 (jest tylko jedna taka sztuka obecnie).

Na moje oko wysłałeś zbyt dużo zgłoszeń i dlatego masz średnią 2.09.
Skoro można zgłaszać tylko jeden raz dziennie (taki masz komunikat) to 2.09 jest więcej jak raz dziennie.
Albo adres MAC jest zdublowany albo cron źle ustawiony.
Ogólnie urządzenie zgłasza się zbyt często.
Odczekaj dzień lub dwa aby średnia wyszła tyle ile powinna lub mniej.

Cezary pewnie będzie rano prosił o tokena.

446

tomaszu napisał/a:

Taki drobiazg - wystarczy że uruchomię ręcznie zgłoszenie w pierwszym dniu, a następnie ustawię crona z wysyłaniem statystyki na drugi dzień ale w czasie krótszym niż 24h

I właśnie taki dostałeś komunikat - że za często jest wysyłane i nie ma to sensu. Zrobiłeś dokładnie to co wyświetlił system

447

I tak i nie. Mam wysyłać informację jeden raz w konkretnym dniu. I ten warunek jest spełniony. Powiedzy że 1 stycznia wysyłam o 23 informację, a 2 stycznia cron wysyła informację o godzinie 1 (różnica 2 godzin ale to różne dni, każdy request został wysłany w innym dniu).

448

Wyślij mi na priv token to ci powiem kiedy dokładnie wysłałeś zgłoszenia i dlaczego system się oburza.

449

Poprawiłem. Problem był w ideologii - brak +1 w liczeniu odstępu pomiędzy datami i zaokrąglenie tego. Pierwsze było 13 czerwca, ostatnie 15 czerwca, różnica między nimi to dwa dni (prawie - liczone wg sekund uwzględniając czas), ale wlicza się też pierwszy dzień zgłoszenia, czyli sumarycznie ma być 3 a nie 2.

450

Okej fajnie, cieszę się że uwaga była przydatna.